השחיקה של הציבור, העובדה שמדובר בכל פעם בטיל אחד והתזמון הלילי של האזעקות מובילים ללא מעט תופעות של אדישות ואי-הקפדה על הנחיות פיקוד העורף בזמן האזעקות הליליות של השיגורים מתימן. לצד זאת, ראש המל"ל לשעבר יעקב עמידרור טוען בהקשר לאיום החות'י ש"כדאי לנו להיכנס לפרופורציה".
יעקב עמידרור על האיומים הסביבתיים
(צילום: מיקי שמידט )

בריאיון לאולפן ynet הסביר הבוקר (ראשון) עמידרור: "זו הטרלה לא נעימה, לא נעים לי לקום בלילה בשתיים וחצי ולרדת למקלט, אבל זו הטרלה, זה לא איזשהו נזק משמעותי למדינת ישראל. לכן צריך להוציא אנרגיה בפרופורציה הנכונה, כי הבעיה העיקרית שלנו זה איראן, ובעיקר אם איראן תהיה גרעינית - ולכן שם צריך לפעול".
לדבריו, "החות'ים הם יותר עצמאיים, הם לא שיעים מאותו בית ספר של השיעים האיראנים. יש להם את האינטרסים שלהם, אבל בהקשר הישראלי את היכולות שלהם, ברובם הגדול, הם קיבלו מהאיראנים. אז יש קשר מאוד-מאוד חזק, אבל ההחלטות לא מתקבלות בטהרן, ולכן פגיעה באיראן לא תעצור את החות'ים כל עוד יש להם את היכולות האלה. אם רוצים לעצור את החות'ים צריך לעבוד על לנסות להפריע או לעכב או לעצור את העברת האמל"ח מאיראן לתימן, באמת לפגוע ביכולת התימנית עצמה. מאחר שאנחנו נמצאים במרחק של אלפיים קילומטר מהאזור, זה לא פשוט".
1 צפייה בגלריה
חות'ים במפגן תמיכה בעזה ב צנעא תימן 27 בדצמבר
חות'ים במפגן תמיכה בעזה ב צנעא תימן 27 בדצמבר
חות'ים במפגן תמיכה בעזה
(צילום: AP Photo/Osamah Abdulrahman)
אז אתה אומר שצריך להתייחס לזה כהטרלה, אבל יכול להיות שנצטרך לקום באמצע הלילה, כל יום או יומיים. זה יכול להימשך עכשיו שבועות, חודשים? "אני לא יודע, זה תלוי מה החות'ים ירגישו, מה ההישגים שלהם ומה המחיר שהם משלמים. בסוף כל אחד עושה את החשבון הזה גם אם הוא בלתי הגיוני בעליל. תימן היא מדינה ענייה, פרימיטיבית, אין איזה מרכז כובד שאם נפגע בו, אז נפגע בתימן. ולכן זה יותר מורכב, לא בגלל שהם יותר חזקים, אלא דווקא בגלל שהם יותר פרימיטיביים וחלשים. מה שאנחנו ידענו לעשות בסביבה שלנו, להרוג את כל המנהיגים, זה מאוד-מאוד מסובך שם, כי אין לנו יכולת תגובה בזמן אמיתי, אנחנו צריכים לטוס למעלה משעתיים. גם אם אנחנו יודעים על מיקומו של מישהו, זה לא פשוט, כי אנחנו לא נמצאים שם הרבה זמן וקשה להיכנס לתימן, כל זר בתימן מיד ניכר. לכן זה הרבה יותר קשה".
זו זירה הרבה יותר מסובכת גם מהבחינה הזאת, גם המרחק, וגם כי אולי לא התייחסו לזה כזירה מספיק חשובה מהבחינה של תשתית מודיעין בשנים האחרונות. "בסוף מדינת ישראל היא מדינה שמספר תושביה הוא פחות ממספר הנכנסים למנהטן בבוקר ויוצאים ממנהטן בערב, זה בשביל הפרופורציה שלנו. אז צריך להחליט איפה שמים את המאמצים. הוחלט בצדק לשים אותם בלבנון, וראיתם את התוצאות. הוחלט לשים הרבה פחות מאמצים בעזה וראינו את התוצאות. הרבה פחות טובות, אבל בסופו של דבר גם שם היינו מוכנים, והיום חמאס הוא כבר לא איום על מדינת ישראל. לשים את זה על החות'ים כשיש לך את תימן במרחקים האלה? כבר עדיף להגיע לאיראן".
האם לא יהיה מנוס מלתקוף את מתקני הגרעין של איראן כבר בחודשים הקרובים? "בנושא של העשרת האורניום, מצבנו הרבה פחות טוב, אבל בדברים אחרים דווקא הכוכבים הסתדרו, במובן הזה שהאיראנים לא יכולים לאיים עלינו היום עם הפרוקסיז שלהם. טבעת האש שהם בנו סביב מדינת ישראל התמוטטה, התרסקה, לא קיימת. חיזבאללה לא יכול לאיים עלינו וחמאס בכלל לא רלוונטי. נשארו רק החות'ים. היום בעצם זה בינינו לבין איראן. צריך עוד לראות מה תהיה המדיניות של הנשיא החדש בארצות הברית, אבל גם זה קורה בעוד פחות מחודש, אז הכוכבים כאילו מסתדרים מבחינת הסביבה ההיקפית, ועכשיו זו השאלה בינינו לבין איראן, מה היכולות שלנו, לאן אנחנו יודעים להגיע, לאן אנחנו לא יודעים להגיע ומה אנחנו יודעים לעשות כשנגיע. חיל האוויר פה עושה הכנות גדולות מאוד. מבחינה מסוימת הטיסות האלה לצנעא זה תרגיל על רטוב בשביל חיל האוויר, כי הוא צריך לעבור מרחק יותר קטן, אבל הרבה יותר מורכב ומסובך".
פיקוד העורף: לא להיות אדישים
(צילום: מיקי שמידט )

מי שמתייחס ברצינות רבה לשיגורים מתימן הוא תת-אלוף במילואים, צביקי טסלר, מסביר פיקוד העורף שאומר כי "השבועות האחרונים מוכיחים לנו שהמציאות שלנו עדיין היא מציאות מאתגרת שמחייבת אותנו לפעולה, ומחייבת אותנו דווקא לא להיכנס לאדישות. ראינו לא מעט אירועים שלמרות ההגנה האקטיבית המאוד טובה שיש לנו, רקטות נפלו, שברים נפלו, ויצרו נזקים סביבתיים, לפעמים קשים מאוד. אי-אפשר להיכנס לאדישות, זה לא נכון. בסופו של דבר כשמקבלים התרעה מגיעים למקום הכי מוגן שיש".
השיגורים האלה והשינוי במדיניות גורמים לכך שמיליונים צריכים ללכת למקלט בגלל טיל אחד. יש כבר מי שמציע אולי לשנות את האזעקה במקומות שיש רק חשש לשברי יירוטים, לעשות איזושהי תוכנית חלופית. יש משהו שנמצא על הפרק? "נכון שמדובר בטיל אחד, אבל בשברים רבים, אלפי שברים של הרקטה או של הטיל, חלקם בגודל עצום, חלקם גם ראינו יכולים אפילו להתפוצץ אחרי היירוט. ולכן אנחנו מתריעים בכל מקום שיש בו סכנה. אנחנו משתדלים שזה יהיה הכי מעט מקומות שאפשר, אבל בכל מקום שצפויה בו סכנה, אנחנו כמובן נותנים את ההתרעה. אנחנו משתדלים למקד את זה, אבל יחד עם זאת צריך להבין שכאשר טיל מיורט בגובה גבוה, הוא באמת מייצר שובל מאוד גדול של שברים, כולם נעים בכיוון של הטיל, כולם נעים לכיוון מדינת ישראל, וכל אחד מהם מסכן אותנו, את חיינו, את חיי יקירינו. אז להתעלם מזה זו טעות גדולה".