לפי הפרסומים כ-2,000 חיילים אמריקנים יגיעו בימים הקרובים מארה"ב לפולין ולגרמניה, ועוד כ-1,000 חיילים אמריקנים שמוצבים בגרמניה יעברו לרומניה. רומניה ופולין גובלות באוקראינה, ושתיהן חברות בנאט"ו. הפנטגון ציין בשבוע שעבר שעשויה להיות הצבה מחודשת של חלק מהכוחות באירופה. דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, אמר אחר הצהריים: "זה חשוב שאנחנו שולחים מסר תקיף לאדון פוטין, ולמען האמת גם לעולם, שנאט"ו חשובה לארה"ב וחשובה לבעלות הברית שלנו".
בחודש שעבר הודיע הפנטגון כי לאור המתיחות במזרח אירופה והחשש מפלישה רוסית לאוקראינה כ-8,500 חיילים אמריקנים בארה"ב נמצאים בכוננות מוגברת, למקרה שיישלחו בהתראה קצרה לאזור. ארה"ב ונאט"ו הבהירו שהחיילים שלהן לא ייכנסו לאוקראינה, שאינה חברה בברית הצבאית.
הפנטגון הצהיר שהחיילים שיישלחו לאירופה אינם חלק מה-8,500 שנמצאים בכוננות בארה"ב. לפי סוכנות הידיעות AP כיום שוהים במדינות אירופה בין 75,000 ל-80,000 חיילים אמריקנים.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר אתמול שארה"ב ובעלות בריתה בנאט"ו התעלמו מהדרישות הביטחוניות המרכזיות של ארצו, שאותן היא הציבה כתנאי להפגת המתיחות בגבול אוקראינה - הפסקת ההתרחבות של כוחות נאט"ו במזרח אירופה, התחייבות לא לצרף את אוקראינה לברית הצבאית ודרישה שכוחות נאט"ו יפסיקו להציב מערכות נשק סמוך לגבול הרוסי.
בשבוע שעבר הגישו ארה"ב ונאט"ו לרוסיה את "מסמך התשובות" לדרישות הביטחוניות שלה, ולאחר מכן אמרו במוסקבה שהתביעות המרכזיות לא נענו - ושהדבר לא משאיר מקום לאופטימיות. פוטין טען אתמול שארה"ב מנסה "לגרור" את רוסיה למלחמה - כדי שתוכל להטיל עליה סנקציות. לדבריו וושינגטון משתמשת בקייב בתור אמצעי להשגת המטרה הזאת. "נראה לי שארה"ב לא מודאגת במיוחד מביטחונה של אוקראינה. המטרה המרכזית שלה היא לבלום את ההתפתחות של רוסיה, ובמובן הזה אוקראינה היא בסך הכול כלי להשגת המטרה הזאת", הוא אמר.
רוסיה רואה בנאט"ו את האיום הצבאי הגדול ביותר עליה, ומזהירה שלהצטרפות של אוקראינה לנאט"ו יהיו השלכות קשות. פוטין טען אתמול שמשגרי טילים של נאט"ו, שמוצבים בבסיסים ברומניה ובפולין (שתיהן חברות בברית הצבאית), מהווים איום על רוסיה. אתר בלומברג דיווח אמש שארה"ב הציעה לרוסיה למסור מידע שיוכיח לה שבבסיסי נאט"ו ברומניה ובפולין אין טילי טומהוק, ולכן אין כל חשש שהיא תותקף – בתנאי שהקרמלין ימסור מידע דומה על בסיסים רוסיים מסוימים.
בחודשים האחרונים, על רקע דרישות רוסיה מנאט"ו, ריכזה מוסקבה כ-100 אלף חיילים ליד גבול אוקראינה: היא אמנם איימה להשתמש בהם רק אם קייב תצא למבצע נגד הבדלנים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, אבל הממשלה האוקראינית והמערב טוענים כי בפועל מוסקבה מתכננת להשתמש בהם כדי לפלוש לאוקראינה בלי קשר לשום מבצע בחבל הבדלני. לדבריהם, הקרמלין משתמש באוקראינה כקלף מיקוח נגד המערב על מנת לאלץ את נאט"ו להיענות לדרישותיו.
בתוך כך, היום פרסמה חברת הלוויינים האמריקנית Maxar תמונות חדשות, שמהן עולה כי רוסיה ממשיכה לעבות את כוחותיה בבלארוס, במערב רוסיה ובחצי האי קרים - שאותו רוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014. לפי החברה האמריקנית התמונות צולמו בין 19 בינואר ל-1 בפברואר.
שגרירת ארה"ב באו"ם, לינדה תומאס-גרינפלד, אמרה השבוע שרוסיה מתכננת להגדיל את מספר החיילים שלה בבלארוס - שגובלת גם היא באוקראינה - ל-30,000 עד אמצע פברואר. באירופה חוששים שהצבא הרוסי יפלוש לאוקראינה לא רק משטח רוסיה, אלא גם משטח בלארוס, שבו מוצבים כעת אלפים מחייליו, לטענת מוסקבה לרגל תרגיל משותף עם הצבא הבלארוסי.