לפחות 15 אזרחים נהרגו אתמול (שלישי) בהפגזות שביצע הצבא הרוסי במחוז חרקוב שבצפון-מזרח אוקראינה – אחד הימים הקטלניים ביותר שנרשמו לאחרונה באזור. אחרי שבועות של רגיעה יחסית סביב חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, בימים האחרונים הגבירו הרוסים את התקפותיהם בה ובמחוז הסובב אותה, במקביל לקרב הגדול שהם מנהלים דרומית-מזרחית משם על סברודונצק, העיר הגדולה ביותר שטרם נפלה לידיהם בחבל דונבאס, שברובו שולטים כעת המורדים הפרו-רוסים.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• הקרמלין על האמריקנים שנפלו בשבי: שכירי חרב, ייענשו על הפשעים
• יתרום לאוקראינים: חתן נובל רוסי מכר את המדליה ב-103 מיליון דולר
• חרם על המובלעת הרוסית בליטא; פוטין מעלה הילוך לפני הכרעת האיחוד האירופי
• נאט"ו: "המלחמה עלולה להימשך שנים". תיעוד: נשק אמריקני משמיד טנק רוסי
מושל אזור חרקוב, אולה סינגובוב, עדכן אמש כי שישה אזרחים נהרגו בתוך העיר חרקוב ובפרבריה, וכי עוד שישה נהרגו בצ'והויב, כ-40 קילומטרים דרומית-מזרחית משם. שלושה אזרחים נוספים נהרגו בזולוצ'יב, מצפון לעיר חרקוב. לפי המושל סינגובוב, בין 15 ההרוגים גם ילד בן שמונה, ועוד 16 בני אדם נפצעו, בהם אמו של הילד שנהרג. "זה טרור", אמר המושל. "אלה פשעים נגד האנושות, וחייבים להעניש עליהם".
בתחילת המלחמה ספגה העיר חרקוב הפגזות כבדות ביותר, אבל בחודש מרץ, כשבצל הקושי שלה לפרוץ לתוך ערים בעומק אוקראינה הודיעה רוסיה כי היא מסיגה את רוב כוחותיה ותתמקד בהסתערות על חבל דונבאס, פחתו מאוד גם התקפותיה באזור חרקוב. בחודש שעבר רשמו הכוחות האוקראיניים שורה של הישגים צבאיים באזור חרקוב, והם אף תיעדו את עצמם מגיעים עד לגבול עם רוסיה, אחרי שסולקו ממנו על-ידי הכוחות הכובשים. כעת יש חשש שבמקביל ללחימה של הרוסים בחבל דונבאס, השוכן דרומית-מזרחית לחרקוב ומורכב ממחוזות לוהנסק ודונייצק, הם ישובו להפעיל כוח רב יותר בחרקוב עצמה.
הכוחות הרוסיים שולטים כעת בכ-95% ממחוז לוהנסק, אבל למרות שבועות של לחימה שם, שבהם שלחו אל המחוז תגבורת גדולה ונהנו מיתרון צבאי גדול, הם טרם הצליחו לסלק את הכוחות האוקראיניים לחלוטין. בעיר סברודונצק, מוקד הלחימה בלוהנסק, חיילים אוקראינים ממשיכים להתבצר במפעל כימיקלים, ואיתם מסתתרים בו כ-500 אזרחים. מושל מחוז להונסק, סרהי חיידאי, אמר אתמול כי הרוסים מחריבים את האזור בהפגזותיהם והופכים אותו להריסות.
העיר הסמוכה ליסיצ'נסק, העיר היחידה במחוז לוהנסק שעדיין נמצאת בשליטה מלאה של הכוחות האוקראיניים, מותקפת גם היא, ואתמול נרשמו בה שורה של הפצצות רוסיות. בעיר אבדיבקה שבמחוז הסמוך דונייצק נשרף אתמול כליל בית ספר שנפגע בהפגזות.
4 חודשים בלי נוק-אאוט: "המכה תבוא"
רוסיה אמנם רשמה בשבועות האחרונים הישגים לא רעים באזורי הלחימה בדונבאס, הודות ליתרון הארטילרי העצום שלה מול אוקראינה, אבל פרשנים צבאיים במערב אומרים כי העובדה שלמרות זאת היא לא הצליחה לרשום פריצת דרך משמעותית פירושה שהזמן משחק לטובת אוקראינה. מארק הרטלינג, מי שהיה מפקד הכוחות הקרקעיים האמריקניים באירופה, אומר שלמוסקבה אוזלים הכוחות הרעננים, ואילו הצבא האוקראיני מקבל עוד ועוד נשק מתקדם יותר מהמערב. "זו התמודדות בין שני מתאגרפים במשקל כבד", אמר הרטלינג. "בחודשיים של לחימה לא ניתנה עדיין מכה של נוק-אאוט. היא תבוא".
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מצדו, שב ושיבח אתמול את כוחותיו: בקבלת פנים מפוארת שערך בקרמלין לבוגרי אקדמיה צבאית אמר פוטין כי החיילים הנלחמים באוקראינה הם ממשיכי דרכה של "המסורת הצבאית האגדית" של רוסיה. פוטין אמר שארצו תצלח את כל האתגרים: "אין ספק שנצא מזה אפילו חזקים יותר".
מוסקבה המשיכה אתמול לאיים על שכנתה ליטא, בעקבות החלטתה שלא לאפשר עוד לרכבות מרוסיה לעבור בשטח הליטאי בדרכן אל המובלעת הרוסית קלינינגרד, השוכנת בין ליטא לפולין. הממשלה בווילנה החליטה על הצעד במסגרת המחויבות שלה לאכיפת הסנקציות של האיחוד האירופי נגד רוסיה. ליטא ופולין שתיהן חברות באיחוד, וקלינינגרד הכלואה ביניהן, על 430 אלף תושביה, מנותקת למעשה משאר רוסיה.
מזכיר מועצת הביטחון של רוסיה, ניקולאי פטרושב, שנחשב לגורם ניצי מאוד בקרמלין, ביקר אתמול בקלינינגרד והבטיח שארצו תגיב על האיסור: "הצעדים הרלוונטיים מתגבשים בשעה זו ויאומצו בקרוב. יהיו להם השלכה שלילית משמעותית על אוכלוסיית ליטא". ראש ממשלת ליטא, אינגרידה סימוניטה, אמרה אתמול ש"אירוני" לשמוע את רוסיה מתלוננת על הפרה של החוק הבינלאומי בהתחשב בכך שהיא עצמה הפרה כל אמנה בינלאומית אפשרית.
המתיחות סביב קלינינגרד מגבירה את החשש מעימות באזור הבלטי, שממילא גבר לאחרונה בצל החלטתן של שבדיה ופינלנד השכנות להצטרף לנאט"ו, בצעד שנחשב להצהרה בוטה נגד מוסקבה.
פורסם לראשונה: 23:05, 21.06.22