בצל המתיחות הדיפלומטית עם אוקראינה, והאיום של קייב לבטל את הפטור מוויזה לישראלים בשל גירושם של אלפי אוקראינים – רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה היום (שלישי) על הקלות בטיפול באזרחי אוקראינה שמגיעים לנתב"ג. בנוסף, שר הפנים משה ארבל החליט להאריך את תוקף האשרה של אוקראינים השוהים בישראל ואין באפשרותם לחזור עד ה-31 בינואר 2024.
כך ציין מנכ"ל הרשות אייל סיסו, שהוסיף כי שר הפנים גם הנחה "להמשיך במדיניות אי-אכיפה כנגד העסקת אזרחים אוקראינים השוהים בישראל עד תאריך זה".
סיסו הפיץ מסמך רשמי לכל משרדי הממשלה, ובו פירט את המדיניות החדשה בנתב"ג. "קודם כל, יבוצע סינון ראשוני קצר על ידי בקר גבול בכדי לאפשר כניסה מהירה. רק אלו אשר עלה חשד לגביהם (הגירתי, פלילי או ביטחוני), יועברו לתשאול נוסף. בזמן ההמתנה נספק כריכים ושתייה עבור הממתינים", צוין במסמך. "אדם שבקר הגבול החליט לסרבו והסירוב אושר על מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, נאפשר לו לרכוש כרטיס טיסה חזור במהירות על מנת למנוע המתנה במתקן המסורבים. אלו אשר סורבו וטיסתם קרובה, יוכלו להמתין בדיוטי-פרי ובאפשרותם לרכוש שם מוצרי מזון בכל חנויות המזון הנמצאות במתחם".
לדברי מנכ"ל הרשות, מאז תחילת השנה נכנסו כ-94% מכלל אזרחי אוקראינה שפקדו את שערי הכניסה למדינה, בעוד שרק כ-6% סורבו. עוד ציין סיסו כי בחודשיים האחרונים קיימה הרשות שלושה כנסים לבקרי הגבול בנושא שירות, ובמהלכם חודדה חשיבות מתן יחס הולם וקבלת פנים חמה לנוסעים ובדגש לאזרחים האוקראינים.
המסמך של רשות האוכלוסין וההגירה מגיע יממה לאחר שאוקראינה הבהירה אתמול לממשלת ישראל שהיא מצפה להדדיות ביחס לאזרחים הנכנסים - כפי שישראל מעוניינת שאוקראינה תדאג למבקרים שיגיעו בראש השנה לאומן, כך אוקראינה מצפה שישראל תפסיק לגרש את אזרחיה שמגיעים אליה.
"לצערנו, עדיין לא התקיים שיח יעיל וחיובי בין הממשלות. בהיעדר הסדרים בנושא, הישראלים שיגיעו לגבולות אוקראינה דרך מדינות שלישיות עשויים למצוא את עצמם ממתינים שם במשך שעות ארוכות. זה הזמן להביא לשינוי ביחסים בין המדינות, להגיע להסדרים ולשדר מסר של פיוס", נכתב בהודעה שפרסמה אתמול שגרירות אוקראינה.
בתוך כך, שלח אתמול שר ירושלים ומסורת ישראל מאיר פרוש, שאחראי גם על נסיעת הישראלים לאומן, מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו הבהיר כי ללא התערבותו הדחופה של רה"מ - צפוי משבר הומניטרי בגבול עם אוקראינה.
"בשנה החולפת, רבים המתינו בגבול בתנאים קשים במשך שעות רבות ובמקרים מסיומים אף כיממה", כתב פרוש. "היחסים המדיניים המורכבים בין ישראל לאוקראינה הובילו לכך שהרשויות באוקראינה מסרבות לשתף פעולה ולקיים שיח בנושא הסדרת מעברם של הנוסעים באופן יעיל ובטוח. אני חושש שניקלע שוב למצב הומניטרי קשה וחמור שבמסגרתה עשויים עשרות אלפי ישראלים להיאלץ לחכות שעות ארוכות בשטחים פתוחים בין מעברי הגבול של המדינות הגובלות באוקראינה".
לדברי פרוש, נתניהו צריך לשוחח על הנושא עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. "בהיעדר שינוי במצב השיח עם ממשלת אוקראינה, לא אצליח לבצע את המשימה שהוטלה עליי והכישלון יירשם על שם הממשלה", כתב פרוש.
לפני כשבועיים, נזכיר, אוקראינה העבירה מסר תקיף לישראל ולפיו אם לא תפסיק לגרש אוקראינים משטחה – תיאסר כניסת ישראלים לאומן ויופסק הסכם ביטול האשרה, פחות מחודש לראש השנה. המסר הועבר בתדריך השבועי של זלנסקי לאזרחי אוקראינה ובדברי השגריר האוקראיני בישראל.
בתדריך אמר זלנסקי כי "הקשבתי לדוח של משמר הגבול, משרד החוץ והמודיעין על היחס לאזרחינו – מהגרים שנמצאים במדינות שונות, ובנוגע למשטרי ויזה, הדברים שאיתם מתמודדים אזרחי אוקראינה בסוגיית הוויזה. מנהלים האחראים לנושאים אלו קיבלו משימות מתאימות. יש להבטיח את זכויות האזרחים האוקראינים".
שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק הבהיר לאחר מכן כי דבריו של זלנסקי כוונו לישראל. "ממשלת אוקראינה לא תסבול השפלה של אזרחיה בעת הכניסה לישראל. נעצור את הסכמי ויתור הוויזה הדו-צדדיים שלנו כפי שנקבע בסעיף 7 להסכם הבין-ממשלתי. האפשרות הזו נמצאת על שולחנה של ממשלתנו", אמר השגריר.