תת-ניצב בועז בלט, מי שנחשב לאחד החוקרים המנוסים במשטרת ישראל ומשמש כיום בממלא מקום ראש להב 433, ייכנס בשבוע הקרוב לתפקידו החדש כראש אגף החקירות והמודיעין. במסגרת תפקידיו לאורך 30 שנות שירות הוא הוביל קו ניצי נגד ארגוני הפשיעה.
בלט (53), שיקודם לדרגת ניצב, הוא בוגר תואר ראשון במדעי החברה ומשפטים ותואר שני במנהל חינוך ומדעי החברה. מאחוריו קריירה עשירה בתפקידי מפתח בתחום החקירות והמודיעין, והוא בנה את המוניטין שלו כאימת ארגוני הפשיעה כשהוביל חקירות מורכבות, כמו למשל פרשת 512 ופעילות נגד עבריינים. הוא מומחה בתחום הפשיעה הכלכלית והמטבעות הווירטואליים, ובחודשים האחרונים נמנה עם מובילי החקירה הגדולה ביותר שניהלה המשטרה - חקירת אירועי 7 באוקטובר.
בתפקידו החדש בלט שואף לשלב חזון טכנולוגי מתקדם, שכולל שילוב בינה מלאכותית (AI) בעבודת המשטרה, והעמקת הידע בפשיעה הכלכלית מתוך הבנה שכך ניתן ״לייבש״ את ארגוני הפשע.
את שירותו במשטרה החל בלט בשנת 1994 כחוקר, והוא בין היחידים מבין אלו שהיו מועמדים לתפקיד שהתחילו את דרכם כחוקרים. הוא שירת כחוקר בתחנת ירקון ובהמשך התקדם לתפקידי קצונה, כולל קצין חקירות נוער, סגן ראש מפלג חקירות במרחב ירקון וקצין אח”מ במרחב שרון. לאחר מכן שירת כראש ענף חקירות במחוז תל אביב, משם המשיך ליחידה הארצית כראש מפלג פשיעה מאורגנת, ובתפקידו האחרון כיהן כאמור כממלא מקום ראש להב 433.
במסגרת תפקידו ביחידה הארצית, בלט היה אחראי על חקירת תיקי דגל של המשטרה, כמו תיק 512 - חקירה ענקית שהחלה בפיגוע הפלילי ב-2003 נגד זאב רוזנשטיין. חקירה זו עברה ללהב והובילה לתקופת חקירות ממושכת ולגיוס עדי מדינה שהובילו לפענוח משמעותי. כמו כן, הוא טיפל בפרשה 1131 שבה נחקרו מקרי רצח במסגרת יריבות בין ארגוני פשע. ״הוא נחשב לאימת ארגוני הפשע, לא מעט מהם עברו בחדרי החקירות שלו״, אומרים בסביבתו.
לאחר תפקידו כראש מפלג פשיעה מאורגנת, שימש בלט כראש זרוע חקירות ביחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל). בהמשך, הוא מונה למפקד ימ”ר במחוז מרכז, שהגיעה להישגים משמעותיים ולהכרה בה כיחידה מצטיינת לאחר שנים ארוכות שבהן לא בלטה.
בלט אף מונה למפקד היחידה הארצית לפשיעה כלכלית, שם ניצל את היותו בעל ניסיון עשיר בחקירות ומודיעין ובעל מקור ידע בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים.
בתפקידו כממלא מקום ראש להב 433, היה אחראי בלט על החקירה הלאומית של אירועי 7 באוקטובר. בתפקידו החדש הוא שואף להשלים את איסוף הראיות ולאפשר העמדה לדין, כדי שההמשפחות יוכלו לקבל נחמה ושרשויות המדינה יוכלו להעמיד לדין את מחבלי הנוחבה.
חזון ה-AI
"בועז מאמין שיש להתמודד עם ארגוני הפשע בצורה רחבה יותר, כולל תחומים נוספים שיאפשרו לפגוע בפשע המאורגן", אמרו גורמים בסביבתו. "יש לו חשיבה יצירתית ושונה. בשורה התחתונה המשטרה מבינה שטיפול בארגוני פשע מצריך כניסה לתחומים נוספים על מנת למוטט אותם. הוא ידגיש את החשיבות של גישה אסטרטגית לפשיעה, כמו שילוב כלים מנהליים ואמצעי רגולציה. לדוגמה, במקרים בהם זוהה כי ארגוני פשע מנסים להרוויח כסף ולהלבין אותו באמצעות השתלטות על קבלנים נורמטיביים וזכייה במכרזי מדינה, הוא בגישה שיש לחקור זאת גם בציר הפלילי וגם בציר המנהלי, על-ידי אמצעי פיקוח שימנעו מארגוני הפשע להמשיך בפעילותם".
עוד אמרו בסביבתו של בלט: ״הוא רואה בחיזוק הקשר בין אגף החקירות ללהב 433 צורך מרכזי וינסה לדאוג לעצמאות המשטרה בניהול חקירות, תוך שמירה על שיתוף פעולה תקין עם משרד המשפטים. עם זאת, הוא מאמין שיש לתת יותר עצמאות למפקדי החקירות בקבלת החלטות, במיוחד במקומות שבהם החוק מאפשר זאת. בלט סבור שיש להחזיר את הכלים הטכנולוגיים למשטרה, כמובן בפיקוח, כדי להגן על הציבור״.
על הלחימה בפשיעה הכלכלית אמרו: ״בהבינו שהעולם הפלילי עובר לעולם המטבעות הווירטואליים, הוא מבין את הצורך בהרחבת הידע והמיומנות של יחידות להב במטבעות אלו. כל יחידה בלהב צריכה מומחה תוכן בתחום זה על מנת לחפש ראיות דיגיטליות בצורה יעילה יותר. יהיה דגש על הצורך בגיוס טכנולוגיות מתקדמות שיסייעו בחקירות ובמניעת פשיעה. אם פעם היו מגיעים בלשים לחיפוש עם פטיש לפרוץ כספת, היום צריך להגדיל את מקור הידע של חוקרים בתחומים מורכבים אלו בפשיעה הכלכלית, וזה יעד משמעותי שהוא יקדם״.
על-פי סביבתו של בלט, יעד נוסף יהיה קידום הכלים הטכנולוגיים של הארגון. ״בלט מתכנן לקדם את הכנסת הטכנולוגיה למשטרה, ומבין את האתגרים המשפטיים הניצבים בדרכו", אמרו בסביבתו. "הוא סבור שטכנולוגיה יכולה לשפר את טיב השירות שהמשטרה מספקת, למשל בהגשת תלונות מרחוק באמצעות שיחות וידאו. אין שום סיבה שאישה מבוגרת תצטרך להגיע לתחנה בשביל למסור עדות, היא תוכל לעשות זאת באמצעות מסירת עדות בווידאו וכלים טכנולוגיים נוספים שיאפשרו לציבור גישה נוחה למשטרה.
"הוא מאמין שהכלים הטכנולוגיים של בינה מלאכותית יכולים לסייע בחקירות מורכבות, כמו ניתוח מסמכים ונתונים פיננסיים בצורה מהירה יותר. במהלך תפקידו, בלט ישאף לקדם הכנסת טכנולוגיות חדשות למשטרה. בחקירות מורכבות במיוחד בפשיעה כלכלית חוקרים מתמודדים עם אלפי מסמכים וטבלאות, והבינה המלאכותית בהחלט תוכל למקד את החוקרים ולהציף את הראיות הרלוונטיות״.
המשטרה, אגף החקירות ולהב 433 סופגים בשנים האחרונות ביקורת על ״הקפאה" של חקירות שחיתות שלטונית. ״לא תמיד הביקורת מדויקת", אמרו בסביבתו של בלט. "ישנן חקירות ובדיקות שמתנהלות ביחידות החקירה, לא לכולן הציבור חשוף. הגישה של בלט היא שיש למצוא את האיזון בין חקר האמת לבין שמירה על שמו הטוב של כל אדם ונבחר ציבור. יש לא מעט גורמים שמנסים להשתמש במשטרה ככלי ניגוח פוליטי".