המשחק בין ספרד למרוקו אחר הצהריים (יום ג') בשמינית גמר המונדיאל יצמיד אל המסכים מיליוני בני אדם משני צדיו של מצר גיברלטר, אבל בשום מקום שאלת הנאמנות לאחד משני הצדדים – הספרדי או המרוקני – לא תהיה מטושטשת כנראה כמו במובלעת הספרדית הקטנטנה סאוטה, השוכנת בצפון אפריקה וגובלת במרוקו. במובלעת הזו הזהויות – הן הלאומיות והן הדתיות – נמהלות לעתים קרובות זו בזו בדרכים שמאתגרות את החלוקה המסורתית למחנות אצל אוהדי הספורט.
סולייקה חוסיין, צעירה בת 26 ילידת סאוטה, מסבירה למשל שהיא מרגישה "100% ספרדייה", אבל מודה שכשהמשחק יחל היום בקטאר היא תעודד את מרוקו, הארץ שבה נולד סבא שלה. "אני ספרדייה ורוצה שספרד תזכה, אבל מעודדת את מרוקו – כי כשהיא משחקת משהו מתרגש בתוכי. אני רוצה שמרוקו תנצח במשהו כדי שאנשים יוכלו לומר 'תראו, מרוקו היא לא סתם איזה מקום עני'".
המונדיאל בקטאר מתואר כבר עכשיו כמונדיאל הפוליטי בכל הזמנים, ובין שלל המחלוקות הפוליטיות שהוא הביא איתו אל הדשא היו סוגיית היחס לפועלים הזרים שבנו את האצטדיונים, ההתנכלות הקטארית לקהילת הלהט"ב, ההזדהות של שחקני נבחרת איראן עם "מחאת החיג'אב" בארצם והדגל שתלתה נבחרת סרביה בחדר ההלבשה ושרמז על רצון לכבוש את קוסובו. ספרד ומרוקו רחוקות אמנם מלהיות יריבות פוליטיות מובהקות, וודאי שאינן אויבות, כך שהמפגש ביניהן לא צפוי להיות טעון כמו זה שנערך בשבוע שעבר בין ארה"ב לאיראן, אבל אין ספק שמערכת היחסים הארוכה והמורכבת בין השתיים תעמוד ברקע המשחק בין הנבחרות היום.
סאוטה היא טריטוריה המוחזקת על-ידי ספרד מאז 1580, ויש בה כ-85 אלף תושבים. האוכלוסייה המעורבת שלה מורכבת הן מנוצרים והן ממוסלמים, הן מספרדים והן ממרוקנים, ואלה חיים יחד, יחסית בהרמוניה, מאחורי גדר גבול המפרידה בין הטריטוריה לבין שטח מרוקו. גדר זו קובעת למעשה גבול יבשתי בין האיחוד האירופי, שספרד היא אחת החברות בו, לבין אפריקה. בעשור האחרון ניסו אלפי מהגרים נואשים לפרוץ את הגדר בתקווה להסתנן לשטח האיחוד ולבקש בו מקלט מדיני.
אף שהיחסים בין הפלגים השונים באוכלוסיית סאוטה טובים בעיקרם, בשנה שעברה היא מצאה עצמה במוקד של אחד המשברים הדיפלומטיים החמורים ביותר בין מדריד לרבאט בעשורים האחרונים: במאי 2021 הסירה מרוקו, שאינה מכירה רשמית בסאוטה כשטח ספרדי, את כל אמצעי הבקרה שלה בגבול עם המובלעת, ובכך אפשרה לאלפי מהגרים צעירים ממרוקו וממדינות אפריקה שמדרום לסהרה לנהור אל סאוטה.
הצעד המרוקני נתפס כנקמה על החלטתה של ספרד לאפשר למנהיג בדלני מטריטוריית סהרה המערבית, שעליה טוענת מרוקו לבעלות, לקבל טיפול לקורונה בבית חולים בספרד. המהלך הזה, בצירוף העובדה שמרוקו שמרה את הגבול שלה עם סאוטה סגור במשך שנתיים בגלל המגפה, פגע בכלכלה משני צדי הגבול. המתיחות שככה והגבול נפתח רק אחרי שראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס נפגש באפריל השנה עם מלך מרוקו מוחמד השישי.
מביטים במפה ואומרים: "אה, זאת אפריקה"
כך או כך, עבור רבים כמו סולייקה, שגרה ועובדת בסאוטה, המשחק היום לא יפלג את האוכלוסייה לשניים, ולמעשה – יהיו בו מנצחים בלבד: תושבים ישמחו גם אם ספרד תהיה זו שתגיע לרבע הגמר וגם אם מרוקו תעשה זאת, ומאותו הרגע – יעודדו אותה עד הגביע.
מוחמד לרבי בן ה-28, שמנהל בר בסאוטה שבו מוקרנים משחקי המונדיאל, הוא דור שלישי למשפחה ספרדית ואומר שתמיכתו נתונה באופן מלא לנבחרת ספרד. תהיה התוצאה אשר תהיה, הוא לא מאמין שהיא תגרום לבעיות רציניות כמו ההתפרעויות שהתחוללו בשבוע שעבר בבלגיה ובהולנד אחרי שמרוקו ניצחה את בלגיה בשלב הבתים: "מרוקו משחקת טוב, אבל כשהיא תפגוש את נבחרת ספרד היא תיתקל בקיר", הוא בטוח.
כך או כך, לרבי מודה שהוא ומוסלמים אחרים מסאוטה או מהמובלעת השכנה מלייה מוצאים עצמם במעין שטח הפקר: "המרוקנים אומרים שאנחנו לא מרוקנים, אלא צאצאים של הספרדים, והספרדים מחצי האי האיברי אומרים שאנחנו לא ספרדים. יש בחצי האי אנשים שכשאתה אומר להם שאתה מסאוטה אתה צריך להראות להם איפה היא נמצאת על המפה, ואז הם אומרים 'אה, זאת אפריקה'".
נבחרת מרוקו עצמה משקפת את הקשרים ההיסטוריים של מרוקו עם ספרד, מדינה שבה המרוקנים הם קבוצה המיעוט הזרה הגדולה ביותר – 800 אלף מ-47 מיליון תושבי ספרד מוצאם במרוקו. כמה שחקנים בנבחרת המרוקנית משחקים בקבוצות ספרדיות, בהם חלוץ סביליה יוסף א-נסירי. כוכב אחר של הנבחרת, אשרף חכימי שמשחק בפריז סן ז'רמן הצרפתית, נולד בספרד.
עבור מוחמד א-תוזאני, מעצב שיער בן 35 מסאוטה, המסר ברור: פשוט תיהנו מהמשחק. א-תוזאני נולד במרוקו, אבל במשך 15 שנים הוא גר במקומות שונים בספרד, והוא מעיד שכעת היא כמו בית בשבילו. במשחק היום, שבו יצפה עם חברים ספרדים נוצרים, הוא יעודד את ארץ אבותיו.
"כדורגל זה כדורגל ופוליטיקה זה פוליטיקה, אז אנחנו הולכים לשחק משחק כדורגל וליהנות, אבל עם כבוד. זה הדבר החשוב ביותר", אומר א-תוזאני. "בדגל מרוקו מופיעים הצבעים אדום וירוק ובדגל ספרד מופיעים הצבעים אדום וצהוב, כך שיש לנו את הצבע האדום במשותף. אנחנו שכנים, וחייבים לחיות כמו אחים".
פורסם לראשונה: 23:03, 05.12.22