בית החולים בילינסון בפתח תקווה עדכן הערב (רביעי) כי מטופל בן 78 נפטר במהלך צנתור לב - בשל תקלה במערכת הרנטגן. "הצוות הרפואי עצמו נסער והמום מהאירוע הקשה והנדיר, ומנסה לעכל ולהתאושש ממנו", נמסר מבית החולים. ל-ynet נודע כי רק השבוע המכשיר עבר בקרה - ואושר לשימוש.
האירוע הטרגי התרחש הבוקר. "במהלך פעולת צנתור לב מורכבת, מערכת הרנטגן המאפשרת את שיקוף כלי הדם למצנתרים, פסקה לעבוד ושיבשה את מהלך הצנתור", נמסר. "הרופאים החלו מיד בביצוע החייאה בחולה, מאמצים אשר עלו בתוהו ולמרבה הצער, החולה נפטר. הצוות הרפואי מלווה את המשפחה, עדכן אותה בשקיפות מלאה ומחבק אותם על האובדן הפתאומי".
עוד נמסר מבית החולים כי "לנוכח נסיבות המקרה הקשה, בתיאום עם משרד הבריאות, הוחלט על הקמת ועדת בדיקה. במקביל, נציגי יצרנית המכשיר בישראל בודקים אותו".
"מכשיר הצנתור הפסיק לעבוד", אומר ל-ynet גורם בבית החולים. "האם זה היה בעקבות מישהו שתיקן אותו השבוע אך עדיין כשל בתיקון? האם הובא חלק מושלם והייתה תקלה בחיבור שלו? אנחנו לא יודעים. מדובר על מכשיר שיש בו מגוון אדיר של מרכיבים שמטופל בשוטף. זה לא מכשיר של חברה קיקיונית. יכול להיות שפישלו בתחזוקה, יכול להיות שמרכיב שהביאו לא היה מספיק טוב. יכולות להיות הרבה סיבות".
בישראל מתבצעים כ-50 אלף צנתורי לב מדי שנה, ומדובר על אחת הפרוצדורות הרפואיות השכיחות ביותר בבתי החולים – ברוב המכריע של המקרים היא עוברת ללא סיבוכים מיוחדים. אם מדובר על צנתור אלקטיבי, שלרוב אורך פחות מ-20 דקות, החולה לרוב משתחרר כבר באותו יום. בבית החולים סירבו להתייחס לאירוע מעבר להודעה שנמסרה.
"ברגע שמערכת הרנטגן לא פועלת, המצנתר אינו יכול לדעת איפה נמצא הצנתר. ולכן מצופה מהמצנתר באותו הרגע להפסיק את מהלך הצנתור", מסביר פרופ' יהודה אדלר, היו"ר היוצא של האיגוד הקרדיולוגי האירופאי למחלות שריר וקרום הלב. "מערכת הרנטגן מראה לצנתר באופן מדויק על ידי חומר ניגוד את עורקים הלב והאזורים החסומים שניתן לפתוח אותם בזמן הצנתור. ברגע שהיא לא עובדת וזה יכול להיות מהרבה סיבות - אם המצנתר ממשיך בצנתור, הוא עושה זאת בצורה עיוורת שכמובן מסכנת את החולה".