הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי שוחח עם לוחמי שלדג לפני היציאה למבצע הקומנדו "רבות הדרכים" להשמדת מפעל חדש ותת-קרקעי לייצור טילים בסוריה, והדגיש בפניהם: "האתר הזה הולך לייצר כמות גדולה של טילים - אין לנו כוונה שזה יתממש". לדבריו, "אנחנו מכניסים כאן כוח גדול לאזור רחוק, אבל יש כאן רמת מוכנות מאוד-מאוד גבוהה".
דברי הרמטכ"ל ללוחמי שלדג לפני המבצע בסוריה
(צילום: דובר צה"ל )

5 צפייה בגלריה
דברי הרמטכ״ל הרצי הלוי ללוחמי שלדג לפני מבצע רבות הדרכים בסוריה
דברי הרמטכ״ל הרצי הלוי ללוחמי שלדג לפני מבצע רבות הדרכים בסוריה
הרמטכ"ל בבור בקריה בזמן המבצע
(צילום: דובר צה"ל )
עוד הוסיף הרמטכ"ל בשיחה כי "כשהולכים לקחת סיכון יש שני תנאים. הראשון הוא שצריך את זה. האתר הזה הולך להתחיל לייצר כל שנה כמות גדולה מאוד של טילים שיהוו בעיה גדולה מאוד לביטחון מדינת ישראל. זה ילך ויתפזר ויהיה בהרבה מקומות ובכל מיני ידיים - ואין לנו כוונה להגיע לזה שזה מתממש.
"התנאי השני זה שתהיה יכולת בסבירות גבוהה מאוד להצלחה", הוסיף, ואמר: "אני מאוד סומך על זה שאתם מאוד מקצועיים, ואם אתם אומרים 'אנחנו מרגישים בטוח, תסמוך עלינו אנחנו יודעים לבצע', זה מאוד חשוב ואז יש לנו את שני התנאים". לסיכום איחל להם בהצלחה, והוסיף: "תעבדו עם הראש ואחרי זה עם הרגליים, ונדבר יותר מפורט בפורום הבא".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לפעולה בסוריה גם כן, ואמר: "אני מצדיע ללוחמינו הגיבורים על המבצע הנועז והמוצלח בעומק סוריה. זו אחת מפעולות הסיכול החשובות שנקטנו נגד ניסיונותיו של הציר האיראני להתחמש כדי לפגוע בנו, והיא מעידה על הנחישות והתעוזה שלנו לפעול בכל מקום כדי להגן על עצמנו".
יואב גלנט, מי שהיה שר הביטחון באותו הזמן, כתב בחשבון ה-X שלו כי המבצע "היה אחד מהמבצעים המיוחדים והנועזים ביותר שבוצעו על-ידי צה"ל מאז ומעולם. בעומק סוריה, תחת מעטה חשאיות מתוחכם, פעלו למעלה מ-100 לוחמי צה״ל לביצוע המשימה שהושלמה במלואה. הביצוע בתקופת המלחמה הוא מורכב באופן מיוחד - זכורים לי היטב אישורי התוכניות בסדרת דיונים, והמפגשים עם הלוחמים לתדריך אחרון טרם יציאה לקרב - התרשמתי מאיכות ההכנות, מהשליטה בפרטים ומהביטחון העצמי של הלוחמים".
לדבריו, "ראיתי את הגאווה של הלוחמים כאשר נפגשנו להצגת התחקיר הראשוני לאחר הביצוע - האנשים המצוינים האלו פעלו באופן נועז ביותר, הם ראויים לכל הערכה ושבח. זו אחת מהמהלומות המפתיעות, המדויקות והכואבות ביותר שהנחתנו על ציר הרשע במהלך המלחמה. הוכחנו לאויבנו פעם נוספת את יכולותינו להפעיל כל כוח בכל זירה בה אנו נדרשים. מדינת ישראל התברכה בלוחמים ובמפקדים הטובים ביותר".
התיעוד ממצלמות הגוף של הלוחמים - בתוך המפעל התת-קרקעי
(צילום: דובר צה"ל)

שלב אחר שלב: מרגע הנחיתה ועד להשמדת המפעל - כך זה נראה
(צילום: דובר צה"ל )

מבצע הקומנדו נחשף היום במלוא תעוזתו ועוצמתו, ובצה"ל התירו לפרסם פרטים חדשים ונרחבים על הפעולה ההרואית מליל 8 בספטמבר השנה, שבמהלכה הופצץ בפעולה קרקעית נדירה על-ידי לוחמי שלדג של חיל האוויר, המתקן הגדול והחדיש שאיראן בנתה ליד העיירה מסיאף, כ-200 ק"מ מישראל, בבטן האדמה הסורית.
הכוחות שפשטו על המתחם גילו בתוך אולמות העבודה שמונה מנועים רקטיים ראשוניים שיוצרו במקום עבור הטילים, אך האתר עדיין לא החל לפעול באופן מלא ולכן היה קריטי מבחינת צה"ל להוציא אל הפועל בעיתוי הזה את המבצע להשמדתו, לפני שהחומות שהגנו עליו יוגבהו, והמשימה תהיה קשה בהרבה לביצוע.
בליל התקיפה שמרו על המתחם כ-30 חיילים סורים, שרובם חוסלו בהפצצות המקדימות של מטוסי ומסוקי הקרב של חיל האוויר, 7 דקות לפני המגע של היסעורים על הקרקע. לפחות ארבעה מהחיילים הסורים ששרדו זאת חוסלו מקרוב, על הקרקע, על-ידי לוחמי שלדג. מקרב הלוחמים אף אחד לא נפגע, והמבצע הוכתר בהצלחה מלאה.
עוד קודם לכן, המבצע הוצג על-ידי מפקד שלדג, סא"ל ב', באופן אישי לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון דאז יואב גלנט, ואושר על-ידם לאחר שעבר את הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי ואת מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר. המבצע ארך שלוש שעות, באישון לילה, וההשתלטות על המתחם שבתוך ההר נמשכה 18 דקות בדיוק, מרגע נחיתת מסוקי היסעור על הקרקע.
בחיל האוויר המתינו שבועות ארוכים לחלון הנכון של מזג האוויר, שכן לא היה ניתן להתעכב בגלל עננות נמוכה ולו דקה אחת בלבד: השמיים היו חייבים להיות נקיים, מאחר שאיומים אחרים ארבו בהם. אזור מסיאף הוא המרחב שבו צבא אסד פרס את ההגנה האווירית המתקדמת והצפופה ביותר בסוריה אחרי הבירה דמשק, עם סוללת SA-22 המתקדמת והקטלנית ביותר מתוצרת רוסיה, וכן יכולות נ"מ כטילי כתף ונ"ט להפלה קלה יחסית של מסוקים.
לכן, המסוקים טסו נמוך מאוד, בנתיבים שנבחרו בקפידה, עם הטעיות ואבטחה צמודה של שני מסוקי קרב מסוג אפאצ'י, באופן שאפשר להם לחמוק ממכ"מי הגילוי הסוריים שנפרסו באזור כדי להגן על האתר. "כל חיל האוויר היה על הרגליים באותו הלילה, אבל זה לא הספיק, ואנשי אגף המודיעין וחיל הים סיפקו את הסיוע המבצעי, המעטפת באש והמודיעין המדויק ביותר שאפשר לנפק לכל שלבי המבצע", תיארו היום בצה"ל.
5 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה
(צילום: דובר צה"ל )
5 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
(צילום: דובר צה"ל )
בחיל האוויר הצליחו לתאם בחוכמה את המבצע גם עם הרוסים, שפרוסים בבסיסם הגדול בסוריה, חמיימים, ועם סוללות ה-S-400 הגדולות שלהם לא רחוק משם, מבלי שיהיו שום אי-הבנה או גילוי מוקדם שישבשו את המשימה. המסוקים שהובילו את הלוחמים טסו בגובה נמוך מאוד מעל הים התיכון כדי לא להתגלות, כמעט נגעו במים, וכך גם בדרכם אל היעד מעל לשטח האויב. המבצע הענק והמסוכן, נזכיר, קרה בתקופה העמוסה בשנה לחיל האוויר: ביולי התרחשה התקיפה הראשונה של חיל האוויר בתימן שגם חיסל את רמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר באותו החודש בביירות. באוגוסט, חיל האוויר יצא למתקפת המנע לנקמת חיזבאללה עם השמדה מוקדמת של יותר מ-300 משגרי טילים ורקטות ברחבי לבנון.
בעיירה מסיאף, המרוחקת כ-2 קילומטרים בלבד מהאתר ככל הנראה, לא הבחינו במתרחש וחשבו שמדובר בתקיפות מב"מ שגרתיות באזורים אחרים, כפי שאכן צה"ל עשה. ארבעה מסוקי יסעור הנחיתו בשטח לא פחות מ-100 לוחמי שלדג, מצוידים בציוד כבד, אמצעי חבלה, וטרקטורון נשיאה שהושאר במקום כדי להקל על קיפול הכוח בתום המשימה.
בנוסף, הונחתו סמוך ליעד 20 לוחמי יחידת 669, לצד יחידת טיפול נמרץ וחדר ניתוח שטח. הסיבה: התמודדות עם פציעות חמורות באופן מיידי על הקרקע, מבלי לפנות לוחמים לישראל במהלך המבצע. רופאי יחידת החילוץ היו ערוכים לייצב את מצבם של פצועים במקום, כדי לאפשר את המשך הפעולה מבלי לסכן את הצלחתה.
5 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
הלוחמים בלב המפעל התת-קרקעי
(צילום: דובר צה"ל )
5 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
(צילום: דובר צה"ל )
בתוך שעה וחצי של טיסה חשאית ונמוכה, 100 לוחמי שלדג, רובם במילואים, הונחתו בשני המנחתים: הראשונים עסקו בפריצה מהירה למתחם הריק מאדם והבקעת הדלתות הגדולות והמשוריינות, תוך ניקוי אחרוני החיילים הסורים שעוד נותרו במקום, והקבוצה השנייה הגיעה במקביל עם ציוד החבלה לפריסתו במפעל, לאחר מכן. עוד קודם לכן, רגע לפני שעלו מהים התיכון לאדמה סורית, מסוקי היסעור הספיקו לתדלק ממטוסי ההרקולס של חיל האוויר.
הקבוצה הראשונה של הלוחמים רצה לאורך 700 מטרים מהמנחת עד לשערים הנעולים שהובילו לבטן האדמה. "50 דקות מרגע הנחיתה, הכוחות היו כבר בפנים", תיארו בצה"ל. "הלוחמים נעזרו במלגזות סוריות שהיו בפנים כדי לזרז את המלכודים. התאמנו וידענו זאת מראש, על המלגזות שם, עוד בארץ".
מהנדסים מומחים של צה"ל הכינו את תוכנית המלכוד המיוחדת להבטחת השמדה מוחלטת של האתר בלב האדמה: רבע טון חומר נפץ צה"לי נפרס בנקודות הנכונות, בנוסף לעוד כ-700 טון דלק רקטי מקומי שהשלימו את המלאכה. הלוחמים שהסתתרו מאחורי מחסה בזמן הפעלת המתג על-ידי החבלן ס', יכלו להישבע ש"האדמה מתחתם רעדה ברגע האמת".
במבצע השתתפו בסך הכול 120 לוחמים, שישה מסוקים בהם ארבעה יסעורים ושני אפאצ'ים, 14 מטוסי תובלה, 21 מטוסי קרב וחמישה כטב"מים. הכוחות שיגרו 49 חימושים, ובסך פעלו כ-70 כלי טיס מסוגים שונים שהיו באוויר מעל לשלוש שעות, כשבקרקע אלפי קצינים וחיילים שתמכו וגיבו מהארץ. "שנים שביחידה נאבקו לא לסגור יכולות מסוימות וייעודיות, ואמרו שהיום עוד יגיע, ובסוף הוא אכן הגיע", הודו בצבא היום.