שתי יממות לפני סגירת הקלפיות בבחירות אמצע הכהונה בארצות הברית יצאו אמש (יום א') המועמדים לבליץ אחרון של עצרות במסגרת הקמפיין שיקבע כיצד ייראו השנתיים הקרובות בוושינגטון. בצל הסקרים המלמדים כי הדמוקרטים עשויים לאבד את הרוב לא רק בבית הנבחרים אלא גם בסנאט החליט הנשיא ג'ו ביידן לשכנע בוחרים בניו יורק, בעוד קודמו בתפקיד דונלד טראמפ, המנהיג הבלתי מעורער של הרפובליקנים ומי שרומז שוב ושוב על כוונתו לרוץ לנשיאות ב-2024, בא לשלהב את המצביעים בפלורידה.
אחרי חודשים שבהם חזו הסקרים השתלטות רפובליקנית על בית הנבחרים בלבד, ביממות האחרונות מפגינים בכירי המחנה השמרני ביטחון הולך וגובר ביכולתם להשתלט גם על הסנאט, שם שורר כיום שוויון 50-50 בין המפלגות, שמשמעותו המעשית היא יתרון דחוק לדמוקרטים משום שהקול המכריע שמור לסגנית הנשיא קמלה האריס. בשבועיים האחרונים עלו המועמדים הרפובליקנים ליתרון בכמה ממרוצי המפתח שיכריעו את הבחירות לסנאט, ואתר ניתוח הסקרים FiveThirtyEight נותן כעת למפלגה הרפובליקנית סיכוי של 53% להעביר לידיה את השליטה בו. לשם השוואה, רק לפני פחות מחודש עמדו סיכוייה על כ-30%.
בריאיון ל-CNN הביעה אתמול רונה מקדניאל, יו"ר הוועידה הרפובליקנית הארצית, ביטחון בכך שמפלגתה תשיג ניצחון כפול, ושמה את הדגש על האינפלציה הגבוהה שממנה סובלת ארה"ב – הסוגיה שלפי הסקרים מטרידה את הבוחרים יותר מכול: "זה שכר הדירה. זה המצרכים במכולת. זו השאלה אם אני יכולה לקנות מכונית חדשה כי הריביות גבוהות כל כך. לאנשים באמת-באמת קשה". חבר בית הנבחרים הדמוקרטי שון פטריק מלוני, שעומד בראש זרוע גיוס הכספים של הדמוקרטים במרוץ לבית הנבחרים, ניסה לשדר אופטימיות כשתיאר את הבחירות ככאלה שיוכרעו על "חוט השערה", והדהד את המסר של ביידן מסוף השבוע שלפיו רבים מהמועמדים הרפובליקנים אינם מחויבים עוד לדמוקרטיה.
הבחירה של ביידן להגיע הלילה דווקא לעצרת במחוז ווסטצ'סטר בניו יורק, אזור שבדרך כלל הוא דמוקרטי-למדי אך לאחרונה נרשמת בו התחזקות רפובליקנית, יכולה ללמד על המגננה שבה נמצאת מפלגתו: הדמוקרטים מבינים שסיכוייהם לשמור על השליטה בשני בתי הקונגרס הולכים ופוחתים, והם מנסים לכל הפחות למזער נזקים. ניו יורק היא בדרך כלל מדינה דמוקרטית מובהקת, אבל כעת לא רק ששמונה מנציגיה הדמוקרטים המכהנים בבית הנבחרים מוצאים עצמם בקרב צמוד מול יריבים רפובליקנים, אלא אפילו המושלת הדמוקרטית קת'י הוקול נגררה למרוץ קשה מהצפוי מול הרפובליקני לי זלדין. רבים מייחסים את ההתחזקות הרפובליקנית בניו יורק לביקורת של הרפובליקנים שם על היד הרכה לכאורה שנוקטים הדמוקרטים נגד הפשיעה.
טראמפ מצדו קבע לו להלילה עצרת במיאמי לצד שני נציגיה של פלורידה בסנאט וכמה מהחברים הרפובליקנים שמייצגים אותה בבית הנבחרים. פלורידה נחשבה במשך שנים למדינה מתנדנדת שאינה מזוהה באופן מובהק עם אחת משתי המפלגות, אך לאחרונה נראה כי היא נעשית רפובליקנית יותר, ובבחירות הנוכחיות לקונגרס היא אינה נחשבת למדינת מפתח. בחירתו של טראמפ להגיע דווקא לשם מעניינת בהתחשב ברמז העבה שלו מסוף השבוע, שלפיו הוא מתכוון להתמודד שוב על הנשיאות ב-2024: אחד השמות המובילים שמוזכרים כמועמדים פוטנציאליים להתמודד מולו בפריימריז הוא המושל הרפובליקני של פלורידה רון דה סנטיס. טראמפ, שבחירות האמצע הן מבחן כוח גם עבורו משום שנתן את חסותו למאות מועמדים המתמודדים בהן, רוצה לנצל את קמפיין בחירות האמצע כדי להגביר את הציפייה להכרזתו על ריצה נוספת לבית הלבן – ואז לסחוף איתו המוני רפובליקנים, בכלל זה תושבי מדינתו של דה סנטיס.
ברוכה הבאה, אופרה!
העצרות בניו יורק ובפלורידה מגיעות אחרי שבסוף השבוע התייצבו ארבעה מששת הנשיאים האמריקנים שעודם בחיים – ביידן, טראמפ, ברק אובמה ואפילו ביל קלינטון, שממעט בשנים האחרונות להשתתף באירועים פוליטיים – לעצרות ברחבי ארה"ב בניסיון לקושש למפלגותיהם את אחרוני הקולות. אף שיום הבחירות הרשמי הוא שלישי, כ-39 מיליון אמריקנים כבר נתנו את קולם בהצבעה המוקדמת שנערכה בשבועות האחרונים.
בעצרות בסוף השבוע הזהירו ביידן ואובמה כי אם הרפובליקנים יכבשו את הקונגרס יהיו הזכות להפלות, ביטוח הבריאות והדמוקרטיה עצמה בסכנה, ובעצרת בפיטסבורג, פנסילבניה, הצהיר אובמה: "ביום שלישי בואו נוודא שהמדינה הזו לא חוזרת 50 שנה לאחור". בעצרת נגדית בפנסילבניה דיבר טראמפ על הבחירות במונחים אפוקליפטיים: "אם אתם רוצים לעצור את הרס המדינה שלנו ולהציל את החלום האמריקני, ביום שלישי אתם חייבים להצביע לרפובליקנים בגל אדום אדיר", אמר לאלפים שהריעו לו.
בפנסילבניה שאליה הגיעו ביידן, טראמפ ואובמה, ייערך אחד המרוצים החשובים ביותר בבחירות לסנאט, זה שבין הדמוקרטי ג'ון פטרמן לרפובליקני ד"ר מהמט אוז. השניים נאבקים על מושב שאותו מפנה סנאטור רפובליקני, ומכיוון שבמשך חודשים הוביל פטרמן בסקרים בפער גדול סומן המרוץ הזה כהזדמנות נדירה של הדמוקרטים להעביר לידיהם מושב רפובליקני בסנאט – וכך להפחית מאוד את סיכויי הרפובליקנים לחולל שם מהפך. אלא שבשבועות האחרונים, גם בצל השבץ המוחי שעבר פטרמן ושחיבל בהופעתו בעימות הטלוויזיוני בין השניים, סגר למעשה ד"ר אוז את הפער, ובחלק מהסקרים הוא אף צועד כעת ביתרון קטן.
ד"ר אוז, קרדיולוג טורקי-אמריקני, מוכר לציבור בארה"ב כמי שהיה אורח קבוע בתוכניתה של אופרה ווינפרי ובהמשך הנחה במשך 13 שנה תוכנית משלו, "המופע של ד"ר אוז". הוא זוכה לתמיכה של טראמפ, שהופיע איתו על הבמה בסוף השבוע, ולדמוקרטים רבים צרמה העובדה שבמשך חודשים רבים לא השמיעה ווינפרי – תומכת ידועה של הדמוקרטים – את קולה בעניינו. הקרב בין פטרמן לד"ר אוז גלש למחוזות מכוערים במיוחד, שכללו האשמות בהרג כלבים, תמיכה ברוצחים, שרלטנות – והרגלי תזונה עלובים.
בסוף השבוע האחרון אמרה סוף סוף אופרה ווינפרי את דברה, כשהודיעה כי היא תומכת בפטרמן, ולא ברופא שאותו סייעה להפוך לכוכב טלוויזיה: "בתחילת הקמפיין של בחירות האמצע אמרתי שאני משאירה לאזרחים את ההחלטה במי לבחור לייצג אותם, אבל אם הייתי גרה בפנסילבניה – הייתי מצביעה לפטרמן", הצהירה באירוע בחירות וירטואלי. "אני מבקשת מהבוחרים לבחור בחוכמה עבור הדמוקרטיה בארצנו". פטרמן הגיב בציוץ: "ברוכה הבאה לטים-פטרמן, אופרה!".
פורסם לראשונה: 23:36, 06.11.22