אוקראינה הודיעה היום (שלישי) כי מניין ההרוגים במתקפת הטילים הרוסית ברחבי המדינה עלה ל-19. בהודעת שירותי החירום נמסר כי יותר מ-105 בני אדם נפצעו בירי הטילים.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• נקמת פוטין: הרוגים בהפצצות על קייב וערים ברחבי אוקראינה, "שוגרו 84 טילים"
• "גנרל מושחת ואכזר, גם בסטנדרטים של רוסיה". פוטין מינה מפקד חדש למלחמה
• הגשר בין קרים לרוסיה קרס חלקית: "משאית תופת התפוצצה" | תיעוד
• פוטין בן 70: מבודד, מאיים בגרעין ומצוי במשבר החמור ב-23 שנות שלטונו
אתמול בבוקר, במתקפה הנרחבת ביותר מזה חודשים, שיגרה רוסיה יותר מ-80 טילי שיוט לקייב ולערים נוספות ברחבי אוקראינה. לפי משרד ההגנה האוקראיני במתקפה שוגרו לפחות 84 טילים מהים, מהאוויר ומהיבשה - ואוקראינה יירטה 43 מהם, וכן 13 מל"טים. מוסקבה טענה כי כל הטילים פגעו במטרותיהם.
רוסיה טענה שהיא שיגרה טילים מדויקים לתשתיות שקריטיות לענף האנרגיה של אוקראינה ולמתקנים צבאיים, אך בבירה קייב דיווחו על פיצוצים ופגיעות ישירות בבנייני מגורים, באתרי תיירות וגם בגן שעשועים. בנוסף דווח על ירי בערים לבוב, טרנופיל וז'יטומיר במערב אוקראינה, דניפרו וקרמנצ'וק במרכז המדינה, זפוריז'יה בדרום וחרקוב במזרח.
מלבד ההרוגים והפצועים גרמה המתקפה להפסקות חשמל באזורים רבים באוקראינה. בעקבות ירי הטילים תושבי ארבעה מחוזות נותקו זמנית מחשמל, ובאזורים אחרים נרשמו שיבושים. שירותי החירום האוקראיניים אמרו אמש כי 1,307 יישובים במדינה עדיין מנותקים מחשמל - 13 במחוז קייב, 353 במחוז לבוב, 766 במחוז סומי, 169 במחוז טרנופול ו-6 במחוז חמלניצקי.
בצבא האוקראיני אמרו כי המטרה המרכזית של המתקפות הייתה להרוס תחנות כוח תרמיות וכן "ליצור בהלה בקרב האוקראינים ולהפחיד את הציבור באירופה" - על רקע משבר האנרגיה ביבשת.
אלפי תושבים מבוהלים בקייב וחרקוב - שתי הערים הגדולות באוקראינה - מיהרו למקלטים כששמעו את האזעקות בבוקר, ורבים אחרים הסתתרו בתחנות הרכבת התחתית - כפי שעשו בימים הראשונים של המלחמה. לפי הרשויות בקייב שישה תושבים נהרגו בירי על העיר ו-52 נפצעו. ראש העיר ויטלי קליצ'קו אמר כי נגרם נזק ל-45 בנייני מגורים, שלושה בתי ספר, גן ילדים ושני מעונות לילדים, וכן לחמישה מוסדות שלמערכת הבריאות ולחמישה אתרים של תשתיות קריטיות.
אולנה בת ה-41 הסתתרה עם בתה בת השש עם מאות מתושבי קייב במחסן תת-קרקעי. היא ברחה מהעיר חרסון, שנמצאת תחת כיבוש רוסי, חצתה את רוסיה ומדינות באירופה ובסיומו של מסע מפרך הגיעה לקייב. "פוטין הוא איש קטן וזועף, אז אנחנו לא יודעים למה עוד לצפות". במהלך המלחמה נשמעות אזעקות בקייב, אך תושבי העיר זוכים לשקט יחסי בהשוואה לערים אחרות במדינה, בעיקר בדרום ובמזרח, שסופגות מטחים כבדים.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נאם אתמול ואמר כי ארצו תקפה בטילים ארוכי טווח תשתיות אנרגיה, צבא ותקשורת באוקראינה. הוא הבהיר כי מתקפות הטילים הללו היו תגובה לפיצוץ בגשר קרים שלשום, שמחבר את רוסיה לחצי האי שאותו היא כבשה וסיפחה מאוקראינה ב-2014. שלושה בני אדם נהרגו בפיצוץ בגשר, שקרס חלקית. ברוסיה מאשימים את אוקראינה בפיצוץ. בקייב חגגו את קריסת הגשר, אך לא לקחו אחריות.
כפי שעשה גם שלשום, גם אתמול כינה פוטין את הפיצוץ בגשר "מתקפת טרור" – ואיים כי מתקפות עתידיות נגד רוסיה יביאו לתגובה "קשה" נוספת מצד מוסקבה. "התגובות יהיו באותה רמה של האיומים על רוסיה", אמר פוטין בנאום מרחוק לכינוס של מועצת הביטחון הרוסית בסנט פטרבורג – כינוס שנערך על רקע התבוסות הצבאיות של רוסיה במלחמה, כשאוקראינה משחררת עוד ועוד שטחים כבושים במזרח ובדרום. "במקרה שבו יהיו ניסיונות נוספים להוציא לפועל מתקפות טרור בשטחינו, התגובה של רוסיה תהיה קשה", הזהיר פוטין.
בניגוד לדבריו של פוטין, לפי המודיעין בצבא האוקראיני הכוחות הרוסיים קיבלו הוראה לבצע את התקיפות כבר בתחילת החודש - כמה ימים לפני פיצוץ הגשר. אנשי המודיעין אמרו שהיחידות בצבא הרוסי קיבלו מהקרמלין הנחיות "להתכונן למתקפת טילים מסיבית נגד תשתיות אזרחיות באוקראינה" כבר ב-2 וב-3 באוקטובר.
בן הודג'ס, גנרל לשעבר בצבא ארה"ב, אמר כי עוצמת המתקפה מראה שהיא תוכננה לפני הפיצוץ בגשר היחיד שמחבר את רוסיה לחצי האי קרים. "לשגר כל כך הרבה טילים כפי שהם עשו היום זה לא משהו שאתה קם בבוקר ומחליט לעשות", טען הודג'ס, שפיקד על כוחות הצבא האמריקני שמוצבים באירופה.
אורכו של גשר קרים, שמכונה גם גשר קרץ' על שם המצר שמעליו הוא עובר, הוא 19 ק"מ – מה שהופך אותו לגשר הארוך ביותר באירופה והארוך ביותר שרוסיה בנתה אי-פעם. מלבד היותו סמל בולט ביותר של הכיבוש הרוסי בקרים, יש לגשר חשיבות אסטרטגית רבה עבור מוסקבה: הוא משמש נתיב מרכזי להעברת ציוד צבאי מרוסיה לכוחות שלה שפועלים בדרום אוקראינה.
הגשר נחשב לפרויקט הדגל של פוטין, ובעבר כונה בשל כך "גשר פוטין". בתקשורת הרוסית תיארו את בנייתו, בעלות של 3.6 מיליארד דולר, כ"פרויקט המאה". הנשיא הרוסי דאג באופן אישי לבניית הגשר לאחר סיפוח קרים, כסמל מבחינתו לנצחיותו של הסיפוח. "בעידנים היסטוריים קודמים, תחת שלטון הצארים, אנשים חלמו על בניית הגשר", אמר פוטין כשהשיק אותו ב-2018, אז גם נסע עליו במשאית. "הם חזרו לרעיון הזה בשנות ה-30, בשנות ה-40 ובשנות ה-50. סוף-סוף, בזכות העבודה והכישרון שלכם, הנס הזה קרה", הוסיף אז פוטין בטקס ההשקה.
מלבד פיצוץ הגשר בקרים, שנחשב להשפלה עבור פוטין, ירי הטילים התבצע על רקע שורת תבוסות רוסיות בשדה הקרב - ויומיים לאחר ההודעה על מינויו של הגנרל סרגיי סורוביקין למפקד הכוחות הרוסיים באוקראינה. משרד ההגנה הבריטי אמר עליו כי מדובר ב"גנרל אכזר ומושחת בצורה ידועה לשמצה - אפילו בסטנדרטים של הצבא הרוסי".
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע אמש כי הוא שוחח עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן על מערך ההגנה האווירית של ארצו. זלנסקי אמר שהשניים ניהלו "שיחה פרודוקטיבית" שבמרכזה עמד "נושא ההגנה האווירית. כרגע זה נמצא בראש סדר העדיפויות של שיתוף הפעולה הביטחוני שלנו".
בהצהרת הבית הלבן נאמר שביידן התחייב שארה"ב תספק לאוקראינה מערכות הגנה אווירית מתקדמות. "הנשיא ביידן התחייב להמשיך לספק לאוקראינה את הסיוע הנחוץ לה להגן על עצמה, כולל מערכות הגנה אווירית מתקדמות", נמסר בהצהרה.
מוקדם יותר אמר ביידן שהוא מגנה בתוקף את ירי הטילים, והוסיף שהמתקפה מדגישה את "האכזריות המוחלטת" של פוטין. "המתקפות האלה הרגו ופצעו אזרחים והרסו מטרות שאינן צבאיות. הן שוב הראו את האכזריות המוחלטת של המלחמה הלא-חוקית של פוטין נגד העם האוקראיני".
ביידן, שבמהלך המלחמה הודיע על כמה חבילות סיוע לאוקראינה, אמר שהמתקפה מדגישה את המחויבות של ארה"ב לסייע למדינה ולספק לכוחותיה את הסיוע הנחוץ להגן עליה.
בעלי בריתו של פוטין בירכו על מתקפת הטילים שבה נהרגו לפות 14 אוקראינים. שליט צ'צ'ניה רמזאן קדירוב, שלאחרונה דרש להדיח את ראשי הצבא הרוסי בעקבות הכישלונות בשטח, אמר אתמול: "עכשיו אני 100% מרוצה מהדרך שבה מתנהל המבצע הצבאי המיוחד. זלנסקי, הזהרנו אותך שרוסיה עדיין 'לא התחילה', אז תפסיק להתלונן – ותרוץ! תברח בלי להביט אחורה למערב".
הנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב, סגן ראש מועצת הביטחון של רוסיה, אמר שהמתקפה היא "השלב הראשון" בדרך להדחת ממשלתו של זלנסקי. מדבדב אמר שלצד ההגנה של רוסיה על אזרחיה וגבולותיה, היא צריכה "לכוון לפירוק מלא של המשטר הפוליטי באוקראינה". בהתייחסות לממשלה האוקראינית ולנשיא היהודי של אוקראינה טען מדבדב שקייב נשלטת כרגע על-ידי "ממשלה נאצית" שממשיכה להוות איום ישיר ומפורש על רוסיה. אמש הודיע שירות הביטחון של אוקראינה שמדבדב נמצא כבר יותר משנה ברשימת המבוקשים של אוקראינה, לאור ניסיונותיו לפגוע את ביטחון המדינה - כמו רוב חברי מועצת הביטחון של רוסיה.
בצל ההסלמה אתמול בבוקר, נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו – בעל בריתו הקרוב של פוטין – הודיע בצהריים כי ארצו תפרוס יחד עם רוסיה כוח צבאי משולב בגבולותיה המערביים. על פי סוכנות הידיעות הממלכתית בבלארוס, לוקשנקו מסר כי מדובר בתגובה למה שכינה "החמרה במתיחות". לוקשנקו, נזכיר, אפשר לפוטין לפלוש לאוקראינה משטח ארצו בתחילת המלחמה, אבל מאז התעקש שכוחותיו שלו לא יצטרפו לקרבות. בקייב הזהירו שוב ושוב מאז החלה הפלישה מהאפשרות שישנה את עמדתו וישלח את כוחותיו כדי לסייע לפוטין. לוקשנקו האשים את קייב בתכנון מתקפות נגד בלארוס.
אחת הערים שהותקפו אתמול הייתה העיר לבוב במערב אוקראינה, שרחוקה ממוקדי הקרבות במלחמה. העיר נמצאת בקרבת הגבול של אוקראינה עם פולין, ובמדינה השכנה החליטו לבדוק את מצבם של המקלטים. סגן שר הפנים בממשלת פולין אמר כי בארצו יש 62,000 מקלטים. הוא הדגיש שלפולין לא נשקפת כרגע סכנה, אך היא רוצה להיערך לתרחיש הגרוע מכול. הערב הפגינו מאות פולנים מחוץ לשגרירות הרוסית בוורשה. הם קראו לארצם להגדיר את רוסיה כמדינת טרור ולגרש את הדיפלומטים הרוסים.
בתוך כך, אתמול הודיעה כוכבת הפופ הרוסייה אלה פוגצ'ובה לעוקביה באינטסגרם כי היא נמצאת בישראל. פוגצ'ובה, שלפני שלושה שבועות גינתה את המערכה הרוסית אחרי שבעלה הוגדר כ"סוכן זר", אמרה לעוקביה: "מארץ הקודש אני מתפללת למענכם ולמען השלום. אני מאושרת!".
בעלה של פוגצ'ובה הוא הקומיקאי ומגיש הטלוויזיה היהודי מקסים גלקין, שמתח ביקורת במהלך המלחמה על המבצע שמנהל פוטין. פוגצ'ובה וגלקין עזבו שניהם את רוסיה לישראל בתחילת המלחמה, אך לפי רשת BBC פוגצ'ובה שבה לשם עם ילדיה בסוף אוגוסט. לאחרונה חזרה לישראל.
פורסם לראשונה: 23:55, 10.10.22