נשיא איראן חסן רוחאני התייחס הבוקר (שבת) לראשונה להסכם השלום המתגבש בין ישראל לאיחוד האמירויות, והזהיר את האמירויות מלתת לישראל "דריסת רגל באזור". בנאום ששודר בטלוויזיה האיראנית אמר רוחאני כי יורש העצר של אבו דאבי מוחמד בן זייד עשה "טעות גדולה": "זו בגידה מוחלטת בעם הפלסטיני, המדינה השכנה הזו הפכה את עצמה לאויב עבור מדינות האזור והעולם המוסלמי והפכה להיות חברה של היישות הציונית".
לדבריו, "אם הם חושבים שהתקרבות לישראל ולארצות הברית תביא להם ביטחון הם טועים. איחוד האמירויות עשו טעות ואנו מקווים שהם יחזרו בהם. אנו מזהירים את איחוד האמירויות שלא יסללו את הדרך עבור ישראל באזור, כי אז החשבון יהיה שונה".
במקביל, גם משמרות המהפכה פרסמו תגובה ראשונה להסכם וכינו אותו "טיפשות היסטורית". על פי הודעת משמרות המהפכה, "ההסכם המביש בין איחוד האמירויות לישראל הוא מגדולי הבגידות ההיסטוריות בירושלים והוא יהפוך את איחוד האמירויות לארץ תחת שליטת הכיבוש הישראלי.
"למהלך הבוגדני הזה מטרות רבות ואחת מהן היא לתת לגיטימציה לקיום היישות הציונית והחלשת חזית ההתנגדות הפלסטינית. עוד מטרה היא להכשיר את התנאים להרחבת היחסים בין העולם הערבי לבין הציונים הכובשים. סופו של המהלך השטני הזה להיכשל והוא יאיץ את השמדת היישות הציונית והשבת הזכויות של הפלסטינים. על ארה"ב וכל מי שתומך בהסכם הזה מהאזור ומהעולם לדעת שההסכם מסכן את העתיד שלהם".
בינתיים, מלך בחריין חמד בן עיסא התקשר אמש לבן זייד ובירך אותו על ההסכם המתגבש עם ישראל. לפי דיווחים באיחוד האמירויות, המלך אמר ליורש העצר כי "מדובר בהישג היסטורי שיוביל לשלום עם ישראל ויחזק את המאמצים לשלום ויציבות במזרח בתיכון". בהתייחסו לעצירת הסיפוח הישראלי הוא אמר: "הישג דיפלומטי-היסטורי ששומר על פתרון שתי המדינות ועל האפשרות לשלום בין ישראל לבין הפלסטינים".
גם משרד החוץ בעומאן פרסם אתמול הצהרת תמיכה בהסכם וכינה אותו "היסטורי". בהצהרה נכתב כי "אנחנו מקווים כי ההסכם יתרום לשלום יציב על בסיס הבנות במזרח התיכון".
קושנר: "ישראל צריכה לכונן יחסים עם סעודיה"
בכירים בבית הלבן אמרו אתמול כי בוושינגטון מנסים לנצל את המומנטום של ההכרזה כדי לצרף מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות למהלך. עוד צוין כי חתנו של נשיא ארה"ב ג'ארד קושנר והשליח המיוחד למזרח התיכון אבי ברקוביץ' כבר מגששים עם מדינות נוספות בעניין.
בינתיים, הגדולה שבמדינות המפרץ, סעודיה, שומרת על שתיקה מאז ההכרזה למרות החיזוק המשמעותי שאיחוד האמירויות תקבל עם כינון היחסים. הביקורת מצד גולשים סעודים ברשתות החברתיות כבר החלה לתפוס תאוצה.
אחת התגיות הפופולריות ביותר בקרב גולשים סעודיים הייתה לא פחות מ"תושבי המפרץ מתנגדים לנורמליזציה", וגולשים רבים שיתפו את תמונתו של המלך המנוח פייסל, שהוביל במלחמת יום הכיפורים את אמברגו הנפט על ארצות הברית בשל תמיכתה בישראל. לצד התמונות ציטטו הגולשים את אחת מאמירותיו המוכרות של פייסל, שאמר כי "גם אם כל הערבים יכירו בישראל, לעולם לא נצטרף אליהם".
חתנו ויועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר, אמר אמש לרשת CNBC כי סעודיה וישראל צריכות לנרמל את יחסיהן מכורח הנסיבות, והוסיף כי הוא מאמין ששתי המדינות יכולות לעשות "הרבה דברים נהדרים יחד". קושנר נשאל על שתיקתה הרועמת של סעודיה ואמר: "רק עכשיו הגענו להסכם ראשון זה 26 שנים. סעודיה מובילה בכל הנוגע למודרניזציה, אבל אי אפשר לסובב את הספינה בלילה אחד".
נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי היה הראשון להגיב להסכם, וזמן קצר לאחר הצהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כבר כתב בטוויטר: "עקבתי מקרוב ובהערכה רבה אחר ההצהרה המשותפת לארה"ב, איחוד האמירויות וישראל על ההסכם לעצור את הסיפוח הישראלי של האדמות הפלסטיניות ולנקוט צעדים שמטרתם להחיל שלום במזרח התיכון. אני מביע את הערכתי לכל הפועלים על ההסכם הזה למען השגשוג והיציבות באזורנו".
שעות לאחר ההכרזה, משרד החוץ הירדני פרסם התייחסות: "על ישראל לבחור בין שלום הוגן שיהווה סוף לכיבוש ופתרון לשתי מדינות, לבין המשך הסכסוך. ההשלכות של ההסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות תלויות במה שישראל תעשה. מלבד הקפאת הסיפוח, על ההסכם לכלול גם הפסקה של כלל הצעדים הלא חוקיים של ישראל".