בבריטניה מתקיימת היום (שלישי) שביתת הרכבות הגדולה ב-30 השנים האחרונות. כ-40,000 עובדים משתתפים בשביתה ומוחים על תנאי העסקתם. העובדים מתכננים לשבות גם ביום חמישי וביום שבת. השביתה מתרחשת בעיצומה של מחאה על יוקר המחייה בממלכה. האינפלציה בבריטניה עולה, ותושבים רבים סובלים בממלכה מעליית מחירים חדה של מוצרי יסוד.
שר התחבורה הבריטי, גרנט שאפס, אמר אתמול שהממשלה עושה כל שביכולתה כדי לצמצם את הנזקים הצפויים כתוצאה מ"שיבושי הענק". הוא העריך ש-20% ממערך הרכבות צפוי לפעול היום. גם עובדי הרכבת התחתית בלונדון שובתים היום, ורק מספר מצומצם של רכבות פעילות.
ניסיונות של הרגע האחרון למנוע את השביתה נכשלו. במגעים בין איגודי העובדים לחברות הרכבות דחו האיגודים הצעה להעלאה של 3% במשכורת, בזמן שהאינפלציה בממלכה הגיעה ליותר מ-9%. איגודי העובדים זועמים על הממשלה השמרנית של בוריס ג'ונסון, וטוענים שהיא לא מעניקה לחברות הרכבות את התנאים שיאפשרו להעניק להם העלאה משמעותית במשכורת. עובדי הרכבות חוששים מפגיעה בביטחון התעסוקתי שלהם, מכיוון שהענף טרם התאושש מהשפעות מגפת הקורונה.
האופוזיציה טוענת שהממשלה של ג'ונסון הייתה צריכה לקחת חלק במגעים בין העובדים למעסיקים. הממשלה הבהירה שהיא לא מעורבת במו"מ, והזהירה שהעלאות גדולות בשכר יובילו לסחרור מחירים שבסופו של דבר יעלה את האינפלציה. ג'ונסון טען שאיגודי העובדים גורמים נזק לאנשים שלהם הם אמורים לעזור, וקרא להגיע "לפשרה הגיונית למען העם הבריטי ועובדי הרכבות".
לפי איגוד העובדים RMT, השביתה שהחלה היום היא שביתת הרכבות הגדולה בבריטניה מאז 1989. איגודי העובדים מזהירים שהיא עשויה לבשר על תחילת גל שביתות במהלך הקיץ. מורים, רופאים, עובדי תברואה וגם עורכי דין דורשים להעלות את שכרם בעקבות העלייה ביוקר המחיה.
מיק לינץ', מזכ"ל איגוד העובדים RMT, אמר: "העובד הבריטי זקוק להעלאה במשכורת. הוא צריך ביטחון תעסוקתי, תנאים הוגנים והסכם הוגן. אם נוכל להשיג את זה לא נזדקק לשיבושים שיש עכשיו בכלכלה הבריטית, ושעשויים להתפתח במהלך הקיץ". ראש הממשלה ג'ונסון הזהיר שהשביתות יפגעו בעסקים שמנסים להתאושש מנזקי מגפת הקורונה.
שביתת הרכבות עלולה לגרום לשיבושים באירועי ענק בבריטניה – בראשם פסטיבל המוזיקה גלסטונבורי שנפתח היום. במקביל לשביתת הרכבות סובלים הנוסעים בנמלי התעופה של בריטניה מעיכובים רבים וביטולים של טיסות ברגע האחרון, כתוצאה ממחסור בעובדים. בריטים רבים נאלצו להמתין במשך חודשים לחידוש הדרכון שלהם, בעקבות האטה משמעותית של התהליך.
ג'ונסון סופג כבר תקופה ארוכה ביקורת על התגובה האיטית שלו למשבר יוקר המחיה בממלכה. מחקר שפורסם לאחרונה העלה כי מיליוני בריטים נאלצים כעת לדלג על ארוחות, פשוט משום שהם אינם יכולים להרשות אותן לעצמם. למשבר יוקר המחיה תרמו כמה גורמים, והמלחמה באוקראינה, בכלל זה עיצומי הגז והמצור על סחורות חקלאיות שהביאה איתה, היא רק אחד מהם.
האינפלציה בבריטניה ובמדינות אחרות באירופה עולה כשברקע המלחמה באוקראינה פוגעת באספקת האנרגיה ובאספקת מוצרי מזון שונים, בהם חיטה, תירס ושמן חמניות, ומחריפה את המצוקה שהסתמנה ממילא עוד לפני הפלישה הרוסית. מגפת הקורונה, למשל, שיבשה בשנתיים האחרונות קווי אספקה, וכשהחלה לדעוך - הותירה את המשק עם מחסור בידיים עובדות.
ממשלת ג'ונסון מתמודדת עם לחץ כבד להגביר את הסיוע שלה לבריטים המתקשים להתמודד עם העלייה במחירי הדלק, המזון והחשמל. הלחץ הזה בא בשעה שג'ונסון מתמודד ממילא עם ביקורת ציבורית חריפה על חלקו ב"מסיבות הקורונה" שקיימו גורמים בלשכתו, וכשברקע מרד המוני של חברי פרלמנט ממפלגתו, שניסו לפני שבועיים להדיח אותו מהתפקיד.