נשיא ארצות הברית עשה את הצעד שכמעט כל בכיר במפלגה הדמוקרטית הפציר בו לעשותו - וכעת השאלה היא מי יחליף אותו ויתמודד מול דונלד טראמפ: לאחר הודעת הפרישה הדרמטית של ג'ו ביידן מהמרוץ לנשיאות ארצות הברית, המועמדת הטבעית היא סגניתו קמלה האריס שהודיעה רשמית כי תרוץ והבטיחה "יחד ננצח" - אבל עדיין לא ברור אם היא תהיה המועמדת היחידה.
לקריאת המכתב המלא של ביידן - לחצו כאן
בהודעת הפרישה שלו, שבה הבהיר כי ימשיך לכהן כנשיא, הודה ביידן להאריס ולצוות שסייע לו לנסות ולהיבחר מחדש - ודקות לאחר מכן גם הביע תמיכה במועמדותה. "הבחירה בה כסגנית - ההחלטה הכי טובה שעשיתי", הצהיר. "אני מביע את תמיכתי המלאה ותומך בה כמועמדת המפלגה. דמוקרטים - זה הזמן להתאחד ולנצח את טראמפ. בואו נעשה את זה". הילרי קלינטון, שהפסידה לטראמפ בבחירות 2016, הייתה מהראשונים שהביעו תמיכה במועמדות האריס ביחד עם בעלה הנשיא לשעבר - ורבים מאוד הצטרפו אליהם.
אם האריס בת ה-59 אכן תזכה במועמדות המפלגה ובבחירות עצמן בנובמבר תפתיע את טראמפ שהוביל בסקרים גם מול ביידן וגם מולה (כשמועמדותה עוד הייתה רק תיאורטית), היא תהיה הנשיאה הראשונה בתולדות ארצות הברית, וכמובן שגם השחורה הראשונה.
מלבד האריס, יש מועמדים אפשריים נוספים להחלפת ביידן - אבל הסיכויים שלהם נמוכים בהרבה. המוכרת שבהם, בפער עצום מהשאר, היא הגברת הראשונה לשעבר, מישל אובמה (60). על פי סקר שנערך בחודש שעבר, היא היחידה מבין אותם מועמדים אופציונליים שגוברת על טראמפ - אבל היא כלל לא רמזה עד עתה שהיא בכלל מתכוונת להתמודד.
ארבעה מושלי מדינות נחשבו לכמה מהמועמדים הבכירים להתמודדות מול האריס, אבל במהלך הלילה שלושה מהם הביעו תמיכה בהאריס. אחד מהם הוא מושל קליפורניה גווין ניוסם. אחרי העימות הקטסטרופלי מול הנשיא לשעבר טראמפ, שבסופו של דבר הוביל לפרישת ביידן, אמר ניוסם כי מפלגתו "מאוחדת סביב ביידן", ולא קרא לו לפרוש.
ניוסם (56) שימש בעבר כראש העיר סן פרנסיסקו. שבועיים לאחר טבח חמאס, הוא הגיע לישראל לביקור הזדהות ונפגש עם שר החוץ דאז אלי כהן. "אפגש עם אלו שהושפעו ממתקפת הטרור הנוראה ואציע את תמיכת קליפורניה", כתב אז. באפריל כבר הביע תמיכה בקריאתו של ביידן להפסקת אש, "עקב האובדן הנורא של חיי אדם, של אזרחים תמימים". הלילה כאמור הביע ניוסם תמיכה בהאריס, והוא לא יתמודד מולה.
מושלת נוספת שנחשבה למתמודדת אפשרית היא גרטשן ויטמר (52), מושלת מישיגן שהייתה מהמועמדות של ביידן לתפקיד סגנית הנשיא ב-2020 ופועלת לביטול איסורים על הפלות. לפני תפקידה הנוכחי, היא שימשה כחברת בית מחוקקים במישיגן. ויטמר השתתפה בהפגנות למען ישראל עם פרוץ המלחמה, ובחודשים שחלפו מאז נדרשה להתמודד עם הקריאות נגד ביידן וישראל מצד הקהילה המוסלמית הגדולה יחסית במדינה שלה.
גם היא הביעה תמיכה בהאריס, וכך גם ג'וש שפירו (51) המושל היהודי של פנסילבניה, שכיהן לפני כן כתובע הכללי במדינה. שפירו הוזכר גם כמועמד אפשרי לסגנה של האריס, אם זו כצפוי תרוץ בסופו של דבר מול טראמפ. שפירו,
לעומתם, מי שדווקא שוקל להתמודד הוא הסנאטור מווסט וירג'יניה ג'ו מנצ'ין, שעזב את המפלגה הדמוקרטית במאי ונרשם כעצמאי. לפי דיווח ב"פוקס ניוז", הוא שוקל לשוב למפלגה הדמוקרטית ולרוץ מול האריס.
ברשימת המועמדים האפשריים גם ג'יי בי פריצקר (59), מושל אילינוי שנחשב למושל העשיר ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית והונו נאמד ב-3.5 מיליארד דולר. פריצקר היהודי, שאחותו שימשה כשרה בממשלתו של ברק אובמה, מתח בפברואר ביקורת על החלטת עיריית שיקגו לקרוא להפסקת אש בעזה.
עוד ברשימה גם שרוד בראון (71), סנאטור מאוהיו שהוא המבוגר מבין המועמדים האפשריים - אך עדיין צעיר בשבע שנים מטראמפ. בראון מכהן כסנאטור מאז 2007, וגם הוא נחשב לתומך גדול בישראל. ב-2016, לפני הצבעה באו"ם על גינוי ישראל עקב הבנייה בהתנחלויות, הוא חתם על מכתב שיזמה השדולה הישראלית איפא"ק והפציר בנשיא דאז אובמה להטיל וטו על החלטות חד-צדדיות נגד ישראל.
היחיד מבין המועמדים האופציונליים שכבר התמודד נגד ביידן הוא דין פיליפס (55), חבר בית הנבחרים מטעם מינסוטה שרץ מול הנשיא בפריימריז האחרונים. פיליפס היהודי הסיר את מועמדותו לאחר שצבר ארבעה צירים - מול 3,896 של ביידן. המועמדים האחרים קיבלו עוד פחות קולות.
פורסם לראשונה: 21:29, 21.07.24