שבוע אחרי שארגנטינה קרקעה מטוס מוונצואלה שהגיע אל המדינה בנסיבות מחשידות, והחרימה את דרכוניהם של חמישה אנשי צוות איראנים שהיו בו, בית משפט ארגנטינאי הורה אמש (שלישי) למנוע גם מ-14 אנשי הצוות שהם אזרחי ונצואלה לעזוב את תחומי המדינה. פסיקת בית המשפט ניתנה שעות אחרי שכוחות הביטחון המקומיים פשטו על חדרי המלון שבהם משתכנים אנשי הצוות של המטוס, והחרימו מהם טלפונים ניידים, מחשבים ומסמכים בניסיון לברר אם יש להם קשרים לגורמי טרור באיראן.
מטוס התובלה, מסוג בואינג 747, הגיע לארגנטינה ממקסיקו ב-6 ביוני כשהוא נושא חלקי רכב, ונחת תחילה בעיר קורדובה. משם קיווה הצוות להמשיך לאורוגוואי השכנה, אלא שהרשויות במונטבידאו אסרו על המטוס לנחות בשטחן בעקבות מידע שקיבלו מ"סוכנות זרה", אולי משרד האוצר האמריקני האוכף סנקציות נגד יעדים איראניים. המטוס נאלץ לשוב על עקבותיו לארגנטינה ולנחות בנמל תעופה בפאתי בואנוס איירס.
עם נחיתתו שם ב-8 ביוני הוא קורקע, לדברי שלטונות ארגנטינה משום שהתעורר חשד ממשי שסיבת ההגעה של המטוס שנמסרה במסמכים הרשמיים שהגישו אנשיו אינה תואמת את מטרתה האמיתית של הנחיתה. חבר קונגרס ארגנטינאי, חורחה מילמן, החבר בוועדת המודיעין של הפרלמנט, טען כי לפי מידע שהגיע לידיו המטוס הגיע למשימת מודיעין כלשהי, ולכן הוא דרש לקחת טביעות אצבע מאנשי הצוות ולערב בחקירה את המודיעין הפדרלי של ארגנטינה. מילמן טען בנוסף כי המטוס טס כשהטרנספונדר שלו כבוי – מעשה העשוי ללמד על ניסיון לחמוק מזיהוי במגדלי הפיקוח.
המטוס המדובר שייך אמנם לחברת התעופה Emtrasur מוונצואלה, אבל הוא נקנה על-ידיה לפני שנה מחברת התעופה האיראנית Mahan Air, הנתונה מאז 2011 לסנקציות אמריקניות בשל הסיוע שלה למשמרות המהפכה, שאותם מחשיבה וושינגטון לארגון טרור. בין ונצואלה לאיראן, הנמצאות שתיהן תחת סנקציות אמריקניות כבדות, יש יחסים קרובים, ורק בסוף השבוע חתמו השתיים על תוכנית לשיתוף פעולה ב-20 השנים הקרובות, במסגרת ביקור שערך נשיא ונצואלה ניקולס מדורו בטהרן.
אף שמשטרת ארגנטינה לא מסרה מהי הסיבה לחיפוש שנערך אתמול במלון Plaza Canning בפאתי בואנוס איירס, חיפוש שנמשך שבע שעות, ביום שני אישר השר הארגנטינאי לביטחון פנים אניבל פרננדס כי "סוכנויות מודיעין זרות" העבירו לארצו מידע שלפיו ייתכן שחלק מאנשי הצוות במטוס הם אנשי חברות שיש להן קשרים לכוח קודס של משמרות המהפכה של איראן. הוא סיפר כי לא רק שמספר אנשי הצוות במטוס היה גדול באופן חריג יחסית למטוסי תובלה, אלא נוסף על כך באישורי הטיסה דיווחה החברה הוונצואליאנית על צוות קטן יותר מזה שהתגלה במטוס בפועל.
עם סיגריות מפרגוואי בדרך לקריביים
בשעות האחרונות התרחבה הפרשה גם למדינה נוספת בדרום אמריקה, פרגוואי: הרשויות שם הודיעו כי שני גורמי ממשל שאישרו לאותו מטוס לנחות במדינה בחודש מאי פוטרו וכי חקירה נפתחה נגד שני סוכנים מהרשות המקומית למלחמה בסמים. שר הפנים של פרגוואי, פדריקו גונסלס, חשף כי למטוס המפוקפק התאפשר לנחות בפרגוואי בזכות אשרה לצורכי מסחר, וכי גם שם מספר אנשי הצוות הגדול שהיה בו עורר חשד: במטוס היו 18 אנשי צוות, בהם שבעה איראנים, בעוד בדרך כלל במטוסים מהסוג הזה יש רק שישה או שבעה אנשי צוות בסך הכול.
לפי השר גונסלס, המטוס חנה כמעט שלושה ימים בנמל התעופה גואראני, סמוך למפגש הגבולות של פרגוואי עם ארגנטינה וברזיל, וב-16 במאי המריא משם לאי הקריבי ארובה כשבתוכו מטען של סיגריות מפרגוואי. "אחרי שהמטוס המריא משטחנו קיבלנו מידע שלפיו הוא נתון לסנקציות מצד משרד האוצר של ארה"ב, ונמסר לנו ששבעה מאנשי הצוות של המטוס הם אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה האיראניים – אנשים הנמצאים ברשימת הטרור האמריקנית", סיפר השר. הוא דיווח כי פרגוואי העבירה את המידע לשירותי מודיעין של מדינות אחרות באזור.
איראן מצדה טענה שלשום כי הצעד שנקטה ארגנטינה נגד המטוס הוא חלק ממבצע תעמולה המתנהל נגד טהרן בצל המתיחות בינה לבין מדינות המערב סביב הסכם הגרעין הקורס. יצוין כי לא כל הבכירים בארגנטינה משתפים פעולה עם הטענות של חבר הקונגרס מילמן ועם החשדות שהועלו נגד המטוס: ראש סוכנות המודיעין הפדרלית שם, אגוסטין רוסי, מתח ביקורת על אנשי האופוזיציה שקשרו את המטוס לפעולות טרור בינלאומיות, וטען כי המטוס קיבל לפני נחיתתו את כל האישורים הרלוונטיים. רוסי הדגיש את העובדה שהמטוס אכן נשא מטען עבור כמה חברות ארגנטינאיות לחלקי רכב.
ארגנטינה, נזכיר, ידעה בעבר שני פיגועים רצחניים שבוצעו נגד מטרות ישראליות ויהודיות על-ידי איראן ושליחיה, וגורמים במערכת הביטחון שלה עדיין מגלים חשדנות רבה כלפי נוסעים מאיראן. ב-1994 רצחו האיראנים 85 בני אדם ופצעו עוד כ-300 בפיגוע במרכז הקהילה היהודית AMIA. שנתיים קודם לכן נרצחו 29 בני אדם ויותר מ-200 נפצעו בפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס, שבוצע על-ידי חיזבאללה, בן טיפוחיה של איראן.