הגל הרביעי ממשיך להשתולל במזרח אירופה, שם חרף המאמצים הרבים רוב האזרחים מסרבים להתחסן והרשויות נאלצות להטיל מחדש הגבלות. בבולגריה נכנס לתוקף "תו ירוק", ברומניה הוטל עוצר לילי וברוסיה, שבה רק כשליש מהאוכלוסייה מחוסנת, נשברים שיאים שליליים מדי יום.
בולגריה דיווחה הבוקר על שיא יומי במספר המתים והנדבקים בקורונה, בשעה שבתי החולים מתמודדים עם עומסים כבדים בעיצומו של הגל הרביעי. 5,863 נדבקים בקורונה אובחנו ביממה האחרונה ו-243 חולים בנגיף מתו. מפרוץ המגפה מתו 23,316 חולי קורונה בבולגריה, המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופי, ששיעור המתחסנים בה הוא הנמוך ביותר באיחוד.
העלייה בתחלואה והתסכול מההיענות הנמוכה לחיסונים הובילו את המדינה הבלקנית, המונה שבעה מיליון תושבים, לחייב הצגת "תו ירוק" בכניסה לרוב החללים הציבוריים הסגורים. ההגבלות החדשות הובילו למחאות וכמה מפלגות האשימו את הממשלה הזמנית בכישלון בניהול המגפה לקראת הבחירות לפרלמנט ב-14 בנובמבר.
רשויות הבריאות במדינה הזהירו כי אם התחלואה לא תיבלם – ייתכנו הגבלות מחמירות יותר. לפי נתונים רשמיים, יותר מ-7,100 בני אדם מאושפזים במחלקות הקורונה בבתי החולים בבולגריה, 608 מהם בטיפול נמרץ. יותר מ-90% מהחולים לא חוסנו.
מאז יום חמישי נרשמה עלייה קלה בביקוש לחיסונים, לאחר שהרשויות הגבילו את הכניסה למקומות הבילוי, בהם מסעדות ובתי קולנוע, וכן לחדרי כושר, למחוסנים, מחלימים ולמי שקיבל תוצאת בדיקת קורונה שלילית בלבד. עד כה, רק 24% מהאוכלוסייה הבוגרת בבולגריה חוסנה במלואה לעומת ממוצע של 74% באיחוד האירופי.
ברוסיה דווח על 1,106 חולי קורונה שמתו ביממה האחרונה – הנתון היומי הגבוה ביותר מאז פרוץ המגפה. מניין המתים היומי הגיע לשיאים חדשים בשישה מתוך שמונת הימים האחרונים. מפרוץ המגפה מתו ברוסיה 232,775 בני אדם – מניין המתים הגבוה ביותר באירופה. לפי הרשויות, ביממה האחרונה אובחנו 36,446 נדבקים בקורונה, ירידה קלה לעומת 37,930 יום קודם לכן.
אף שהייתה מהראשונים בעולם שפיתחו חיסון לקורונה, רוסיה חיסנה עד כה רק כשליש מאוכלוסייתה. הנשיא ולדימיר פוטין הורה על סגירת מקומות העבודה למשך שבוע בתחילת נובמבר בניסיון לבלום את התחלואה, ומוסקבה תיכנס לסגר חלקי ביום חמישי, כאשר רק חנויות חיוניות כמו בתי מרקחת וסופרמרקטים יורשו לפעול.
הרשויות האשימו את קצב ההתחסנות האיטי בעלייה בתחלואה. פוטין הורה לתת לאנשים שיתחסנו שני ימי חופש מהעבודה בניסיון לעודד עוד אנשים להתחסן.
גם באוקראינה דווח הבוקר על שיא יומי של 734 מקרי מוות הקשורים לנגיף הקורונה ביממה האחרונה. השיא הקודם נרשם לפני ארבעה ימים ועמד על 614 מתים. לפי משרד הבריאות באוקראינה, ביממה האחרונה חלה עלייה גם במספר הנדבקים – 19,120 מאובחנים חדשים לעומת 14,634 ביממה הקודמת.
ברומניה, שבה רק 35% מהמבוגרים התחסנו, נכנסו אתמול לתוקף הגבלות מחמירות בניסיון לבלום את הזינוק בתחלואה ולהפחית את הלחץ על בתי החולים. ההגבלות כוללות עוצר לילי מהשעה 22:00, כאשר החנויות נסגרות כבר ב-21:00. ברים ומועדונים נסגרו למשך 30 יום ובתי הספר לשבוע. הרשויות הטילו גם חובת עטיית מסכות בשטחים ציבוריים וכמו בבולגריה, גם ברומניה נדרשים התושבים להציג "תו ירוק" בכניסה לחדר כושר ולקולנוע.
נשיא רומניה קלאוס יוהאניס מתח ביקורת בסוף השבוע על הרשויות, שלדבריו לא נערכו לזינוק בהתפשטות המגפה. "התרחשה קטסטרופה אמיתית, ולמרבה הצער, עד שאנשים ישכנעו את עצמם להתחסן, יש צורך בהגבלות", אמר יוהאניס.
מומחים מעריכים כי הסיבה לשיעור המתחסנים הנמוך במדינות מזרח אירופה היא חוסר אמון הציבור במוסדות השלטון, אחרי עשרות שנים של שלטון קומוניסטי שהותיר מערכות בריאות עניות ולא מפותחות. סקר של Eurobarometer מצא כי לפחות אדם אחד מכל שלושה ברוב מדינות מזרח אירופה לא סומך על מערכת הבריאות בארצו, בהשוואה לממוצע של 18% באיחוד האירופי.
"החיסונים מראים שהצל של ברית המועצות עדיין שולט בתודעה של אנשים", אמר תומאש סובייריסקי, סוציולוג מאוניברסיטת ורשה. "חלקם עדיין חיים בפחד ובחוסר אמון".