המשטרה בניו יורק פרסמה הלילה (בין שני לשלישי) את זהותו של אדם שלפי החשד "קשור" לאירוע הירי בתחנת הרכבת התחתית בברוקלין, ירי שממנו נפצעו עשרה בני אדם, חמישה מתוכם באורח קשה, אם כי לאיש לא נשקפת סכנת חיים. מדובר בפרנק ר. ג'יימס בן ה-63, שלו כתובות מגורים בפילדלפיה ובוויסקונסין. במשטרה הדגישו כי לא ברור עדיין אם מדובר בחשוד בירי עצמו, וכי לפי שעה ידוע שג'יימס שכר בפילדלפיה משאית שעשויה להיות קשורה לירי.
בכיר במשטרת ניו יורק ציין הלילה כי מפתח המשאית החשודה נמצא ברכבת באוסף של חפצים שהחוקרים חושדים כי הם שייכים לחמוש. בין החפצים הללו גם אקדח מסוג גלוק 9 מ"מ, שלוש מחסניות, גרזן, זיקוקים וחומר נוזלי שלפי החשד הינו בנזין. את המשאית עצמה המשטרה כבר איתרה אמש בברוקלין, אך היא הייתה נטושה. המשאית אותרה במרחק לא רב מתחנת הרכבת "קינגס הייוויי", שבה לדברי המשטרה עלה החמוש על הרכבת התחתית – ובמרחק של כ-8 ק"מ מתחנת הרכבת בסאנס פארק, שם אירע הירי. הרשויות הגדירו את החמוש הנמלט כאדם "מסוכן", ומכיוון שטרם נתפס הן מתייחסות אל האירוע כאל מצב של "יורה פעיל". הן הציעו פרס של 50,000 דולר עבור מידע שיביא למעצר היורה עצמו, שלפי החשד פעל לבד.
כלי תקשורת בארה"ב דיווחו לאחר פרסום זהותו של ג'יימס – שכאמור לא ברור עדיין אם הוא היורה – כי הוא פרסם ביוטיוב עשרות סרטונים שבהם הביע דעות אלימות, שמהן גם ניתן ללמוד שהאמין ב"מלחמת גזע" עתידית. ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי בין היתר האשים נשים שחורות באלימות בקרב הקהילה האפרו-אמריקנית וכי טען שהפלישה הרוסית לאוקראינה היא עדות לכך שלבנים מבצעים מעשים של רצח עם. בחודש שעבר הזהיר באחד הסרטונים שפרסם כי הוא "נכנס לאזור הסכנה".
לאחרונה הרבה להתלונן על התנהלותו של ראש העיר החדש של ניו יורק, אריק אדמס. "אדוני ראש העיר, אני קורבן של תוכנית הבריאות הנפשית שלך", טען ג'יימס באחד מסרטוניו הארוכים וחסרי הפשר לעתים. "אני בן 63 וכעת מלא שנאה, מלא כעס, מלא מרירות". הוא התלונן גם על הומלסים שלדבריו ממלאים את קרונות הרכבת התחתית: "אריק אדמס, אריק אדמס: מה אתה עושה אחי? מה קורה עם עניין ההומלסים? כל קרון שאני נכנס אליו מלא בהומלסים. זה היה כל כך קשה שלא יכולתי לעמוד. הייתי חייב לעבור מקרון לקרון".
הוא הרבה כאמור לדבר על סוגיות של גזע, תוך שהוא מפזר תיאוריות קונספירציה אלימות ולפיהן אחרי המלחמה באוקראינה יבוא לכאורה תורם של השחורים להיפגע: "הבני זונות הללו, זה מה שהם עושים", קילל, "בסופו של דבר הם יהרגו ויבצעו רצח עם אחד בשני. מה אתם חושבים שהם יעשו לתחת השחור שלכם?". ג'יימס טען בדבריו כי הפתרון לכך הוא רק אלימות נוספת. "המסר עבורי הוא: הייתי צריך להשיג אקדח, ופשוט להתחיל לירות בבני זונות". הוא גם שקל בקול להכות נשים ו"לשדוד זקנות".
המתקפה בתחנת הרכבת התחתית אירעה אתמול בשעה 8:24 בבוקר לפי שעון החוף המזרחי (15:24 שעון ישראל): החמוש, שתואר כגבר שחור בגובה של כ-165 ס"מ, הפעיל פצצות עשן בקרון של הרכבת התחתית, ואז בחסות העשן החל לירות בנוסעים. עדי ראייה דיווחו כי מכיוון שלבש אפוד מהסוג שמשמש עובדי תחזוקה הניחו רבים מהם כי הוא עובד של רשות התחבורה המטרופוליטנית (MTA), זו המנהלת את מערכת הסאבוויי. החמוש עטה מסכת גז שסייעה לו להימנע משאיפת העשן, נשא תרמיל והיה לבוש גם בקפוצ'ון. 10 מבין הנפגעים נפצעו מהירי שלו, ואחרים נפגעו כנראה משאיפת עשן או כשמעדו במהלך המנוסה. לא נשקפת סכנה לחייו של איש מהנפגעים. בסך הכול נפגעו באירוע 28 בני אדם, כולל נפגעי חרדה.
המשטרה עדכנה הלילה כי החמוש ירה לפחות 33 כדורים, ולפי דיווחים בארה"ב, אז הוא נתקל במעצור - ולכן הפסיק לירות. אלמלא המעצור – סביר שהיה פוגע במספר גדול הרבה יותר של אנשים. בשעה שלאחר האירוע טענו הרשויות כי בזירה נמצאו מטעני חבלה שלא התפוצצו, אך אמש הבהירה המשטרה כי לא היו ברכבת חומרי נפץ כלל, וכל שמצאו החוקרים הוא כמה פצצות עשן שבהן השתמש התוקף, כנראה כדי להסיח את דעת הנוסעים וכדי להקשות עליהם לברוח. בתמונות שהגיעו מתחנת הרכבת נראו עשן בוקע מאחד הקרונות וכתמי דם על הרציף. פצועים נראו בהן מקבלים טיפול מעוברי אורח.
למרות ההתבטאויות האלימות של החשוד במעורבות באירוע ברשתות החברתיות, לפי שעה כל לא ברור אם מדובר בפשע שנאה. האזור שבו אירעה מתקפת הירי אמנם ידוע בצ'יינה-טאון שלו, ובהתחשב בעובדה שיש בו ריכוז גדול של אנשים ממוצא אסייתי עלתה גם התהייה אם הירי הוא ניסיון לבצע פשע שנאה נגדם. אלא שלדברי הרשויות, קורבנות הירי משתייכים למגוון קבוצות אתניות, ועובדה זו מחלישה את ההשערה הזו.
הבהלה שעוררה המתקפה ברכבת ניכרה ברחבי העיר גם בהמשך: שעות אחרי האירוע היססו עדיין רבים מהתושבים לשוב ולהשתמש בסאבוויי של ניו יורק – מערכת הרכבות התחתיות העמוסה ביותר בארה"ב. הרשויות מצדן הגבירו את האבטחה במרכזי תחבורה מפילדלפיה עד קונטיקט, ובשמי ניו יורק חגו מסוקים במסגרת החיפושים אחר היורה. המשטרה מסרה כי לפי שעה האירוע אינו נחקר כפיגוע טרור על רקע לאומני, אך הבהירה כי שום מניע לא נשלל.
ברקע למתקפה: זינוק בפשיעה בניו יורק
ההתקפה בברוקלין באה כשברקע שוררת ממילא דאגה גדולה מהתגברות הפשיעה האלימה בניו יורק. מאז תחילת השנה אירעו בעיר 322 אירועי ירי, ובהם נורו יותר מ-360 בני אדם. מדובר בעלייה של 8.4% במספר אירועי הירי ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בשנתיים החולפות חל גידול של 72.2% במספר אירועי הירי בניו יורק, ונרשמה עלייה של 70.4% במספר הקורבנות.
ראש העיר ניו יורק אריק אדמס, שנמצא כעת בבידוד משום שחלה בקורונה ולכן לא התאפשר לו להגיע לזירת הירי, הבטיח אמש שהתוקף ייתפס: "נמצא אותו. לא נאפשר לאיש להטיל טרור על תושבי ניו יורק". הוא ביקש שלא למהר לקבוע כי האירוע אינו פיגוע טרור, והדגיש כי החקירה נמצאת עדיין בשלביה הראשונים.
אדמס, איש המפלגה הדמוקרטית, נכנס לתפקידו רק לפני קצת יותר משלושה חודשים, והוא הציג את הטיפול בפשיעה בניו יורק, ובמיוחד ברכבת התחתית שלה, כאחת המשימות הדחופות ביותר של העירייה. בעת האחרונה אירעו ברכבת התחתית של ניו יורק שורה של מעשי אלימות פליליים חמורים, כאלה שאין להם רקע לאומני, והם כללו אירועי דקירה וירי, ונוסעים שנדחפו אל מותם מהרציף למסילה. עם כניסתו לתפקיד הבטיח אדמס להגדיל את מספר השוטרים בתחנות וברציפים, ולקיים בהם סיורים רבים יותר.