700 מוזמנים נכחו במעמד ההיסטורי בבית הלבן היום (יום שלישי) בזמן חתימת הסכמי כינון היחסים בין ישראל לבחריין ולאיחוד האמירויות הערביות. בין המוזמנים שגרירים, אנשי דת, אנשי חינוך ואנשי עסקים מישראל, איחוד האמירויות ובחריין.
לפני החתימה על ההסכם המשלחות הגיעו לקבלת פנים בבית הלבן. הפמליה הישראלית דרשה כי במהלך הטקס יישמר ריחוק חברתי ושחבריה יעטו מסכות. זאת בניגוד לצוותי הבית הלבן שנוקטים מדיניות שונה. המשלחת הישראלית שוהה בקפסולות, ונאסר עליה לצאת מבית המלון. אף על פי כן בקבלת הפנים בבית הלבן נפגשו הזוג נתניהו והזוג טראמפ כשהם אינם עוטים מסכות.
נשיא ארצות הברית, דונאלד טראמפ, העניק לראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו מפתח לבית הלבן, המסמל את "המפתח ללב ולמדינה שלנו", לדברי טראמפ. "ישראל כבר לא מבודדת. אומות רבות מחכות להצטרף", אמר טראמפ במהלך הפגישה. "אנחנו מדברים על לפחות 6-5 מדינות שיבואו במהירות רבה. מדינות שעייפות מלחימה, אפילו ביבי התעייף ממלחמה. עוד תראו הצהרות נוספות, תראו פעילות נפלאה. יהיה שלום במזרח התיכון".
בחריין ואיחוד האמירויות הערביות יוצגו על ידי שרי החוץ - עבד אל-לטיף אל-זיאני הבחרייני ועבדאללה בן זאיד מהאיחוד. "מה שאנחנו עושים כאן היום הוא שינוי במזרח התיכון, שינוי שיפיח תקווה בעולם", אמר בן זאיד במעמד החתימה. "כבוד ראש ממשלת ישראל נתניהו, תודה לך על בחירתך בשלום ועל עצירת הסיפוח של השטחים הפלסטיניים. זוהי החלטה שמחזקת את המאמץ שלנו להשיג עתיד טוב יותר לדורות הבאים". גם אל-זיאני התייחס לסוגייה הפלסטינית ואמר כי "פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני יהיה אבן היסוד של השלום. הראינו היום שדרך כזאת אפשרית, אפילו ריאליסטית".
בנאומו נתניהו פנה בערבית למדינות נוספות במזרח התיכון: "לכל חברי ישראל במזרח התיכון, אלה שאיתנו היום ואלה שיצטרפו מחר, אני אומר: סלאם עליכום, שלום עליכם, שלום. שמעתם מהנשיא שהוא מצרף עוד ועוד מדינות". הוא בירך את טראמפ והודה לו על ההישג: "זה לא היה יאומן לפני כמה שנים, אבל עם נחישות והתמדה וגישה חדשה לעשיית שלום - זה הושג. תודה לך הנשיא".
בין המוזמנים לטקס נכח ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, שהיה גם נציג הקוורטט המיוחד למזרח התיכון בין 2007 ל-2015, יועצו וחתנו של הנשיא דונאלד טראמפ - ג'ארד קושנר, ובתו של טראמפ איוונקה, מזכירת החינוך של ארצות הברית בטסי דבוס, מזכיר המדינה מייק פומפאו, ראש המוסד יוסי כהן ושליח ישראל לאו"ם גלעדן ארדן.
בטקס נחתם "חוזה שלום" מול איחוד האמירויות ו"הצהרת שלום" מול בחריין. בנוסף חתמו הארבעה במקביל על מסמך "חוזה אברהם". החוזים נחתמו בשלוש שפות - עברית, אנגלית וערבית.
אתמול אמר גורם במשלחת ראש הממשלה כי "מדובר באירוע היסטורי, מאחר שבעבר לא נראו שתי מדינות ערביות שמגיעות לטקס חתימה משותף עם ארה"ב וישראל. זה מאוד מרגש אותנו ואותם. אנחנו נחתום קודם על ההסכמים – ואחר כך נביא לאישור הממשלה והכנסת". היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה הבהירה כי ההסכמים לא ייכנסו לתוקף לפני שיעברו את אישור הממשלה. הגורם הוסיף על פרטי ההסכם כי "הכול יפורסם רק אחרי החתימה בגלל הרגישות שקיימת. יש הבנה בין המדינות על כך".
שעות ספורות לפני הטקס התראיין טראמפ לפוקס ניוז ואמר כי אין לו בעיה למכור מטוסי F-35 לאמירויות. לדבריו, "לחלק מהאנשים יש בעיה עם זה - הם אומרים: 'אולי הם יצאו למלחמה'. למכור דברים זה טוב למדינה שלנו. אני מכיר את המנהיג שלהם טוב מאוד. לא תהיה לי שום בעיה למכור להם את ה-F-35, אני רואה את זה כנכס".
השר לענייני חוץ באיחוד האמירויות, אנוואר גרגאש, הבהיר כי עסקת החמקנים הייתה על הפרק עוד לפני הסכם השלום עם ישראל. "ההסכם צריך להפיג את הספקות מדוע המדינה צריכה את ה-F-35 מארה"ב", אמר.
כאות מחווה לאירוע ההיסטורי הוארו חומות העיר העתיקה בדגלי ארבע המדינות השותפות להסכמים. גם עיריית תל אביב האירה על בניינה את המילה "שלום" בשלוש שפות.