המוני בני אדם התכנסו בצהריים (יום א') בוורשה למה שנועד להיות מפגן המחאה הגדול ביותר זה זמן רב של האופוזיציה הליברלית נגד הכרסום ההולך וגובר לדבריה בדמוקרטיה הפולנית. ההפגנה, שמכונה על-ידי מארגניה "צעדת החירות", אורגנה בצלו של חוק חדש שמתנגדי הממשלה טוענים כי נועד לסלק מהחיים הפוליטיים את מנהיג האופוזיציה, דונלד טוסק. היא נחשבת מבחן כוח ראשון למתנגדי הממשלה לקראת הבחירות שייערכו בסתיו הקרוב.
מארגני ההפגנה העריכו שכ-300 אלף איש יגיעו אליה, ולפי דיווחים בצהריים אכן השתתפו בה לכל הפחות עשרות רבות של אלפים. עיריית ורשה דיווחה כי לא פחות מחצי מיליון מפגינים הגיעו, וכי נראה שמדובר בהפגנה הגדולה ביותר שידעה פולין מאז נפילת הקומוניזם ב-1989. המפגינים נשאו כרזות שעליהן נכתב בין השאר "די!" ו"לא רוצים פולין אוטוריטרית". בין המפגינים נראו גם נשים בתלבושת שפחות בהשראת הסדרה "סיפורה של שפחה", כמו אלה שנעשו נפוצות במחאה נגד המהפכה המשפטית בישראל.
פולין, נזכיר, סופגת ביקורת חריפה מהאיחוד האירופי בצל מה שנתפס כהתרחקות שלה מהדמוקרטיה ומשלטון החוק מאז עליית "מפלגת החוק והצדק" הימנית-לאומנית לשלטון בשנת 2015. אחרי ניצחונה אז ערכה המפלגה רפורמה משפטית שהכפיפה אליה במידה רבה את בתי המשפט, ובמקביל – כך היא מואשמת – הפכה רבים ממוסדות התקשורת לשופרות שלה. רבים אינם רואים עוד במשטר בפולין דמוקרטיה מלאה. מצב דומה קיים גם בהונגריה, והמשטרים בשתי המדינות הללו מוזכרים ככאלה שמהם שאבו יוזמי הרפורמה המשפטית בישראל את תוכניות הפעולה שלהם.
הפגנת הענק בוורשה נקבעה להיום משום שזהו היום שבו מציינים 34 שנה לבחירות הדמוקרטיות הראשונות שנערכו בפולין של אחרי מלחמת העולם השנייה, אבל הזרז הראשי לקיומה היה חוק שאישר בחודש שעבר הפרלמנט הפולני, ושקובע כי תקום ועדת חקירה שמטרתה המוצהרת היא לחקור ניסיונות של רוסיה להתערב בנעשה בפולין ולחבל בה. לדברי מבקריו של החוק, בפועל הוא ישמש כלי לסילוקם של יריבי מפלגת השלטון מהחיים הפוליטיים – בראש ובראשונה מנהיג האופוזיציה טוסק.
החוק שממתין עדיין לחתימתו של הנשיא אנדז'יי דודה קובע כי לוועדת החקירה שתקום יהיו סמכויות כמו של שופטים ותובעים, וכי היא תוכל להטיל בעצמה עונשים, כולל הרחקה של אנשי ממשל ל-10 שנים מכל תפקיד ציבורי שלמחזיק בו יש שליטה על כספי ציבור. מומחים ואנשי אופוזיציה מזהירים כי החוק מפר את חוקת פולין, משום שהוא סותר את זכות האזרח לעמוד בפני בית משפט עצמאי.
מתנגדי החוק טוענים כי הקמת ועדת החקירה היא עוד דוגמה ברורה לאופן שבו "מפלגת החוק והצדק" מנצלת את החוק הפולני כדי לבצר את שליטתה ולדכא את מתנגדיה מאז עלייתה לשלטון. להערכתם, הוועדה מוקמת כדי לתת למפלגה כלי שבאמצעותו תוכל להמשיך לשלוט בנעשה בפולין גם אם תפסיד בבחירות לפרלמנט שייערכו בסתיו הקרוב, ושבהן מקווה המפלגה להשיג ניצחון שלישי ברציפות.
הצעת החוק נתפסת בראש ובראשונה כניסיון לפגוע בדונלד טוסק, מי שכיהן כראש ממשלת פולין בשנים 2014-2017 וכעת מכהן כראש האופוזיציה ונערך לבחירות שייערכו בהמשך השנה. "מפלגת החוק והצדק" מאשימה את טוסק כי בשנותיו כראש הממשלה נקט קו ידידותי מדי כלפי רוסיה וחתם איתה על הסכמי גז שהיטיבו עמה. מנהיג המפלגה, ירוסלב קצ'ינסקי, הוא יריבו הפוליטי של טוסק זה שנים ארוכות.
דודה דרש תיקונים, אבל "המטרה לא השתנתה"
אף שלפני שבוע וחצי הודיע נשיא פולין דודה כי בכוונתו לחתום על החוק כפי שהוא, וטען כי לא תיגרם ממנו שום פגיעה לדמוקרטיה, שלשום הוא הודיע, בתפנית בלתי צפויה, כי ידרוש מחברי הפרלמנט לערוך בו תיקונים בדחיפות. הצהרתו באה אחרי שביקורת הושמעה גם מצד מחלקת המדינה האמריקנית והנציבות האירופית.דודה טען כי בדרישתו לתיקונים הוא נענה לקריאה מהציבור, אך דובר מפלגת השלטון, רפאל בוצ'נק, הדגיש כי "מטרתו הראשית של החוק לא השתנתה".
סקרי דעת קהל בפולין מלמדים כי הבחירות הקרובות יהיו צמודות למדי. למרות הביקורת החריפה מהעולם על מהלכיה של הממשלה הפולנית היא ממשיכה לזכות לתמיכה משמעותית, בין השאר הודות לתפקיד המרכזי שהיא ממלאת בתמיכה במאבקה של אוקראינה נגד רוסיה. הממשלה בוורשה היא מהמבקרות החריפות ביותר של משטר פוטין בתוך האיחוד האירופי.
הממשלה בראשות מטאוש מורבייצקי דוחה את הטענות כי היא פוגעת בדמוקרטיה, וטוענת כי כל מטרתה היא להגן על הערכים הנוצריים אל מול לחצים ליברליים מצד המערב ולהפוך את הכלכלה להוגנת יותר. כמו בהונגריה, בין השאר מואשמת מפלגת השלטון של פולין בהפצת הומופוביה חריפה ומסוכנת.
דונלד טוסק, שעומד בראש מפלגת "הפלטפורמה האזרחית", מפלגת ימין-מרכז ליברלית, נמנה עם מארגני הפגנת הענק היום, ובצהריים נאם מול הקהל שהגיע לאירוע המחאה. "את קולם של הפולנים אי אפשר להשתיק", אמר למפגינים. "הצעד הראשון לניצחון הוא להכיר בכוחנו. אנחנו כאן כדי שפולין, אירופה והעולם יראו את כוחנו. הגל הזה לא ייעצר, ההמון הזה התעורר, ואני גאה שאני יכול להיות כאן ולומר שאנחנו ננצח!". טוסק אמר כי אפשר להשוות את המשימה שניצבת כיום בפני האופוזיציה הפולנית לזו שניצבה מול הפולנים במאבקם מול הקומוניזם בשנות ה-80.
מאות אוטובוסים הביאו היום לוורשה תומכים של האופוזיציה מרחבי פולין, וחלק מהמפגינים העידו כי הסיבה הראשית להגעתם היא חוק ועדת החקירה שמקדמת מפלגת השלטון, שבו הם רואים ניסיון לפתוח בציד מכשפות נגד יריבים פוליטיים. "זה בלתי נתפס", אמר אנדז'יי מייבסקי, מפגין בן 48 שבה מסלופקה שבמערב פולין. פוליטיקאים מהאופוזיציה שהגיעו להפגנה צעדו עם לב באדום-לבן – צבעי הדגל הלאומי – מודבק על החזה.