מחאות ושיבושים, ביום הראשון להפעלת הקו האדום: מפגינים שמחו נגד השבתת הרכבת הקלה בשבת ומקרי ההדרה האחרונים של נשים בתחבורה הציבורית התבצרו היום (ו') במשך שעתיים באחת הרכבות, כשזו הגיעה לתחנת אליפלט (נווה צדק) בתל אביב. חלקם אף אזקו עצמם לעמודים בתוך הרכבת ומנעו את סגירת הדלתות: "לא נזוז מפה! העם דורש רכבת בשבת!", צעקו המפגינים - ונשאו שלטים שעליהם נכתב: "הברבי הזאת נוסעת בשבת" ו"הברבי הזאת יושבת איפה שבא לה".
במקביל, לפני כניסת השבת פרסמו חברת נת"ע וחברת תבל שמפעילה את הקו האדום הודעה משותפת שבה דיווחו כי ביום הראשון לפעילותו המסחרית של ה"דנקל" פקדו אותו יותר מ-100 אלף נוסעים (הנסיעה היום התאפשרה באופן חריג בחינם). למרות המחאה והשיבושים שנגרמו בגינה, מסרו נת"ע ותבל כי אנשיהן חשים "סיפוק רב" והוסיפו: "הרכבות עבדו לפי לוחות הזמנים שנקבעו, ולא נרשמו תקלות מהותיות".
בעקבות ההפגנה באליפלט הודיעה חברת תבל כי מ"שיקולי אבטחה" רכבות אחרות לא יעצרו בתחנה הזו. "הרכבות לכיוון בת ים יסיימו את הנסיעה בתחנת אלנבי", נמסר. נציג של הרכבת הקלה אף פנה נוסעים בתחנת אלבני והודיע להם: "מפגינים חסמו את אליפלט. הרכבות לא יכולות לנסוע. המפגינים שיבשו את הקווים".
רק שעתיים לאחר תחילת החסימה באליפלט (שהחלה בסביבות 16:20) שחררו המפגינים שנותרו, כ-30 במספר, את האזיקים שלהם, אחרי שתנועת הרכבת כבר הופסקה וכל הנוסעים נטשו את הקרונות. במשך כל הזמן הזה המיזוג בקרונות לא פעל, אבל רבים מהמפגינים שלפו מניפות כדי להצטנן. המשטרה לא ניסתה לפנות אותם בכוח, אם כי שוטרים רבים רוכזו בתחנה ומחוצה לה - והכניסה למקום נסגרה. בשלב מסוים נעצר באלימות מחוץ לתחנה אדם כלשהו, לכאורה בחשד לתקיפת שוטרים.
"אנחנו לא יוצאים מפה", אמר אחד המפגינים שאזקו את עצמם לרכבת בשיחה עם ynet. לדבריו, "המשמעות של השבתת הרכבת הזו בשבת, עוד לפני הלילות, היא שהיא לא עובדת 20% מהזמן. זה מיליונים, מיליונים מכספי המסים שהולכים לפח".
על הרכבת עלו המפגינים מתחנת קרליבך בסביבות השעה 16:00, אחרי שמאות הפגינו בתחנה הזו וגם בתחנות נוספות על הקו האדום במחאה על השבתתו כמה שעות לפני כניסת השבת. חלק מהמפגינים מחו כאמור גם על הדרת נשים, בהן נשות "בונות אלטרנטיבה". "הרכבת הקלה היא לכולם ולכולן, אף אחד לא ישלח נשים לקרון האחורי", הן אמרו.
במגפון סיפרו הפעילות על המקרה של שקד רפפורט וחברותיה, שנדרשו להתכסות וללכת לחלקו האחורי של האוטובוס שבו נסעו לכינרת. שקד היא בתה של אחת ממייסדות הארגון. תחילה השתתפו בהפגנה בתחנת קרליבך רק חברות "בונות אלטרנטיבה", אבל בהמשך הצטרפו אליהם מפגינים נוספים - ומספרם הגיע לכ-300. בסביבות 15:30 טענו המפגינים כי המשטרה מונעת מנוספים להיכנס לתחנה.
הפגנות התקיימו גם בתחנות אחרות לאורך הקו האדום. בין היתר התקיימו מחאות בתחנת אלנבי בתל אביב, ביאליק ברמת גן ובילינסון בפתח תקווה. עוד לפני כן, בזמן ששרת התחבורה מירי רגב עלתה על הרכבת הקלה, הגיעו מוחים לתחנת ביאליק ברמת גן וקראו לעברה "דמוקרטיה".
מובילי המחאה אמרו לקראת ההפגנות היום: "קו מחבר בין הדרת הנשים מעמדות הכוח, לדחיקתן לספסלים האחוריים, להפרדה המגדרית במרחב הציבורי, לאי השוויון בנטל ולהשבתת הרכבת בשבת. הכול קשור ומאורגן היטב על ידי הקיצוניים שאוחזים היום בהגה השלטון, המקדמים הפיכה משטרית שתחליש את שומרי הסף, תאפשר פגיעה בזכויות, ולאחריה תהפוך ישראל לטורקיה".
"מצער שגם הרכבת הקלה הפכה לעוד מכשיר לכפייה דתית על ציבור ליברלי ענק המשרת בצבא ומשלם מיסים", אמרו ב"כוח קפלן". "לכן אנחנו מתייצבים היום ברציפי הרכבת למאבק חשוב וצודק על שחרור הרכבת הקלה וישראל כולה מכפייה דתית קיצונית ומסוכנת. זה הזמן להבהיר לממשלת החורבן שמה שהיה הוא לא מה שיהיה".
שרת התחבורה לשעבר, יו"ר העבודה מרב מיכאלי, הגיעה לתחנת ארלוזורוב וקראה לרגב לאמץ את התוכנית להפעלת הרכבת הקלה בשבת: "כשאנחנו מדברים על דמוקרטיה, אנחנו מדברים על הזכות לחופש תנועה גם למי שאין לו אוטו. לא יכול להיות שדרעי וגולדקנופף יגזרו על האנשים להיות נצורים בבית, אם אין להם יכולת לנהוג".
מוקדם יותר הבוקר קיימו מאות ממתנגדי המהפכה המשפטית "מפגן תמיכה בבג"ץ", סמוך לביתה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, בשכונת צהלה שבתל אביב. ההפגנה נערכה תחת הכותרת "מצדיעים לשומרי הסף".
פורסם לראשונה: 14:25, 18.08.23