נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, נתן את ברכתו ואישר את מתווה ההסכם שאמור להביא להפסקת אש במלחמה בצפון. כך אמרו היום (שישי) גורמים בישראל ל"וול סטריט ג'ורנל". על-פי הדיווח, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר הציג לטראמפ בפגישתם השבוע את ההצעה, וטראמפ הביע תקווה שניתן יהיה ליישם אותה עוד לפני שייכנס לבית הלבן ב-20 בינואר.
ב"וושינגטון פוסט", נזכיר, דווח שלשום כי בישראל רוצים להעניק לטראמפ את ההסכם בלבנון כ"מתנה" לכניסתו לבית הלבן, במה שיהיה להישג מדיני ראשון ומהיר שלו. על-פי הדיווח, בפגישה בין דרמר לטראמפ השתתף גם חתנו של הנשיא הנבחר ג'ארד קושנר.
אמש העבירה ארה"ב ללבנון את טיוטת הפסקת האש שגובשה עם ישראל. בירושלים ובוושינגטון ממתינים לתשובה, שעשויה להערכת גורם ישראלי להתקבל תוך כמה ימים. שליחו של הנשיא ביידן, עמוס הוכשטיין, הודיע ללבנונים שלא יגיע לביירות אם לא יתרשם שהם מוכנים לסגור הסכם.
הוכשטיין העביר את הטיוטה לראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי וליו"ר הפרלמנט נביה ברי, שנושא ונותן בשם חיזבאללה. אמש פורסם דיווח לא ברור בערוץ "אל ג'דיד" הלבנוני מטעם "מבקריו של יו"ר הפרלמנט ברי", ובו נטען שהעביר את תשובת לבנון על ההצעה וכי הוא "אופטימי לגבי הגעה להפסקת אש תוך ימים או שבוע", אך הדיווח נמחק כעבור זמן קצר.
במקביל, צה"ל ממשיך להגביר את הלחץ הצבאי בלבנון עם פעולה בקו הכפרים השני כדי לגרוע עוד יכולות מחיזבאללה, לצד תקיפות מהאוויר בסוריה ובביירות. הבוקר תקף צה"ל עוד מבנים בדאחייה, במקביל למפקדות של כוח רדואן בעיר א-נבטיה בדרום לבנון. בפעולה הקרקעית משתתפים כוחות מאוגדות 36, 91 ו-146.
ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אמש התייעצות ביטחונית מצומצמת עם השרים דרמר, כ"ץ, סמוטריץ' ובן גביר, שעסקה בין השאר בלבנון וגם בהמשך הלחימה בעזה. גורם אמריקני שבקיא בפרטים אמר אתמול כי "יש סיכוי טוב יותר לעסקה בלבנון מאשר לעסקת חטופים".
דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, התייחס אמש למגעים להסדרה, ואמר כי "התפקיד של צה"ל הוא לנקות את תשתיות הטרור בדרום לבנון ולוודא שאין לחיזבאללה אפשרות לאיים משם על אזרחי מדינת ישראל. זה מה שאנחנו צריכים לעשות, ועלינו לייצר לדרג המדיני את התנאים שיאפשרו לו לבצע את המעשה המדיני".
העקרונות שיסכלו?
העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, דיווח אתמול מפי גורמים כי ההתייעצויות של יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי וראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי, יחד עם הנהגת חיזבאללה, הסתיימו בעמדה רשמית לבנונית שקבעה את עקרונותיה של המדינה. העמדה כוללת כמה עקרונות ובהם הפסקת אש מוחלטת בפעם אחת - ולא הפוגות זמניות; הימנעות מהסכמות לשלבים; דחיית כל ניסיון לקשור את חזרת העקורים מדרום לבנון לבתיהם בהסדר; וסירוב לחופש פעולה אווירי ישראלי בשמי לבנון.
מנגד, גורם המקורב לחיזבאללה אמר ל"וושינגטון פוסט" כי ארגון הטרור יסכים להסיג את אנשיו מצפון לליטני במסגרת הפסקת אש זמנית. הגורם הישראלי אמר כי צבא לבנון ישתלט על אזור הגבול ב-60 הימים הראשונים להסכם, שיהיה בפיקוח ארה"ב ובריטניה. אבל בחיזבאללה, לפי אותו גורם שמקורב לארגון, מסרבים לתנאי הישראלי שאמור להיכלל ב"מסמך צד" להסכם. "התנאי של הארגון נותר ברור: ייאסר על ישראל לבצע פעולות בתוך השטח הלבנוני", אמר.
בכיר ישראלי אמר כי אותו "מסמך צד", שנועד להבטיח את חופש הפעולה הישראלי במקרה של הפרות, הוא "הדבר הכי חשוב", והבהיר כי יש הבנות עם ארה"ב בנושא. "במקרה של העברת אמצעי לחימה מסוריה, התחמשות מחודשת של חיזבאללה או ניסיונות תקיפה - נקבל גיבוי לפעול", טען.
לדבריו, חשיבות ההסכמה מצד וושינגטון גוברת במיוחד על רקע המתיחות בין המדינות. "חשוב לנו מאוד עניין ההסדרה והלגיטימציה לפעול", הוסיף הבכיר. עיקרי ההסדרה, אמר, כוללים את נסיגת חיזבאללה צפונה מנהר הליטני, פריסת צבא לבנון בדרום המדינה ומניעת העברת אמצעי לחימה מסוריה.