מיליציית הנוג'בא הפרו-איראנית בעיראק הגיעה להסכם עם ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, על הפסקת הפעולות הצבאיות נגד ישראל. כך לפי דיווח בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, מפי בכיר במיליציה.
לדברי אותו בכיר, "ההתנגדות תעצור את הפעולות הצבאיות נגד ישראל במסגרת התמיכה בעזה ולא תתערב בשינויים המדיניים בסוריה". זאת, כך נכתב, במסגרת שיח בין שני הצדדים, על רקע דרישות אזוריות ובינלאומיות לפרק את המיליציות ולמסור את נשקן למדינה.
אותו בכיר מסר כי "המיליציות החליטו לא להתערב בנושא הסורי, לעקוב אחר המצב מרחוק ולהמתין כדי לדעת מה המדיניות של דונלד טראמפ כלפי המזרח התיכון, במיוחד כלפי איראן". הוא הוסיף כי טהרן נתנה להם את החופש להחליט בנוגע לזירה הסורית.
מפרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר אשתקד, המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, שנמצאות בקשר הדוק מאוד עם חיזבאללה, תקפו את ישראל והחלו לקבל אחריות על ירי לעבר שטחה - שכן הן ראו עצמן כחזית נוספת בציר האיראני הלוחם בישראל "כתמיכה בעזה".
גם אחרי שהפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה נכנסה לתוקף לפני כחודש, גורמים ב"התנגדות האיסלאמית בעיראק", ארגון המורכב ממיליציות פרו-איראניות, הודיעו כי ימשיכו בפעילות הצבאית שלהן נגד ישראל - וכי אין להן קשר להפסקת האש בלבנון. "בישיבה האחרונה של ההתנגדות סוכם על המשך התקיפות נגד ישראל - עד שהיא תעצור לחלוטין את התקיפות בעזה ותפסיק לאיים בתקיפת עיראק", אמרו הגורמים.
"ההתנגדות האיסלאמית בעיראק" היא איחוד חדש יחסית, הפועל מאז אוקטובר אשתקד, של כמה מיליציות ותיקות שנתמכות על-ידי איראן: "סיד א-שהדאא", "גדודי חיזבאללה בעיראק", "אל-נוג'בא", "אנסאר אללה אל-אופיאא" ו"האימאם עלי". טפטופים של כטב"מים וטילים מכיוון עיראק וסוריה נרשמו בשנה האחרונה והארגון נהג לפרסם כאמור קבלות אחריות על התקיפות לעבר ישראל, אם זה באמצעות טילים או כטב"מים, ולעיתים גם פרסם סרטונים מהירי עצמו.
פעמים רבות הכטב"מים מעיראק כלל לא הגיעו לישראל, בפעמים אחרות הם יורטו, אך כשהם פגעו - הם גם גרמו לאבידות. באוקטובר האחרון נהרגו סמל דניאל אביב חיים סופר (19) ורב"ט טל דרור (19) מפגיעת כטב"ם כזה.
ממשלת עיראק, מצידה, פעלה להימנע מהיגררות לסכסוך האזורי, אך לא הצליחה להתמודד עם המתקפות שמתבצעות משטחה ולרסן את המיליציות. בגדד אף פנתה לוושינגטון בחודש שעבר, וביקשה מהאמריקנים להתערב מול ישראל כדי למנוע תגובה על המתקפות. "וושינגטון הייתה מודעת להשלכות האפשריות של תקיפות ישראליות בעיראק והבטיחה לעזור", אמר גורם במשרד החוץ העיראקי.
ארבעה גורמים במיליציות אמרו אז כי גדודי חיזבאללה עיראק וא-נוג'בא, שני ארגונים מתוך הקואליציה שמובילים את המתקפות על ישראל, הזהירו את ראש הממשלה א-סודאני שלא ללחוץ עליהן להפסיק את פעולותיהן, והתחייבו להמשיך כל עוד ישראל ממשיכה להילחם בעזה ובלבנון. הנושא יצר חילוקי דעות בקרב מפלגות הקואליציה השלטת בעיראק, שכולן תומכות במאבק הפלסטיני ורואות בישראל אויב, אך חלוקות לגבי מידת מעורבותה של עיראק בעימות האזורי.
"ההתנגדות האיסלאמית בעיראק" לא פעלה רק נגד ישראל: הכוחות האמריקניים הפועלים בבסיסים בעיראק ובסוריה הם יעד נוסף שלה. המיליציות הפרו-איראניות מעוניינות לסלק את ארה"ב מעיראק, ובחודשים האחרונים גם פורסמו דיווחים על התקדמות בשיחות בין ארה"ב לממשלת עיראק בנוגע לתאריך יציאת הכוחות האמריקניים מהמדינה. לא ברור כמה נכונים הדיווחים בנושא, או אם הם נועדו רק להרגיע את המיליציות, שמאיימות בהסלמת הפעילות נגד האמריקנים בכל פעם שהן לא רואות התקדמות. הארגון תוקף את הבסיסים האמריקניים, לטענתו, גם בגלל הסיוע של ארה"ב לישראל במלחמת "חרבות ברזל".