ברקע המחלוקת בין כחול לבן לליכוד סביב תקנון עבודת הממשלה - המסמך שמעגן באופן חוקי את מערכת הכוחות השוויונית בין המפלגות בהחלטות הממשלה - גורמים משפטיים מבהירים היום (א') כי אף שלליכוד יש 18 שרים מול 15 בלבד של כחול לבן, המפלגה לא תוכל להעביר החלטות שסביבן יש מחלוקת עם מפלגתו של גנץ.
"עד לסיום המשבר הממשלה צריכה להתנהג באמות המידה שעליהן הוסכם עם הקמת הממשלה", אמרו הגורמים. לדבריהם, בהסכם הקואליציוני נקבע מנגנון בין שתי המפלגות שמפרט איך יש לנהוג אם לא יהיה שוויון במספר השרים, אך במצב הנוכחי - שבו המסמך לא אושר בממשלה - אין אפשרות להעביר החלטות שנויות במחלוקת.
אתמול, על רקע המתיחות הגוברת בין שתי המפלגות, בוטלה ישיבת הממשלה שהייתה אמורה להתקיים היום. בליכוד תלו את ביטול הישיבה ב"סירוב כחול לבן להעלות לסדר היום את תוכנית הסיוע הכלכלית". מנגד, בכחול לבן אמרו כי "זו לא הפעם הראשונה שבה הליכוד לא עומד בהתחייבותו, וכל תירוץ אחר הוא שקר מוחלט לציבור הישראלי".
השינוי במצבת השרים אירע לאחר חתימת ההסכם הקואליציוני. בליכוד ביקשו אז באופן זמני למנות עוד שלושה שרים על מנת להשקיט את המחאות במפלגה בעקבות ההסכם ומיעוט התפקידים היחסי אל מול כחול לבן.
כחול לבן נתנו את הסכמתם למהלך, אולם מאז השרים נותרו בתפקידם ותקנון עבודת הממשלה שאמור היה להסדיר את היחסים לא אושר. כך יוצא שהליכוד נהנה כיום מרוב בממשלה וימשיך ליהנות ממנו גם בממשלת המעבר.
בכחול לבן אומרים שבליכוד מתחמקים בכוונה כבר תקופה ארוכה מלהעלות את התקנון לאישור, ואילו בליכוד טוענים שהנוסחה שגובשה על ידי כחול לבן אינה מקובלת עליהם.
בליכוד מעריכים שנתניהו יקדיש את הימים הקרובים לבחינת האפשרות להקים ממשלת 61 מבלי לפזר את הכנסת. בכחול לבן, לעומת זאת, מתמודדים ביומיים האחרונים עם לחצים חדשים-ישנים להעביר את חוקי השחיתות שימנעו מנאשם המתמודד ברשימה לכנסת להרכיב ממשלה. זאת על מנת לחסום את נתניהו בבחירות הקרובות מלהתמודד.
בכחול לבן לא גיבשו דעה בעניין החקיקה הזאת לפי שעה, וביש עתיד-תל"ם כבר הודיעו שביום רביעי יעלו להצבעה את הצעת החוק שתמנע ממי שהוגש נגדו כתב אישום להרכיב ממשלה. בסיעתו של יאיר לפיד אמרו שהם מצפים מכחול לבן לתמוך בחוק.