יממה לאחר כניסת הפסקת האש לתוקפה, ובצל הביקורת על אקורד סיום הלחימה וחוסר הבהירות באשר לעתיד הביטחוני בצפון, התכנסו היום (חמישי) ראשי יישובי קו העימות במועצה האזורית מטה אשר עם כמה שרים לפגישת עבודה בנוגע להיערכות להשבת מפוני הצפון לבתיהם. "נעשתה כבר עבודה רבה, אך יש למפות את הצרכים באופן מעמיק ולתת לתושבים כלים לחיים טובים ובטוחים יותר משהיו לפני המלחמה", דרש משה דוידוביץ, יו"ר פורום קו העימות, והוסיף: "צריך לעבור מסיסמאות למעשים".
4 צפייה בגלריה
מפגש פורום קו העימות עם שרי ממשלה במועצה האזורית מטה אשר
מפגש פורום קו העימות עם שרי ממשלה במועצה האזורית מטה אשר
ראשי הרשויות זעמו, השרים הקשיבו - ואמרו: "עלינו להחזיר את תחושת האמון שאבדה ב-7 באוקטובר"
(צילום: דוברות מטה אשר)
בישיבה השתתפו השרים זאב אלקין, יצחק וסרלאוף, ניר ברקת ואבי דיכטר, לצד צוותים מקצועיים ממשרדי הממשלה השונים, ובפתחה דרש מהם דוידוביץ שיתוף פעולה מלא לשיקום האזור בכל ההיבטים. הוא טען כי לא בוצע דבר מסעיפי התקציבים שהתחייבה להם הממשלה, ואמר כי "צריך לוודא שכל סעיפי התקציב גם בוצעו", כדי שאפשר יהיה להגיד לתושבי הצפון לחזור הביתה בבטחה.
ראשי הרשויות, המפונות והלא מפונות, הציגו את הצרכים הדחופים והאתגרים הניצבים בפניהם, במטרה לגבש תוכנית שיקום מקיפה שתענה על הצרכים של תושבי האזור - למרות שהתוכנית שהכינו לבקשת הממשלה הוצגה כבר בפני שר האוצר בצלאל סמוטריץ' באמצעות הפרויקטור לצפון אליעזר (צ'ייני) מרום, שנכח אף הוא בישיבה.
במהלך הישיבה, שהייתה סוערת לפרקים, העלו ראשי הרשויות תסכולים רבים מהתנהלות הממשלה במהלך הלחימה בגבול הצפון. בנוסף, הם מתחו ביקורת על התנהלות הממשלה והסכם ההסדרה, שנתפס בעיניהם כ"ביזיון וכישלון". בני בן מובחר, יו"ר אשכול יישובי הגליל המזרחי וראש המועצה האזורית מבואות החרמון, זעק במהלך הדיון לעבר השרים: "התושבים שלנו לא מאמינים בממשלה הזאת - וזו תעודת עניות".
גבי נעמן ושמעון גואטה, ראשי המועצות שלומי ומעלה יוסף, עצרו את דבריו וסירבו לאפשר לו לערב ביקורת פוליטית. אך בן מובחר, שדיבר מדם ליבו, כעס - ודרש מהם לא לחדול את דבריו. הוא הסביר את דברי הביקורת שלו, והוסיף: "אני ראיתי בדיוק איפה אנחנו עומדים עם הממשלה הזאת. נסענו כמו חבובות לקריה (למפגש שנערך שלשום עם ראש הממשלה, הרמטכ"ל ושר הביטחון. י.ק). ישבנו מול מצגת. מה זה הדבר הזה? זה היה ביזיון".
תיעוד פגיעה בנהריה, שעות לפני תחילת הפסקת האש

4 צפייה בגלריה
בני בן מובחר במרכז השיקום שנפגע
בני בן מובחר במרכז השיקום שנפגע
בן מובחר זעם: "הצטערתי שנסענו לפגישה עם רה"מ - יצאתי כמו אידיוט"
(צילום: גיל נחושתן)
לדבריו, "הצטערתי על הרגע שנסענו. כולנו היינו נחמדים עם ראש הממשלה, יצאתי איתו מחובק - אבל יצאתי כמו אידיוט". לאור חוסר הוודאות לגבי מועד השבת התושבים לבתיהם, בן מובחר פנה לשרים אלקין ווסרלאוף - והפציר בהם לוודא כי ההתחייבות שנשא בפני תושביו לא תופר. "עד התאריך 30 ביוני הבטחנו לתושבים שלנו שלא נעשה להם זעזוע נוסף במערכות החינוך. נכון יהיה אז להחזיר את התושבים שלנו בחזרה. אנחנו סומכים עליכם ומקווים שתובילו אותנו נכון", אמר.
בעוד ביישובים המפונים זכו התושבים למענקים כספיים נרחבים ולסיוע ממשלתי, בקו האש נותרו מאות אלפים - שלא זכו לשום מענה. ראש העיר נהריה, רונן מרלי, אמר בתסכול כי "המדינה לא רואה אותנו ממטר". הוא תיאר כי הוא כבר שבע מהבטחות, ביקש לראות פעולות, והוסיף: "שקל אחד העיר נהריה לא ראתה מפתיחת המלחמה. קלטתי אלפי תושבים מפונים - ולא חסכתי מהם דבר. המדינה עכשיו חייבת לראות את העיר נהריה ולדאוג לה".
הוא הסביר כי אם לא כך יקרה זה יהיה "לא ערכי בעליל, ויעביר לתושבי המדינה מסר שיגרום לאסון". הוא הוסיף: "בפעם הבאה פינוי יהיה הטבה כי אז אתה 'מתפוצץ מכסף', ומי שנשאר קדימה בחזית חוטף. זה מסר שעדיף לברוח ולתת למדינה להתמודד לבדה אחרת היא תרעיב אתכם. אנחנו פה חודשיים תחת אש יותר מכולם ביחד - ועוד לא ראינו אגורה אחת שחוקה".
4 צפייה בגלריה
נפילה בחורפיש
נפילה בחורפיש
ראש מועצת חורפיש: "בפעם הבאה - אני הראשון שאתפנה". פגיעה ביישוב, בחודש יוני
4 צפייה בגלריה
שמעון גואטה ראש המועצה האזורית מעלה יוסף בבית שנפגע במנות
שמעון גואטה ראש המועצה האזורית מעלה יוסף בבית שנפגע במנות
חשש ממשי מנטישת התושבים. שמעון גואטה בבית שנפגע, באוגוסט האחרון
(צילום: וצפי חזי - דובר תחנת זבולון)
ראש מועצת חורפיש, אנוור עאמר, שיתף בתחושת התסכול מסירובו לפנות את היישוב בתחילת המלחמה - והמחיר הכבד ששילמו על כך בשל ההתעלמות הממשלתית ממצבם: "ביקשו ממני להתפנות ולא פיניתי, בפעם הבאה אני הראשון שאתפנה", הצהיר.
ראש המועצה האזורית מעלה יוסף, שמעון גואטה, העלה בישיבה חשש ממשי מנטישת התושבים - שלא יהיו מוכנים לשוב לבתיהם. בנוסף, הוא דרש ליצור הזדמנויות חדשות לתושבים חדשים: "צריך להביא מתיישבים חדשים ולעודד אותם, לתת סבסוד למגרשים". גואטה הסביר כי עלויות הקרקע והבנייה במושב ההררי המרוחק כמו זרעית מכפילים את מחירי הבתים, ואף מעבר לכך: "מי יבוא לפתח את זרעית עם מחירים כאלו?", תהה.
ממונת מחוז צפון משרד הפנים, עינב פרץ, ציינה במפגש כי יש לדאוג לתקציב לרשויות כבר כעת לצורך המענים המיידים לשיבה הביתה ולא להמתין להחלטת הממשלה. "חלק מהתושבים כבר חוזרים ויש לתת מענה ראוי ונכון, וכלים לרשות המקומית", אמרה פרץ.
השרים זאב אלקין ויצחק וסרלאוף התחייבו בתום המפגש לשתף פעולה ולהקשיב לתושבים, לשם העמידה במשימה לשיקום הצפון. "המשימה שלנו היא המשימה הציונית הראשונה במעלה של מדינת ישראל, ועלינו לוודא שהתושבים יקבלו סיוע מקיף ומיידי", אמר אלקין. "מדובר בתהליך מורכב, אך אנו מחויבים להצלחתו, במיוחד בתחום החינוך והחוסן הקהילתי. חובתנו לשים בצד את כל המחלוקות לטובת הצלחת התהליך".
וסרלאוף ציין כי את רבבות העקורים שפונו מבתיהם בהוראת הממשלה ובשל המלחמה צריכים להחזיר - "לא רק בבטחה, אלא בתקווה". לדבריו, "עלינו להחזיר את תחושת האמון שאבדה ב-7 באוקטובר, ולבנות מחדש את הצפון כמודל לצמיחה וחוסן, נסתער על המשימות ואני מאמין שבעזרת השם נצליח".