עשרות מטיילים ישראלים נתקעו במאצ'ו פיצ'ו שבפרו בעקבות המהומות שפרצו במדינה עם הדחת הנשיא, והמבצע לחילוצם יצא לדרך: המבצע, כך נמסר, מאורגן על ידי חברת ביטוח הנסיעות "פספורטכארד" וחברת "מגנוס איתור וחילוץ". במשרד החוץ טרם התייחסו להכרזה על מבצע החילוץ.
• נתקעתם בפרו? מכירים ישראלים שתקועים שם? כתבו לנו במייל האדום
מטעם שתי החברות נמסר כי השלב עשרות המטיילים צועדים ברגל עשרה קילומטר עד להגעה למקום המבטחים, והם מלווים בכוחות החילוץ המקומיים של מגנוס ובמדריכים מקומיים. מהיעד הסופי של הליכתם, הכפר הידרואלקטירקה בפרו, הם יעלו על כלי רכב שיסיעו אותם במשך שש שעות לקוסקו.
בחברות הוסיפו: "במטה חברת פספורטכארד בנתניה וחמ"ל החירום של מגנוס בתל אביב עוקבים מקרוב אחרי כל שלבי החילוץ, ונמצאים בקשר רציף עם המבוטחים והגורמים בשטח".
אמש דווח ברשת CNN כי מאות תיירים מרחבי העולם מצאו עצמם תקועים בעיר העתיקה מאצ'ו פיצ'ו, ונראה שחלקם ישראלים: אחד מהם, אביב גלעד, כתב למייל האדום של ynet כי הוא וחבריו התפנו מהעיירה הסמוכה למאצ'ו פיצ'ו, אגוואס קליינטס, וצעדו לאורך 30 ק"מ במסע שנמשך תשע שעות וחצי, לאורך נהר ומסילת רכבת. לדבריו, כשצעדו על המסילה הם הבחינו בסלעים שהוצבו עליה וחסמו את פעילות הרכבת שם. גם על הכבישים שם הבחין בחסימות של סלעים. הקבוצה המשיכה לדבריו בנסיעה בליווי משטרתי שנמשכה כשעתיים וחצי, עד שהגיעה לעיר קוסקו.
ראש המחוז שבו נמצאת מאצ'ו פיצ'ו, דרווין לאון, אמר ל-CNN כי בין התיירים שתקועים באתר המורשת העולמית נמצאים מלבד פרואנים גם תיירים מאירופה מארה"ב. "ביקשנו מהממשלה לארגן פינוי של תיירים באמצעות מסוקים. הדרך היחידה לצאת מהאזור היא באמצעות רכבות, והן מושבתות". הוא הזהיר כי בעקבות המהומות עלול להיווצר בקרוב מחסור במזון באתר העתיק.
המדינה הדרום-אמריקנית נכנסה בשבוע שעבר לסחרור לאחר שהנשיא פדרו קסטיו הודיע על פיזור הקונגרס, הואשם בהפיכה - ואז הודח ונעצר. בעקבות זאת, מאות אלפי מפגינים ברחבי פרו החלו למחות על מעצרו ועל מינויה של סגניתו לנשיאה החדשה של המדינה. לפחות 16 מפגינים נהרגו עד כה בעימותים עם המשטרה, ובנוסף נפצעו עוד עשרות שוטרים ואזרחים. במהלך המהומות השביתו המפגינים את פעילותם של כמה שדות תעופה במדינה. במחוז אייקוצ'ו הם אף הציתו בית משפט ומטה של התביעה, והשוטרים הגיבו בירי חי.
תומכיו של קסטיו, רבים מהם מתגוררים באזורים כפריים, טוענים שהנשיאה דינה בולוארטה, סגניתו של קסטיו שמונתה במקומו לנשיאה, לא נבחרה על-ידי העם - וקוראים "לסגור" את הקונגרס, לערוך בהקדם בחירות חדשות ולשחרר את הנשיא המודח. מפגין בבירה לימה אמר השבוע כי "בולוארטה לא מייצגת אותנו. היא בוגדת, היא לא כשירה לתפקיד". בולוארטה הכריזה תחילה על מצב חירום במוקדי המהומות, אך שלשום הכריזה על מצב חירום במדינה כולה - מהלך שמאפשר לחיילים לתפוס פיקוד על הטיפול במהומות.
בינתיים, הממשלה בפרו מתחילה להתפרק: שרת החינוך פטרישייה קוראה הודיעה אמש על התפטרות מתפקידה והייתה הראשונה לפרוש מהממשלה החדשה של בולוארטה. מיד אחריה התפטרה גם שרת התרבות סילבנה רובלס. בעקבות המהומות הציעה בולוארטה לקונגרס להקדים את הבחירות מ-2026 ל-2024, אך המפגינים דורשים כאמור בחירות בהקדם. במכתב שפורסם בטוויטר של קסטיו כינה הנשיא לשעבר את הצעתה של בולוארטה "משחק מלוכלך", וטען שהיא תפסה את השלטון בכוח. למרות הדחתו, קסטיו אמר שהוא לא מתכוון להתפטר מהנשיאות.
הנשיא המודח קסטיו היה בעבר מורה בבית ספר יסודי, וביולי 2021 נבחר לנשיא מטעם מפלגת השמאל הסוציאליסטית. עד שהתמנה לנשיא הוא מעולם לא כיהן כנבחר ציבור, והתגורר עם משפחתו בבית מחימר בהרי האנדים. קסטיו היה הנשיא הראשון של פרו שמגיע ממשפחת איכרים. כהונתו הייתה כאוטית למדי: מאז השבעת ממשלתו, עשרות שרים התפטרו או הודחו, ולשכת התובע הלאומי פתחה בשש חקירות נגדו, חמש מהן בחשד למעשי שחיתות. ההצבעה שבה הודח בשבוע שעבר נערכה אחרי שני ניסיונות הדחה בקונגרס שנכשלו. קסטיו טען כי מי שמנסים להדיח אותו פוגעים בדמוקרטיה של פרו, שסובלת כבר שנים מאי-יציבות פוליטית. הנשיאה שהחליפה אותו, בולוארטה, היא האדם השישי שמכהן בתפקיד בחמש השנים האחרונות.