פוסקו שיגנובו, שהייתה מנהיגתו ואחת ממייסדיו של ארגון הטרור הקומוניסטי "הצבא האדום היפני" שביצע ב-1972 את מתקפת הטרור בנמל התעופה בן גוריון ורצח בה 24 בני אדם, שוחררה היום (שבת) מהכלא ביפן אחרי שהשלימה את ריצוי 20 שנות המאסר שנגזרו עליה. שחרורה בא יומיים בדיוק לפני שימלאו 50 שנה לטבח בנמל התעופה.
בצאתה מהכלא, שם ציפו לה בתה וגדוד של עיתונאים, התנצלה שיגנובו בת ה-76 על כך שפגעה באנשים חפים מפשע: "פגעתי באנשים תמימים שלא הכרתי על-ידי כך שהצבתי את המאבק שלנו במקום הראשון", אמרה מי שזכתה לכינוי "קיסרית הטרור". "אף שהיו אלה זמנים אחרים, אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולהתנצל מעומק הלב".
"הצבא האדום היפני" היה ארגון גרילה קומוניסטי, שנחשב למשך זמן מה לאחד מארגוני הטרור המסוכנים בעולם, וכעומדת בראשו נחשבה שיגנובו לאחת הנשים המפורסמות – והמאיימות – בתבל. הארגון תחזק קשרים עם צפון קוריאה ועם ארגוני טרור פלסטיניים, ומטרותיו הראשיות היו להדיח את השלטון המלוכני ביפן ולחולל מהפכה סוציאליסטית עולמית. "הצבא האדום היפני" הוקם ב-1971, ובמהלך שנות קיומו נטל אחריות לכמה פעולות טרור רצחניות, בהן ההשתלטות על הקונסוליה האמריקנית בקואלה לומפור שבמלזיה ב-1975.
הארגון הקומוניסטי היפני הוא שעמד גם מאחורי פיגוע הטרור בנתב"ג ב-1972 שבו נרצחו 24 בני אדם, חלקם ישראלים ואחרים צליינים מפוארטו ריקו. את הפיגוע ההוא ביצע הארגון בשליחות "החזית העממית לשחרור פלסטין", שהייתה זו שנטלה אחריות למתקפה. הפיגוע החל כששלושה צעירים יפנים שירדו מטיסת "אייר פראנס" מפריז בנמל התעופה בלוד הוציאו רובי קלצ'ניקוב מתוך המזוודות שלהם, ירו על המוני הנוסעים והשליכו רימונים. עשרות רבות נפגעו.
האירוע הסתיים במותם של שניים מהמחבלים, ואילו המחבל השלישי, קוזו אוקמוטו, נפצע ונעצר. הוא נידון למאסר עולם, אבל אחרי 13 שנים בכלא הישראלי שוחרר במסגרת עסקת ג'יבריל, עסקת חילופי שבויים בין ישראל לארגונים הפלסטיניים שבוצעה ב-1985. לפי דיווחים, הוא חי עד היום בלבנון. הוא וכמה מחברי "הצבא האדום היפני" עדיין מבוקשים על-ידי שלטונות יפן. שיגנובו עצמה הביעה בעבר חרטה על הפיגוע בנתב"ג.
ההודעה מהכלא: "הצבא האדום היפני מתפרק"
שיגנובו לא נכחה פיזית באף אחד מהפיגועים שביצע ארגון הטרור, אבל היא נחשבת למוח שמאחורי הפיגוע בנתב"ג ב-1972 והורשעה בתכנון המצור על שגרירות צרפת בהאג, הולנד, ב-1974. במתקפה בהאג פשטו שלושה מחבלים מהארגון היפני על השגרירות הצרפתית והחזיקו שם בשגריר ובעוד עשרה אנשי צוות כבני ערובה במשך 100 שעות, בדרישה שצרפת תשחרר מהכלא את איש הארגון יאצוקה פורויה. במהלך המצור נפצעו שני שוטרים באורח קשה מירי.
צרפת הביאה לסיום המשבר על-ידי כך ששחררה את פורויה ואפשרה לו לברוח יחד עם החוטפים במטוס לסוריה. לפי בית המשפט, שיגנובו תיאמה את המבצע בשגרירות הצרפתית עם "החזית העממית לשחרור פלסטין".
שיגנובו נולדה בטוקיו אחרי מלחמת העולם השנייה, וקשריה עם מחבלים מהמזרח התיכון החלו במידה רבה במקרה, כשעברה ליד מפגן מחאה באוניברסיטת טוקיו בהיותה בת 20. באותן שנים התנהלה בקמפוסים ביפן מחאה ערה נגד מלחמת וייטנאם ונגד תוכניתה של ממשלת יפן לאפשר לצבא האמריקני להמשיך לשהות במדינה. שיגנובו, שלפני הפיכתה לטרוריסטית עבדה במפעל להכנת רוטב סויה, הפכה במהרה לפעילה בתנועת השמאל, ובגיל 25 עזבה את יפן. יחד עם אנשי "הצבא האדום היפני" היא רקמה קשרים עם פעילי טרור פלסטינים, וב-1973 אף נולדה בת לה ולאיש "החזית העממית לשחרור פלסטין", אותה בת שבאה לאסוף אותה היום מהכלא.
קטעי הארכיון: כשמחבלים מיפן ריססו בנמל התעופה
שיגנובו חיה כפושעת נמלטת במזרח התיכון במשך כ-30 שנה, עד שבשנת 2000 צצה לפתע מחדש ביפן: היא התגלתה בעיר אוסאקה שבמרכז המדינה, ונעצרה על-ידי השלטונות. באפריל 2001, עוד לפני שנגזר עליה עונש המאסר, היא הודיעה מהכלא על פירוק "הצבא האדום היפני". ככל הידוע הפיגוע האחרון שביצע הארגון היה פיצוץ מכונית תופת במועדון צבאי אמריקני באיטליה ב-1988.