שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר הבוקר (שלישי) שראש הממשלה בנימין נתניהו תומך בהחלטתו להקפיא את התקציבים שמיועדים להשכלה גבוהה עבור ערביי מזרח ירושלים, וטען כי הוא הסכים לכך. סמוטריץ' ציין כי הוא נפגש עם נתניהו אתמול, ולדבריו, "אני מתואם בעניין הזה עם ראש הממשלה. נפגשתי איתו, הוא תומך בעמדה הזאת. הסברתי לו את העניין וקיבלתי את הסכמתו. אנחנו לא רוצים שסטודנטים ערבים ילכו לביר זית, אבל מה שיקרה במקום - נקבל ביר זית בתוך האוניברסיטה העברית".
בריאיון בכאן ב', סמוטריץ' הוסיף כי הוא גם לא מתכנן לחזור בו מההחלטה לעכב העברת כ-300 מיליון שקל ממשרד הפנים לרשויות הערביות, כספים שנועדו לפיתוח היישובים - לאחר שכבר נחתמו חוזים לעבודות הפיתוח. "ההחלטה סופית, התקציב לא יועבר". אמר סמוטריץ'. "אם נמצא את הדרכים להעביר את התקציבים האלה באופן שהם באמת יגיעו לאזרחי ישראל הערבים ולא לגורמים מפוקפקים, אז אנחנו נסייע איפה שצריך".
שר האוצר התייחס לדיווחים כי משרדו דווקא תומך בהעברת הכספים לרשויות המקומיות, ואמר כי מדובר ב"דברי כזב מוחלטים". לדבריו, "אני שר האוצר, אני מקבל את ההחלטות, קובע את המדיניות ומכתיב את הערכים. לפעמים באגף התקציבים אוהבים, לפעמים לא. כאן במקרה הזה אנשי המקצוע הרלוונטיים באגף התקציבים סבורים שאין שום הצדקה מקצועית בתקציב הזה".
ראש העיר רהט עטא אבו מדיגם הסביר ל-ynet Live את ההשלכות בשטח של הקפאת הכספים לרשויות הערביות. "יהיה לי גירעון של שמונה וחצי מיליון שקלים בתקציב, ולא אוכל להוציא לפועל שירותים בסיסיים שסמכתי עליהם. זו הבטחה שלטונית, לא משחק ילדים", ציין אבו מדיגם. "מדובר בכל נושא שיפור פני העיר, הפסולת, ההטמנה, פינוי הגזם וגינון. כל הדברים שרואים ביום-יום".
לדברי אבו מדיגם, "אסרו עליי לקיים את הפעולות האלה דרך תקציבים בלתי מיועדים, כך שאני לא יכול לקבל את הכסף הזה ממקורות אחרים. אז או שאני משאיר את הפסולת ליד הבתים או שאני מפנה ויהיה לי גירעון תקציבי בתשלומים, אבל אין מי שישלם את הגירעון הזה". גם סמוטריץ' בריאיון לכאן ב' לנושא, ואמר כי "בתקציב השוטף מפנים זבל ועושים גינון, ואלה בדיוק פרויקטים שמגיעים אחר כך לארגוני הפשיעה".
ראש העיר רהט תקף בחריפות את סמוטריץ' ואמר כי "האג'נדה שלו היא שהערבים הם לא אזרחים. אם מישהו לא השלים את העבודה ב-48, אז היום הוא רוצה לבוא להשלים את העבודה ולכסח אותנו? להכניס אותנו לגירעון? כל המגזר הערבי יתמוטט? הרשויות יתמוטטו? הדבר הזה לא יעבור לסדר היום. אתה לא יכול להיות שר אוצר ולהכריז מלחמה על האזרחים". הוא הוסיף כי "משרד האוצר מתעלל בנו, אבל זה לא מכולת של אבא של השר, מדובר בקופה ציבורית".
ביקורת נוספת על שר האוצר הגיעה היום מרם בלינקוב, שכיהן כמנכ"ל משרד האוצר בתקופתו של השר הקודם אביגדור ליברמן. "שר האוצר, על מי אתה עובד? אתה מוטרד מההון השחור ומהפשיעה בחברה הערבית? קודם כל בשעה טובה", כתב בלינקוב בחשבון הפייסבוק שלו, וצירף קישור לדוח. "שנית תקרא את הדוח הזה. מדובר בעשרות שעות עבודה של אגפים רבים באוצר, בנק ישראל, משטרת ישראל, משרד הרווחה, המועצה הלאומית לכלכלה, המשרד לבטחון לאומי ועוד ועוד. לכו לעבוד. פשוט תיישמו את זה במקום לעבוד עלינו".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הצטרף להתקפות על החלטותיו האחרונות של סמוטריץ', ובציוץ בטוויטר כתב היום כי "בניגוד לשקריו, התקציבים שהקפיא סמוטריץ׳ לרשויות המקומיות הערביות אינן קשורים 'להתחייבות הקואליציוניות של הממשלה הקודמת לרע״מ'. אלו תקציבי איזון לרשויות החלשות בישראל ותקציבי עידוד לתעסוקה וחינוך שקיימים שנים רבות". לפיד הוסיף כי שר האוצר "פשוט רוצה שהבייס שלו יראה שהוא נשאר גזען כמו שהם אוהבים והוא מתעלל באזרחים ערבים פשוט מפני שהם ערבים. אני מתבייש בממשלה הזו. אני מתבייש בכך שהגזענות הפכה למדיניות רשמית של מדינת ישראל".
אלא שהתמיכה בהעברת הכספים לרשויות הערביות לא קיימת רק באופוזיציה, אלא גם בקרב חלק מחברי הקואליציה. לאחר מכתבו של שר הפנים והבריאות משה ארבל (ש"ס), שבו ביקש מסמוטריץ' להפשיר את הכספים, ח"כ אביחי בוארון אמר היום ל-ynet Live כי הוא "חושב שכמדינה אנחנו חייבים לחזק את הרשויות המקומיות שלנו ברמה המוניציפלית. אנחנו מחויבים לכל אזרח במתן שירותים מוניציפליים, וככל שיש התחייבות ממשלתית ויש צרכים מוניציפליים אז צריך לממן אותם".
בוארון הוסיף כי הוא "סמוך ובטוח שגם סמוטריץ' וגם ראש הממשלה שאחראי עליו יושבים על המדוכה ולמצוא פתרונות. אני בטוח שגם פה ימצאו פתרונות אחראיים כיוון שהממשלה הזאת לא תפקיר אף אזרח מאזרחי מדינת ישראל".
שר האוצר כבר טען כי הוא מתנגד לסעיף תקציבי בתוכנית חומש חדשה, שכלל עדיין לא אושרה, לפיו יימשך התקצוב לערביי מזרח ירושלים במוסדות החינוך ובגופים האקדמיים בעיר. למרות דבריו של סמוטריץ', ראש העיר ירושלים משה ליאון אמר אתמול ל-ynet כי "התוכנית להמשך התמיכה במוסדות להשכלה במזרח ירושלים תימשך ואף תורחב. בשנים האחרונות התוכנית הביאה להישגים משמעותיים מאוד בחינוך במזרח העיר. תוכניות כאלה מביאות להרחבת ההשכלה ולהתרחקות ממחשבות על טרור".
לדברי סמוטריץ', כספי סיוע יעוכבו "לכל הפחות עד לקביעת מנגנוני טיפול בהקצה הלאומנית ובתאים האיסלמיים הפועלים באוניברסיטאות ומקיימים פעולות תמיכה ועידוד בטרור במאבק הלאומני נגד מדינת ישראל". אולם, גורמים במשרד האוצר אמרו כי לטענות שר האוצר אין שחר, וכי הכספים הועברו מדי שנה תחת בקרה רק לפיתוח תשתיות ולמוסדות חינוך במזרח ירושלים.
בעוד שסמוטריץ' טוען שמעוכבת תוכנית חומש חדשה להעביר 2.5 מיליארד שקל כסיוע למזרח ירושלים, באגף התקציבים באוצר לא מכירים כלל הקצבה חדשה כזאת בתקציב הנוכחי. למעשה, תוכנית חומש שעליה החליטה ממשלת נתניהו בשנת 2018 להעביר סכום בהיקף כזה למזרח ירושלים בוצעה במלואה וכבר הסתיימה בשנת 2022.
ההחלטה של סמוטריץ' על הקפאת התקציבים ליישובים הערביים עלתה ממכתב ששלח לו שר הפנים והבריאות משה ארבל, ובו בקשה להפשיר את הכספים. ארבל ציין במכתבו כי בשורת ישיבות שנערכו במשרדו עלה ש"ההמלצה המקצועית הגורפת הינה לשחרר את התקציבים תוך כדי השגחה הדוקה מצד אנשי המשרד על השימוש בהם". "יש צרכים דחופים וחשובים יותר מלהמשיך להעביר את הכספים הפוליטיים של מפלגת רע"מ", כתב סמוטריץ' על מכתבו של ארבל.
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס אתמול להחלטה על הקפאת הכספים, ואמר כי מדובר בהחלטה "בעלת ניחוח גזעני". גם באוצר מתחו ביקורת על ההחלטה. "הכספים הללו מיועדים אך ורק לפיתוח ומועברים באופן מבוקר ומפוקח", אמר גורם באוצר. "לא ברור מדוע כספים שהובטחו לא עוברים, מצב שעלול להכניס את הרשויות הללו לגירעונות משמעותיים".