ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש (רביעי) עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ועם נשיא ארה"ב היוצא ג'ו ביידן. בהודעה שפרסמה לשכתו הרעיף נתניהו מחמאות על טראמפ, שייכנס לבית הלבן בעוד ארבעה ימים בלבד, ולפי ההודעה "הודה לנשיא האמריקני הנבחר על עזרתו בקידום שחרור החטופים, ועל כך שסייע לישראל להביא קץ לסבלם של עשרות חטופים ובני משפחותיהם".
בנוסף, בצל אי-הוודאות סביב השלבים הבאים של העסקה, ראש הממשלה הבהיר שהוא "מחויב להשיב את כל החטופים בכל דרך". נתניהו גם בירך את טראמפ על דבריו שלפיהם "ארצות הברית תעבוד עם ישראל כדי להבטיח שעזה לעולם לא תהיה מקלט לטרור".
בהודעת לשכתו צוין כי "השניים קבעו להיפגש בקרוב בוושינגטון כדי לשוחח על כך, ועל נושאים חשובים אחרים". בסוף הודעת לשכתו צוין במשפט אחד על שיחתו עם הנשיא היוצא ביידן. "הוא הודה גם לו על העזרה בקידום עסקת החטופים", נכתב.
מהבית הלבן נמסר כי "הנשיא ביידן שוחח היום עם נתניהו כדי לברך אותו על הסכם הפסקת האש ושחרור החטופים. שני המנהיגים דנו בתנאים הבלתי נתפסים שהחטופים, בהם אמריקנים, חוו במשך 15 חודשים בשבי, ובסבל הנורא שעברו משפחותיהם. המנהיגים הביעו שמחה על כך שהחטופים יתאחדו בקרוב עם משפחותיהם".
הנשיא הנבחר טראמפ חגג את ההישג הדיפלומטי. "יש לנו הסכם חטופים במזרח התיכון. הם ישוחררו בעוד זמן קצר", כתב ברשת החברתית Truth Social.
בהודעה נוספת התחייב טראמפ לפעול עם ישראל ובעלות בריתה של ארה"ב למניעת הפיכת עזה למקלט לטרור, והבטיח להרחיב את הסכמי אברהם שהוביל בכהונתו הקודמת. "אני נרגש מכך שחטופים אמריקנים וישראלים יחזרו הביתה ויתאחדו עם משפחותיהם", כתב. "הסכם הפסקת האש הזה יכול היה לקרות רק כתוצאה מהניצחון ההיסטורי שלנו בנובמבר, זו רק ההתחלה של דברים גדולים שיבואו לאמריקה ולעולם!".
מאז החודש שעבר איים טראמפ כי אם החטופים לא יחזרו עד כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר, "יהיה גיהינום כמו שלא נראה מעולם". שליחו המיוחד, סטיב ויטקוף, היה מעורב במגעים מאז דצמבר לצד אנשי ממשל ביידן. כשנשאל הנשיא היוצא ביידן במסיבת עיתונאים מי ראוי לקרדיט על העסקה, הוא או טראמפ, הגיב: "זאת בדיחה?".
המתווכות - קטאר, מצרים וארה"ב - הכריזו אמש על השגת עסקת חטופים בין ישראל לחמאס. ראש ממשלת קטאר, מוחמד א-ת'אני, הודיע כי ביצוע ההסכם יחל ביום ראשון, 19 בינואר, ובמסגרתו ישוחררו 33 חטופים בתמורה לאסירים פלסטינים.
הנשיא ביידן ציין כי הציג את עקרונות העסקה כבר במאי, והביע ביטחון כי היא "תחזיק מעמד". לפי ההסכם, הפסקת האש תימשך כל עוד המשא ומתן יימשך, ובמהלך ששת השבועות הבאים יתקיים משא ומתן על השלב הבא. במסגרת ההסכם יתאפשר לפלסטינים לחזור לבתיהם בכל אזורי הרצועה.
בישראל, הקבינט והממשלה צפויים להתכנס היום לאישור העסקה, שלמרות התנגדות השרים סמוטריץ' ובן גביר, צפויה לעבור ברוב רגיל. משלחת המו"מ הישראלית נשארה בדוחא להשלמת הפרטים האחרונים. העסקה זכתה לברכות מהקהילה הבינלאומית, כולל מצרים, טורקיה, בריטניה, צרפת והאו"ם.
פורסם לראשונה: 23:30, 15.01.25