צוותי הצלה ממשיכים היום (ב') לחפש נעדרים במי הנהר במדינת המחוז ההודית גוג'רט שבו קרס אתמול הגשר התלוי, אסון שבו נהרגו לפחות 134 בני אדם. בעוד משפחות הקורבנות מתאבלות על יקיריהן, בהודו גוברת הדרישה למצות את הדין עם האחראים לקריסת הגשר, שלפי דיווחים עבר בחודשים האחרונים שיפוצים ונפתח מבלי שקיבל את ההיתר הדרוש. לפי מידע חדש, לפני שקרס נענעו נערים את הגשר מצד לצד, כנראה כמעשה קונדס, עד שכבליו השתחררו והוא צנח לנהר.
האסון אתמול התרחש בעיר מורבי שבמערב הודו: הגשר, שהוקם ב-1877, בימי השלטון הבריטי, ונחשב ל"פלא הנדסי", קרס כשמאות בני אדם היו עליו. המונים נפלו מגובה 10 מטרים ונעלמו במי נהר המצ'צ'ו, שאותו הוא חוצה. לפחות 177 ניצולים נמשו עד כה מהמים, אך יש נעדרים נוספים. מצבם של חלק מהפצועים שפונו לבתי החולים מוגדר קשה. כ-35 מההרוגים הם ילדים בני פחות מ-14, ובקרב שאר הקורבנות הרוב הם נשים, מבוגרים ובני נוער.
מיד לאחר קריסת הגשר הועלו שאלות קשות בנוגע לאופן שבו נוהל ותוחזק: ממשלת גוג'רט הפקידה לאחרונה את המשימה הזו למשך 15 שנה בידי חברה פרטית בשם "אורבה", הידועה בייצור שעונים, דוחי יתושים ואופניים חשמליים. החברה טוענת כי סיימה לאחרונה את עבודות התחזוקה שנעשו בגשר במהלך השנה, וב-26 באוקטובר, היום הראשון של השנה החדשה בגוג'רט, היא פתחה אותו. פקידים בעיריית מורבי טוענים כי החברה פתחה את הגשר בלי שקיבלה קודם לכן אישור מהרשויות שהוא מוכן לשימוש. מאות אנשים באו לחגוג עליו את השנה החדשה.
אלא שהיום מתחזק החשד שלא רק מחדלי ניהול ואחזקה גרמו לקריסה: בצילומי אבטחה שאספה המשטרה נראית לפני הקריסה קבוצה של נערים מנענעת את הגשר מצד לצד, עד שהכבלים משתחררים והגשר קורס למים. אחד מניצולי האסון, אשווין מהרה, סיפר היום שהיה עד למעשה: "20-15 ילדים נענעו את החבלים של הגשר כמעשה קונדס, ורעש עלה מהגשר שלוש פעמים לפני שהוא קרס". בצהריים הודיעה משטרת גוג'רט כי עצרה תשעה בני אדם בעקבות האסון, בהם אנשי חברת "אורבה" ששיפצה את הגשר.
לא ידוע כמה בני אדם היו בדיוק על הגשר בזמן ההתמוטטות, אבל 400 איש הצטיידו בכרטיס כדי לעלות עליו בשעות שלפני כן. לשם השוואה, לפני שהגשר נסגר לצורך שיפוצים הותר ל-20 אנשים לכל היותר לשהות עליו בעת ובעונה אחת. ניצולים העידו שאתמול היה הגשר עמוס כל כך עד שהקהל לא היה מסוגל לברוח מהר למקום מבטחים כשקריסתו החלה.
"היו עליו פשוט יותר מדי אנשים, בקושי יכולנו לזוז", אמר סידיק באי, בן 27, שעדיין מחלים מפציעתו בבית החולים במורבי. הוא סיפר שכשהגשר החל להישבר הוא קפץ למים וראה את חברו נמחץ תחת המתכת. הוא עצמו הצליח לתפוס בכבלי הגשר ולשרוד, אבל החבר נהרג. "כולם קראו לעזרה, אבל אחד אחרי השני הם התחילו להיעלם במים".
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שגוג'רט היא מדינת האם שלו וממש בימים אלה הוא מבקר בה, הביע צער עמוק על הטרגדיה. לשכתו מסרה שמשפחות ההרוגים יזכו לכספי פיצוי. "נדירות הפעמים בחיי שבהן חוויתי כאב כזה", אמר היום. מודי היה מושל גוג'רט במשך 12 שנה לפני שנבחר לראש ממשלת הודו ב-2014.
בין ההרוגים באסון הגשר שבעה בני משפחה אחת שהיו בדרכם חזרה ממקדש בעיר. ילדי המשפחה ביקשו לבקר בגשר, הנחשב לאטרקציה תיירותית, ולכן המשפחה פנתה לשם. קנקסין ג'דג'ה, בן דודם של שני אחים מהמשפחה הזו שאיבדו באסון את אמם, נשותיהם וארבעת ילדיהם, בני 10-5, סיפר: "בזמן האסון האחים היו בעבודה במלון שהם מנהלים, והם הבינו שמשהו לא כשורה כשהם חזרו הביתה ומצאו את הדלת נעולה. אף אחד מבני המשפחה לא ענה בטלפון, והם הבינו שמשהו לא בסדר. רק אז הם שמעו על הגשר שקרס". כבר הבוקר נשרפו גופותיהם של בני המשפחה שנספו באסון, בהתאם למסורת המקומית.
קריסת הגשר היא האסון ההמוני הגדול השלישי באסיה בחודש האחרון. רק בשבת נמחצו למוות בדרום קוריאה 154 בני אדם בחגיגות ליל כל הקדושים בבירה סיאול, וב-1 באוקטובר נהרגו 132 איש, רובם גם כן כשנמחצו למוות, בתום משחק כדורגל באינדונזיה.