האגודה למען הלהט"ב יוצאת במבצע איסוף פריטים לצורך הקמת "ארכיון הגאווה" שירכז ויתעד את ההיסטוריה הגאה בישראל. "אני מתרגש מזה שאנחנו עושים יום איסוף בנושא", אמר היום (ג') מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב רן שלהבי בריאיון לאולפן ynet.
מאז קום המדינה עברה הקהילה הגאה בישראל דרך ארוכה של מאבקים בדרישה לשוויון זכויות, אולם פריטים היסטוריים רבים לא נמצאים במאגר מידע מסודר ונגיש. בשל כך מוקם "ארכיון הגאווה" הדיגיטלי בסיוע גורמים באקדמיה, הספרייה הלאומית של ישראל וארגוני הקהילה הגאה.
ממחקר שערכו באגודה התגלה כי מרבית החומרים ההיסטוריים נמצאים בבתיהם של אנשים פרטיים, ולכן קשה מאוד להתחקות אחריהם. ביום שישי הקרוב בשעות הבוקר ניתן יהיה למסור פריטים או אוספים בארבעה מוקדים: בבית הגאה בבאר שבע, בבית הפתוח לגאווה וסובלנות בירושלים, בבית הקהילות בחיפה ובמשרדי האגודה למען הלהט"ב בתל אביב.
"כיום יש יוזמות מקומיות, כמו למשל פרויקט ההיסטוריה הגאה החיפאית", אמר שלהבי. "אנחנו מגיעים מתוך רעיון שהמטרה שלנו היא לתעד את ההיסטוריה הארצית, את כל מה שהיה במדינת ישראל משנות ה-50 ואילך. יש לנו כיום בתוך האגודה עשרות ארגזים עם המון ידע שלא מונגשים לחברי וחברות הקהילה הגאה, לחברה הישראלית.
"המטרה שלנו היא להנגיש את החומרים. אנחנו קוראים לחברי וחברות הקהילה הגאה ולכל מי שיש אצלו 'היסטוריה גאה' בבית, להגיע ביום שישי לאיסוף, שאנחנו נוכל לסרוק את המידע, לשמר אותו לדורות הבאים, וגם לדורות הנוכחיים שרבים מהם לא יודעים את ההיסטוריה".
- על אילו פריטים אנחנו מדברים?
"זו היסטוריה מאוד שונה ומאוד מגוונת. למשל, כתבות בעיתונות הכללית שמסבירה קצת את היחס כלפי הקהילה הגאה. אם בהתחלה התייחסו באופן שלילי יותר לקהילה הגאה, אפשר לראות את ההתפתחות אחר כך ואת המונחים שמסבירים את הקהילה הגאה. אפשר להבין את ההיסטוריה באמצעות כרזות. לפני 25 שנה, השיחה שלי איתכם בפנים גלויות כמעט ולא הייתה קיימת. צריך ללמוד את ההיסטוריה על מנת שגם נוכל להתקדם הלאה במאבק".