טיסה ראשונה של אחד משני הבכירים הישראלים שנגדם הוצא צו מעצר על ידי בית הדין הבינלאומי בהאג - ושינוי כיוון של אחד המדינות הנחשבות באופן יחסי לידידותיות כלפי ישראל: שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי אמר היום (שני) כי בריטניה תפעל על פי החוק אם ראש הממשלה בנימין נתניהו יבקר במדינה.
"אנחנו חתומים על אמנת רומא, תמיד היינו מחויבים לחוק הבינלאומי", אמר לאמי לעיתונאים בכינוס G7 באיטליה, בעת שנשאל אם לונדון תפעל על פי צו המעצר שהוצא נגד נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. "כמובן, אם יהיה ביקור כזה בבריטניה, יהיה תהליך משפטי ונפעל לפיו".
בסוף השבוע אמר ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר כי ימשיך לשוחח עם נתניהו, ולפני כן דוברו לא התחייב לכבד את הפסיקה. "ברור שלישראל יש זכות להגן על עצמה. אין שום מקום להשוות בין ישראל לחמאס וחיזבאללה", אמר.
ביום ראשון ימריא שר הביטחון לשעבר גלנט לביקור בוושינגטון לשיחות עם בכירים בבית הלבן ובמחלקת המדינה של ארה"ב. זו תהיה נסיעתו הראשונה של גלנט מאז שבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג הוציא צו מעצר נגדו ונגד ראש הממשלה נתניהו - ולאחר שנתניהו אסר עליו לבקר בארצות הברית לפני פיטוריו.
גלנט ימריא לארצות הברית בטיסת אל על ולמעשה הוא לוקח סיכון מסוים - נחיתת חירום או נחיתת ביניים במדינה שהיא אחת מ-124 המדינות החברות בבית הדין הפלילי או במדינה אחרת שמחליטה לפעול על-פי הצו עלולה להוביל למעצרו. בארצות הברית בכל מקרה גלנט לא ייעצר. לעומתו, ראש הממשלה נתניהו יכול בטיסותיו העתידיות להשתמש במטוס כנף ציון, ולפחות תיאורטית יכול לבחור נתיב טיסה שלא עובר דרך מדינות "בעייתיות".
בינתיים, מנהיגה העליון של איראן עלי חמינאי אמר היום (שני) כי על מנהיגי ישראל צריך להטיל עונש מוות - ולא צווי מעצר. "התקיפות של האויב נגד עזה ולבנון הן לא ניצחון והוא לא ישיג בהן ניצחון. אלה פשעי מלחמה. החלטת בית הדין הפלילי לא מספקת, יש לגזור גזר דין מוות נגד המנהיגים הפושעים", אמר חמינאי ואיים כי "אם חזית ההתנגדות לא תתרחב היום, היא תתרחב מחר".
בתחילת אוקטובר היה אמור גלנט להמריא לביקור בזק בוושינגטון, בצל ההיערכות לתגובה ישראלית על מתקפת הטילים מאיראן. אבל נתניהו הציב אז שני תנאים לטיסתו של גלנט לפני אישור שלה, ובפנטגון הודיעו לאחר מכן כי ישראל עדכנה אותם על דחיית הגעתו של גלנט. "אנחנו מצפים שיגיע במועד מאוחר יותר", אמרו. כחודש לאחר מכן הודיע נתניהו לגלנט על סיום כהונתו.
באשר לצו המעצר נגדו, נזכיר, בבית הלבן הבהירו כי ארה"ב "דוחה את ההחלטה מן היסוד". דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון קירבי הוסיף כי ארצות הברית "עדיין מודאגת מאוד מהמהירות של התובע לבקש צווי מעצר, ומהטעויות המטרידות בתהליך שהובילו להחלטה זו". ארצות הברית גם אינה חברה בבית הדין ולא חתומה על אמנת רומא, שעל-פיה פועל בית הדין, כך שלארה"ב לגלנט אין בעיה לטוס. עם זאת, ייתכנו כאמור קשיים בנוגע לנתיב הטיסה לשם.
פורסם לראשונה: 10:39, 25.11.24