נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, הודיעה היום (רביעי) שהמדינות השכנות של בולגריה ופולין מספקות להן כעת גז - אחרי שרוסיה עצרה לחלוטין את הזרמת הגז לשתי המדינות.
ההחלטה של רוסיה נחשבת לצעד החריף ביותר שנקטה עד כה בתגובה על הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה בעקבות פלישתה לאוקראינה. פולין ובולגריה הפכו למדינות הראשונות באירופה מאז תחילת המלחמה, ב-24 בפברואר, המנותקות מ"גזפרום" הרוסית, ספקית הגז המרכזית של היבשת.
פון דר ליין מסרה היום בתגובה רשמית כי "הודעת 'גזפרום' על ההפסקה החד-צדדית של משלוחי הגז ללקוחות באירופה היא עוד ניסיון של רוסיה להשתמש בגז כאמצעי סחיטה. זה לא מוצדק וזה בלתי מתקבל על הדעת. זה מעיד שוב על היעדר היכולת לסמוך על רוסיה כספקית גז".
"גזפרום" נימקה את הפסקתה של העברת הגז בכך שפולין ובולגריה לא הסכימו לשלם על הגז ברובל, המטבע הרוסי, במקום בדולר, כפי שרוסיה החלה לאחרונה לדרוש מהן לעשות. את התביעה שמדינות אירופה ישלמו על הגז הרוסי ברובל ולא בדולרים העלה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לפני שבועות אחדים, בתגובה על כך שהמערב הקפיא נכסים רוסיים בשווי עצום וניתק את רוסיה כמעט לחלוטין מהכלכלה המערבית. פוטין דרש שמדינות "לא ידידותיות" יחויבו לפתוח חשבונות בבנק רוסי וישלמו על הגז באחת משתי דרכים: ברובל – או באירו שיומר לרובל. הצעד נועד לאפשר למוסקבה לצבור עוד רובל בקופתה, וכך להתגונן בצורה טובה יותר מפני השפעת הסנקציות.
בצהריים אמרה פון דר ליין שבאיחוד האירופי נערכו למימוש האיום הרוסי, ושהמדינות השכנות של בולגריה ופולין (ששתיהן חברות באיחוד האירופי וגם בנאט"ו) מסייעות להן. "זה משהו שהנציבות האירופית נערכה אליו, בשיתוף פעולה ובסולידריות עם המדינות החברות והשותפות הבינלאומיות. התגובה שלנו תהיה מיידית, מאוחדת ומתואמת. ראשית, אנחנו נבטיח שלהחלטה של 'גזפרום' תהיה את ההשפעה הקטנה ביותר שיכולה להיות על הצרכנים האירופים. פולין ובולגריה עדכנו אותנו על המצב. שתיהן מקבלות עכשיו גז מהשכנות שלהן באיחוד האירופי".
"הקרמלין נכשל היום פעם נוספת בניסיון שלו לזרוע מחלוקת בין המדינות החברות באיחוד", הוסיפה פון דר ליין. 50% מתצרוכת הגז של פולין נשענת על "גזפרום", ובולגריה לעומתה תלויה בגז הרוסי כמעט לחלוטין. אחר הצהריים הודיעה יוון שהיא מוכנה לסייע לבולגריה השכנה באספקת גז.
נשיא רוסיה פוטין הצהיר היום שהכלכלה הרוסית תצליח להתמודד עם הסנקציות שהוטלו עליה, והבטיח להגיב לניסיונות לבודד את ארצו. בנאום בפני מחוקקים התחייב פוטין שמטרות "המבצע הצבאי" של רוסיה באוקראינה יושגו. "אני רוצה להדגיש פעם נוספת שכל המשימות במבצע הצבאי המיוחד שאנחנו מבצעים בדונבאס ובאוקראינה, שהחל ב-24 בפברואר, יושגו לחלוטין", אמר פוטין.
פוטין טען שהשגת יעדי "המבצע הצבאי המיוחד" (המונח שבו משתמש הקרמלין לפלישה לאוקראינה) "תבטיח את ביטחון התושבים במחוזות הבדלניים במזרח אוקראינה - שרוסיה הכירה בעצמאותם זמן קצר לפני שפתחה במבצע הצבאי שלה באוקראינה, וכן את ביטחון התושבים בחצי האי קרים – שרוסיה סיפחה מ-2014, ובכל המדינה שלנו בפרספקטיבה היסטורית".
רוסיה תקפה השבוע תחנות ומסילות רכבת באוקראינה, במטרה לפגוע במשלוחי הנשק שמקבלת קייב מארצות המערב. פוטין הזהיר היום שהמדינות שינסו "להתערב" במלחמה ייענו בתגובה מהירה של רוסיה - וציין שככל ההחלטות על אופן התגובה הרוסית כבר התקבלו. "אם מישהו מבחוץ מתכוון להתערב באירועים המתמשכים באוקראינה ולייצר איומים אסטרטגיים בלתי-מקובלים נגדנו, הוא צריך לדעת שהתגובה שלנו למתקפות האלה תהיה מהירה, במהירות הבזק", אמר פוטין למחוקקים.
"יש לנו את כל הכלים לעשות את זה – כאלה שאף אחד לא יכול להתפאר בהם. ואנחנו לא מתפארים. אנחנו נשתמש בהם במידת הצורך, ואני רוצה שכולם ידעו את זה. כבר קיבלנו את כל ההחלטות בנושא הזה". פוטין הציג בעבר טילים רוסיים שאותם הציג כ"בלתי ניתנים להכנעה", ובשבוע שעבר ערך ניסוי מוצלח בטיל הבליסטי הבין-יבשתי "סארמאט" – טיל שמכונה במערב "שטן 2". פוטין אמר שהטיל יגרום לאויבות של רוסיה "לחשוב פעמיים" ויספק "חומר למחשבה" למי שיאיים עליה.
צבא אוקראינה עדכן הבוקר כי הכוחות הרוסיים כבשו כמה יישובים במזרח המדינה ובצפונה, וכי הם חידשו את התקפותיהם על מפעל המתכות "אזובסטל" בעיר האסטרטגית מריופול, שבתוכו נצורים לפי הערכות יותר מ-2,000 חיילים וכמה מאות אזרחים - שמסתתרים בבונקרים ובמנהרות.
רוסיה טענה בימים האחרונים כי בהוראת פוטין היא ביטלה את תוכניתה להסתער על המפעל, אבל קייב מתעקשת כי התקיפות נגדו נמשכות. מפקד בצבא האוקראיני במריופול הנצורה פרסם היום קריאה לעזרה, וטען שבמפעל יש יותר מ-600 אזרחים וחיילים פצועים. סרחי וולינה, מפקד הבריגדה הימית ה-36 בצבא אוקראינה, טען שלכוחות הנצורים אין תרופות ויכולת לטפל בפצועים. לדבריו מאות אזרחים - כולל ילדים - זקוקים לפינוי, ומאגרי המזון והמים שלהם הולכים ואוזלים.
מריופול, נזכיר, נחשבת ליעד אסטרטגי מאוד עבור הרוסים: כיבושה יסייע לצבאו של פוטין ליצור רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, לאזורי המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס, שבהם ממקד כעת הקרמלין את המבצע הצבאי שלו, בתקווה להרחיב את אזורי השליטה של המורדים האלה. מריופול ספגה הפגזות כבדות במשך שבועות ארוכים, ואוקראינה טוענת כי יותר מ-20 אלף אזרחים נהרגו בעיר. אחרים מצאו עצמם שורדים בתנאים קשים, כמעט ללא מזון, מי שתייה וחשמל כדי להתחמם. בשבועות האחרונים הצליחו הרוסים להתקדם לעומק מריופול, ולפני כשבוע הכריזו כי השלימו את ההשתלטות על האזורים האורבניים שלה. מפעל "אזובסטל" הוא כנראה מעוז ההתנגדות הגדול האחרון, ועמידתם האיתנה של הכוחות המתבצרים שם זיכתה אותו בימים האחרונים בכינוי "המצודה של מריופול". המפעל שוכן באזור תעשייה המשקיף על ים אזוב, גודלו יותר מ-11 קילומטרים רבועים, והוא כולל בניינים עצומים ומסילות רכבת.
המפקד האוקראיני וולינה קרא למנהיגי המערב "להציל את מצודת מריופול" ולחלץ את החיילים והאזרחים שמתבצרים במפעל. וולינה השווה את הצורך בפינוי מהמפעל ל"מבצע דינמו" במלחמת העולם השנייה, שבו פונו ב-1940 מחופי דנקירק הנצורה 338 אלף חיילים בריטים וצרפתים.
"הרוסים הפגיזו בית חולים בדונבאס, אישה נהרגה"
הצבא הרוסי, שלא הצליח לכבוש את קייב ואת שאר הערים הגדולות באוקראינה, מתמקד כעת בכיבוש שני המחוזות שמרכיבים את דונבאס – דונייצק (שבו נמצאת מריופול) ולוהנסק. שר ההגנה האוקראיני, אולכסיי רזניקוב, אמר היום: "רוסיה כבר אגרה כוחות למתקפה נרחבת במזרח אוקראינה, ובימים הקרובים נזדקק לכל החוסן שיש לנו, ולאחדות יוצאת דופן".
מושל מחוז לוהנסק, סרחי היידאי, דיווח היום שאישה נהרגה בהפגזת בית חולים בעיר סברודונייצק. לדבריו מדובר באחד משני בתי החולים היחידים שעדיין פועלים באזור. בית החולים השני נמצא בעיר הסמוכה ליסצ'נסק. "הרוסים ידעו שבית החולים הזה לא ריק, ושיש שם מאושפזים במצבים שונים ורופאים – אבל זה לא עצר בעדם", טען המושל של לוהנסק, ופרסם ברשת סרטון שמתעד לכאורה את הנזק בבית החולים. "ההרס בבניין משמעותי. כמה קומות נפגעו בבת אחת", הוא דיווח.
דיווח רוסי: "רקטות נורו לחרסון הכבושה, פיצוצים בעיר"
היום דיווחה אוקראינה שהכוחות הרוסיים בעיר הכבושה חרסון השתמשו ברימוני הלם ובגז מדמיע כדי לפזר הפגנה של תושבים נגד הכיבוש הרוסי. רוסיה כבשה את העיר חרסון שבדרום אוקראינה בימים הראשונים של המלחמה, ולעיתים מדווחת אוקראינה שהצבא הרוסי משתמש באלימות קשה - ואף פותח באש - כדי לפזר הפגנות של תושבים. הרשויות המקומיות בחרסון דיווחו שאתמול מינתה רוסיה ראש עיר מטעמה - אחרי שהצבא הרוסי השתלט על בנייני ממשל בעיר.
הערב דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית RIA על סדרת פיצוצים במרכז העיר הכבושה חרסון, שנגרמו לפי הדיווח כתוצאה מירי רקטות לעיר. לפי הדיווח הפיצוצים היו בסמוך לתחנת טלוויזיה בחרסון.