שבועיים אחרי הבחירות שהעניקו 64 מנדטים לגוש שבראשו עומד בנימין נתניהו, יו"ר הליכוד עדיין לא קרוב להרכבת ממשלה. הכנסת ה-25, שבפניה מצפה נתניהו להציג את ממשלתו בהקדם, תושבע היום (שלישי) אחר הצהריים – ולקראת ההשבעה הגיעו 23 חברי הכנסת החדשים ליום עיון, בזמן שעובדי המשכן צחצחו אותו והכינו אותו לקראת המאורע החגיגי. ynet יעביר היום משדר מיוחד מהמשכן עם כל העדכונים והפרשנויות לקראת ההשבעה.
למרות הרצון שהתגבש מיד לאחר פרסום תוצאות הבחירות, דבר אחד נראה בטוח: במקביל להשבעת הכנסת היום לא תושבע גם ממשלה. הסיבה לכך היא הנתק בין יו"ר הליכוד בנימין נתניהו ליו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', בין היתר סביב הדרישה שסמוטריץ' יסכים לוותר על כהונה כשר האוצר או כשר הביטחון. הסוגייה הזו נחשבת למעשה ליחידה שתוקעת את המשא ומתן הקואליציוני, מאחר שכל עוד התיקים הגדולים לא נסגרים – נתניהו לא יכול להתקדם עם סבב התיקים בליכוד.
בליכוד העריכו שהממשלה תקום בשלב מאוחר מהשאיפות והציפיות, ולפי שעה יאיר לפיד ימשיך לכהן כראש הממשלה. למרות העיכובים, לא נראה שבליכוד נחושים להתכנס בחדרים הסגורים ולנהל מו"מ אינטנסיבי עד שייצא עשן לבן. נכון לעכשיו השיחות מתנהלות בקצב איטי יחסית, ומי שציפה שנתניהו כבר ייכנס לתמונה ויפעיל את כל כובד משקלו בדרך לפתרון הסוגייה – התבדה.
גורמים פוליטיים אומרים כי התנהלות נתניהו ומה שנראה כמו תיאום בינו ובין דרעי סביב תיק האוצר מוסיף לאווירה העכורה שבה מתנהלים כרגע הדברים.
נתניהו עצמו שרטט אמש אתגר והזדמנות שהוא רואה בממשלתו העתידית, בדברים שנשא בטקס השקת ספרו החדש. "האתגר הגדול הוא האיום האיראני. אעשה הכול כדי שהאיום הזה לא יתממש. אני אנסה לרתום כמה שיותר למטרה הזאת. זו לא הגזמה. מנגד יש הזדמנות - הסכמי אברהם. יצאנו מהדוקטרינה שאנחנו צריכים לעבור דרך הפלסטינים כדי לעשות הסכמים. במקום לחשוב שהשלום עובר דרך רמאללה הבהרתי שהשלום עוקף את רמאללה".
בהתייחסות ל"קאמבק" שלו, נתניהו הוסיף כי בחיים הפוליטיים "מת פוליטית שלוש פעמים": "ב-1999, ב-2006 מתתי עוד פעם ואחר כך לפני שנה וחצי. לא היו הספדים מחמיאים. זו זכות גדולה, כי לא כל אדם מספידים אותו בחייו שלוש פעמים. זה דבר מיוחד".
אתמול, כאמור, הגיעו 23 חברי הכנסת החדשים ליום הכשרה מיוחד שערכה מזכירות הכנסת – כדי להכין אותם לתפקיד. הח"כים החדשים לעתיד למדו על המשכן, על הליכי החקיקה, על כלי העבודה שעומדים לרשותם ועל תפקידי המחלקות השונות בכנסת. בנוסף, הם גם הצטלמו לתמונה רשמית שתלווה אותם במהלך כהונתם בכנסת.
יו"ר הכנסת מיקי לוי, שייתכן שיוחלף בימים הקרובים, אולי ביריב לוין, אמר לחברי הכנסת המיועדים כי "הכנסת ה-24 הייתה דוגמה רעה לדרך בה מקיימים שיח בחברה דמוקרטית. יש כאן ויכוחים קשים, אבל אני ממליץ לכם לדבר לגופו של עניין ולא של אדם ולנהל שיח מכבד". לוי הוסיף כי "זו זכות גדולה לשרת בכנסת, ואני מקווה שתנצלו את הזמן הקצוב הזה כדי לקדם את רווחת אזרחי המדינה".
בסיום יום ההכשרה יצאו חברי הכנסת המיועדים לאולם המליאה, שם גילו לראשונה את המקום שבו יישבו בקדנציה הקרובה, לכל הפחות עד הרכבת הממשלה. את שולחן הממשלה היום ימשיכו לאייש חברי הממשלה היוצאת, אולם דמות אחת תחסר לצידו של יאיר לפיד בראש השולחן – נפתלי בנט, ששימש ראש הממשלה החליפי והודיע על התפטרותו לאחר פרסום תוצאות הבחירות.
109 נשואים, תת-ייצוג לנשים: פני הכנסת ה-25
הכנסת ה-25 תורכב מ-91 גברים (76%) ו-29 נשים (24%), כאשר חלקן של הנשים באוכלוסייה בישראל הוא כמעט 51% - כלומר, בכנסת יהיה תת-ייצוג ניכר לנשים.
רוב חברי הכנסת (72) הם יהודים בין חילוניים למסורתיים, 20 הם דתיים לאומיים (הציונות הדתית, הליכוד, המחנה הממלכתי, יש עתיד והעבודה), 18 חרדים (ש"ס ויהדות התורה), 8 מוסלמים (רע"ם וחד"ש-תע"ל), נוצרייה אחת (חד"ש-תע"ל), ודרוזי אחד (ישראל ביתנו). שמונת חברי הכנסת המוסלמים מהווים 6% מחברי הכנסת, לעומת חלקם באוכלוסייה - יותר מ-17%.
על פי הקואליציה המסתמנת של גוש הימין בראשות בנימין נתניהו, נראה שהייצוג בממשלה של חלק מהמגזרים יהיה אפילו דל יותר מבכנסת - חברי הכנסת הערבים צפויים לשבת באופוזיציה וכך גם רוב חברי הכנסת החילונים, מה שעלול לגרום לכך שהציבור בישראל שאותם חברי כנסת מייצגים, לא ירוויח ואולי אף ייפגע מהשינויים שיחולו בממשלה הבאה.
מבין 120 חברי כנסת, הרוב המוחלט - 109 נשואים. ארבעה נוספים בזוגיות, שלושה גרושים, שניים אלמנים ושניים רווקים.
לרוב חברי הכנסת יש שלושה ילדים, ל-31 מהם יש בין חמישה לעשרה ילדים ולשלושה יש מעל לעשרה ילדים, כשהשיאן הוא ישראל אייכלר מיהדות התורה, אב ל-14. גם ארבעת האחרים עם לפחות 10 ילדים הם חברי גוש נתניהו - מאיר פרוש מיהדות התורה (13 ילדים), אורית סטרוק מהציונות הדתית (11), אבי מעוז מנעם (10) וחברת הכנסת החדשה לימור סון הר-מלך (10).
בין חברי הכנסת ישנם 12 מתחת לגיל 40, ורק חמישה מעל גיל 70, ביניהם בנימין נתניהו. חבר הכנסת הצעיר ביותר הוא יצחק וסרלאוף, הח"כ החדש בן ה-30 של הציונות הדתית שעשוי גם לשמש כשר ולהיות השר השני הכי צעיר אי פעם (אחרי אריה דרעי שמונה בגיל 29). הח"כ המבוגר ביותר הוא חיים כץ, שיחגוג החודש יום הולדת 75.
יותר מ-50 מחברי הכנסת העתידיים יגיעו למשכן מהמרכז, ורק 17 מהדרום ו-17 מהצפון. 16 מהם מתגוררים בירושלים, ו-14 בתל אביב.
פורסם לראשונה: 23:18, 14.11.22