בבריטניה מתאבלים על מותה של המלכה אליזבת השנייה, שהלכה לעולמה אמש (יום ה') בגיל 96. בממלכה מתקשים לדמיין את בריטניה ללא דמותה של המלכה אליזבת, שכיהנה כמלכה מאז 1952. למרות גילה המופלג של המלכה אמרה ראש הממשלה החדשה של בריטניה, ליז טראס, כי מותה של אליזבת השנייה מעורר זעזוע אדיר בבריטניה וברחבי העולם.
אחרי 70 שנים נפתח כעת עידן חדש בממלכה: יורש העצר, הנסיך צ'רלס, הפך למלך ומעתה יכונה המלך צ'רלס השלישי. אמו הפכה למלכה ב-1952, כשהייתה רק בת 25. בנה הפך למלך בגיל 73. בית המלוכה הבריטי הודיע שצ'רלס יישא היום דברים לאומה. זה יהיה נאומו הראשון כמלך.
אתמול בערב, כשש שעות אחרי העדכון החריג שבו נמסר שרופאיה של המלכה אליזבת חוששים למצבה, הודיע ארמון בקינגהאם שהמלכה הלכה לעולמה בטירת בלמורל בסקוטלנד. "המלכה מתה בשלווה בבלמורל אחר הצהריים", נמסר בהודעת הארמון. בהודעה צוין שהמלך החדש ורעייתו קמילה יישארו בבלמורל בשעות הערב, וביום שישי יחזרו ללונדון. בשעות אחר הצהריים הוזעקו בני משפחת המלוכה לטירת בלמורל – מעון הקיץ של המלכה – כדי לשהות לצדה, במה שהתברר כפרידה ממנה.
בשעה 12:32 שעון בריטניה פרסם ארמון בקינגהאם את העדכון הראשון על מצב המלכה. מיד לאחר מכן BBC, "סקיי ניוז" ערוצי טלוויזיה נוספים קטעו את השידורים לצורך דיווחים שוטפים על מצבה. אתמול בערב, אחרי ההודעה על מותה, השמיעה BBC את ההמנון הלאומי, "אלוהים נצור את המלכה". כעת יחול שינוי במילות ההמנון, שיחזור לנוסח "אלוהים נצור את המלך".
כבר לפני ההודעה על מותה של המלכה החל להתאסף קהל רב מחוץ לארמון בקינגהאם, למרות גשם שוטף שירד במקום. הקהל הביט בדממה בדגל בארמון יורד לחצי התורן. לאחר מכן התקרב הקהל לשערי הארמון, שם הוצבה ההודעה הרשמית על מותה של המלכה. קהל של בריטים אבלים התאסף גם מחוץ לטירת וינזדור.
עד שעות הערב כבר הגיעו לאזור ארמון בקינגהאם אלפי בריטים. הקהל, בעיניים דומעות, שר את ההמנון הלאומי בזמן האבל על מות המלכה. "גדלנו כשהיא תמיד לצדנו", אמרה מרגרט פריס, שהגיעה להיפרד מהמלכה ברחבת ארמון בקינגהאם, ופרצה בבכי. "אני חושבת שאנשים מעריכים את העובדה שהיא באמת שירתה שירות אדיר ועשתה הרבה למען המדינה". אדם ווילקינסון-היל, סטודנט בן 22, הגיע לרחבת הארמון בלונדון ותיאר את מות המלכה כ"זעזוע אדיר לאומה".
אמש פרסם המלך החדש, צ'רלס השלישי, הספד לאמו ואמר: "מותה של אמי האהובה, הוד מלכותה המלכה, הוא רגע של עצב גדול עבורי ועבור כל בני המשפחה שלי. אנחנו מתאבלים עמוקות על מותה של שליטה מוערכת, ואם אהובה מאוד. אני יודע שהאובדן יורגש היטב ברחבי המדינה, ברחבי חבר העמים הבריטי וברחבי העולם". צ'רלס ציין בהודעתו שבמהלך תקופת האבל משפחת המלוכה הבריטית תשאב נחמה מהכבוד והחיבה שלהם זכתה המלכה אליזבת השנייה.
בעקבות מות המלכה תוכרז בבריטניה תקופה של 10 ימי אבל, בסופם אמורה להתקיים ההלוויה. לפי הפרסומים בבריטניה, כרגע נראה שההלוויה תתקיים ביום שני הבא, ה-19 בספטמבר.
ראש הממשלה ליז טראס, שרק שלשום ביקרה את המלכה בסקוטלנד וקיבלה ממנה מנדט להרכיב ממשלה, ספדה למלכה ואמרה: "המלכה אליזבת השנייה הייתה הסלע שעליו נבנתה בריטניה המודרנית. תחת כהונתה המדינה שלנו צמחה ופרחה. בריטניה היא היום מדינה גדולה בזכותה". טראס ציינה כי גם בזמנים הקשים המלכה סיפקה לבריטים את היציבות והכוח שלהם היו זקוקים.
טראס הוסיפה כי המלכה היוותה עבורה מקור השראה, והייתה "אהובה ונערצת ברחבי העולם. זה יום של אובדן אדיר, אבל המלכה אליזבת משאירה מורשת אדירה". על המלך החדש אמרה טראס: "היום הכתר עובר, כפי שהוא עובר כבר יותר מאלף שנים, למונרך החדש שלנו, ראש המדינה, הוד מעלתו המלך צ'רלס השלישי. אנחנו חייבים להתאחד ולתמוך במלך החדש. אלוהים, נצור את המלך". הדובר של טראס עדכן שראש הממשלה שוחחה עם צ'רלס אחרי ההצהרה שמסרה מחוץ למעונה בדאונינג 10.
ראש הממשלה לשעבר בוריס ג'ונסון, שהגיע גם כן שלשום לטירת בלמורל והגיש את התפטרותו, ספד למלכה אליזבת ואמר אתמול: "זה היום העצוב ביותר של המדינה שלנו, מכיוון שהיה לה (למלכה) כוח פשוט וייחודי - שהצליח לשמח אותנו. זו הסיבה שאהבנו אותה. זו הסיבה שאנחנו מתאבלים על מותה".
המלכה, שבשנה שעברה איבדה את בעלה הנסיך פיליפ, ישבה על כס המלוכה זמן רב יותר מכל מונרך אחר בתולדות בריטניה ומוקדם יותר השנה ציינה 70 שנה לשלטונה. בשנים האחרונות גילה המופלג החל לתת את אותותיו, ואשתקד העבירה לילה שלם בבית חולים. מאז צמצמה את הופעותיה הפומביות, ובארמון בקינגהאם אמרו אז שהיא סובלת מ"בעיות התניידות אפיזודיות".
מנהיגים ברחבי העולם שלחו אמש תנחומים לבריטניה על מות המלכה אליזבת השנייה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ציין בהודעתו כי בעולם של שינויים בלתי פוסקים המלכה העניקה יציבות, "והיוותה מקור לנחמה וגאווה לדורות של בריטים – בהם רבים שמעולם לא הכירו את המדינה שלהם בלעדיה. למורשת שלה תהיה השפעה גדולה על דפי ההיסטוריה הבריטית ועל הסיפור של העולם שלנו". גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלח תנחומים לבריטניה, בעקבות מה שהגדיר כ"אובדן בלתי הפיך".
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שאליזבת השנייה הייתה "מלכה טובת-לב" ו"חברה של צרפת". מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ספד למלכה ואמר כי היא הייתה "נערצת ברחבי העולם בזכות החסד, היושרה והמסירות שלה".
קנצלר גרמניה אולף שולץ אמר על מות המלכה: "אנחנו מתאבלים על מותה של המלכה אליזבת השנייה. היא הייתה מודל לחיקוי ושימשה השראה למיליונים, גם כאן בבריטניה. מחויבותה לפיוס הגרמני-בריטי אחרי זוועות מלחמת העולם השנייה לא תישכח. היא תחסר, ובמיוחד ההומור הנפלא שלה".
בפריז הורתה העירייה להאיר את מגדל אייפל בצבעי דגל בריטניה – כמו גם על בניין עיריית תל אביב. בברזיל הודיעה הממשלה על שלושה ימי אבל. בעצרת הכללית האו"ם, ובישיבת מועצת הביטחון, ציינו את מות המלכה בדקת דומייה.
פורסם לראשונה: 22:31, 08.09.22