שר הביטחון שפוטר יואב גלנט נפגש לבקשתו היום (חמישי) עם נציגי משפחות חטופים, ואמר להם כי "השיקולים לסרב לעסקה אינם צבאיים ואינם מדיניים". הערב נכנסו לתוקף פיטוריו של גלנט, מליאת הכנסת תצביע מאוחר יותר על אישור הדיל הפוליטי שבמסגרתו מונה ישראל כ"ץ למחליפו וגדעון סער לשר החוץ. צפו בשידור הישיר.
בשיחה אמר גלנט - בניגוד גמור לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו - כי אין צורך להישאר בציר פילדלפי. "לא היה קורה כלום אם היינו יוצאים ל-42 יום בשביל עסקת חטופים, אפשר לשוב לשם. אם ניסוג מטריטוריה, זה הפיך. כשאנחנו מאבדים חטופים - זה בלתי הפיך", אמר להם.
גלנט ביקש לוודא בשיחה שמשפחות החטופים נשארות בקשר עם הגורמים הביטחוניים, וכי עמדת מערכת הביטחון ברורה להן. גלנט הדגיש שעמדתו ועמדת מערכת הביטחון לא זכו לגיבוי מצד הקבינט. לדבריו, ההצעות שפורסמו לאחרונה - בין היתר על ידי נתניהו - ובהן הגליה ותשלומים כספיים, אינן באמת אופציות.
הוא הזכיר כי גם מנהיג חמאס שחוסל יחיא סינוואר סירב לעסקה בתמורה להגלייתו. בנוגע לתמורה כספית, אמר כי חמאס יפעל בכוח רב כלפי כל מי שיעז לשקול להיענות להצעה הזאת. "גם אם תמורה כספית תצליח במקרה של חטוף אחד, זה ספורדי, נקודתי", הוסיף.
ל-ynet נודע כי בשיחה אמר גלנט לבני המשפחות שנועדו איתו שאחרי שחמאס הגיש את הצעת 3 ביולי שכללה השבה של חטופים עוד לפני סיום המלחמה, הוא ומערכת הביטחון סברו כי בשלו התנאים לעסקה. הוא אמר למשפחות החטופים כי בקבינט הוא נותר בעמדת יחיד, והעסקה לא יצאה לפועל. "בסוף יולי ישראל הגישה הצעה שידענו שחמאס יסרב לה. אם ממילא הגשנו הצעה בידיעה שחמאס יסרב, למה לא עשינו את זה ב-4 ביולי? למה חיכינו שלושה שבועות?", אמר גלנט.
לדבריו, "צה"ל סיים את המשימה הצבאית בעזה. לא נהיה יותר חזקים, לא נשארו לנו מנהיגי אויב להרוג. חיסלנו את כולם. יש דברים שהכוח לא מביא. צריך לסגור את העסקה. זה נמצא בידי ראש הממשלה. כל שאר הגורמים הם משניים". בנוגע לדרישה לעצור סיוע הומניטרי, אמר כי זה יפגע קודם כל בחימושים של צה"ל, לפני שישפיע על מחבל אחד.
בשיחה פירט גלנט בפניהם גם את המחלוקת שלו עם גורמים בממשלה בנושא היום שאחרי. לתפיסתו, ישראל לא צריכה לשלוט בעזה: "המחיר יהיה יקר ולא יביא לשום שיפור במצב. אם נמשיך לשלוט בשטח בלי לפתח אלטרנטיבה שלטונית המצב רק יילך ויחמיר. אני שולח חיילים לסכן את חייהם בקרב רק אם התכלית היא ראויה. אם היא לא ראויה, מה נגיד לעצמנו ולחיילים?".
ביומו האחרון כשר ביטחון עודד גלנט את משפחות החטופים לחזק את קשריהן עם ראש הממשלה, ולדחוף לקיום ההסכם שעליו דובר בתחילת יולי. "אי-החזרת החטופים יהיה אות קין על מצחה של ישראל", אמר להם. "אם ניסוג משטחים נוכל לחזור אליהם, אם נאבד חטופים לא נוכל להחזיר אותם. השיקולים לסרב לעסקה אינם צבאיים ואינם מדיניים".
בסיכום דבריו הבהיר גלנט למשפחות כי הוא איננו אופטימי. הוא חזר שוב על העובדה כי אין דבר שהמשפחות יכלו לעשות ולא נעשה, וכי עליהן לרכז מאמציהם בפני נתניהו. "הוא מחליט לבד", אמר - שעות לפני מינויו של ישראל כ"ץ לשר הביטחון החדש.
שרון שרעבי, שאחיו אלי שרעבי חטוף בעזה, וכן גופת אחיו יוסי שרעבי ז״ל, שנרצח בשבי, נכח בפגישה היום עם גלנט ואמר ל-ynet: "אני קורא למפגש הזה מפגש הדמעות, קשה להיפרד ממי שאנחנו יודעים באמת שנלחם על החטופים בכל רגע. אנחנו לא נותנים לישראל כ״ץ אפילו רגע אחד של חסד. הוא שותף מלא להתעצמות של חמאס בשנים האלה.
״הוא בא עם מניפה רחבה של יכולות, ניסיון בזירה הבינלאומית והוא נכנס לכובע המבצעי, הביטחוני, בראייה שלו יש לו את כל היכולת להשפיע על נתניהו להגיע לעסקה כמה שיותר מהר. הוא יצר איתנו קשר, אנחנו ננסה להיפגש איתו בהקדם, ואני כבר אומר - אני דורש ממנו לשים קץ לייסורים של כל החטופים בשבי החמאס. עכשיו״.