ראש ממשלת צרפת גבריאל אטל סופג ביממה האחרונה ביקורת אחרי שהתפרץ בשידור חי לעימות רדיו שבו השתתפה ראש הרשימה של מפלגתו בבחירות לפרלמנט האירופי והחל לדבר במקומה, צעד שבגינו יש מי שמאשימים אותו כעת ב"הסגברה" (Mansplaining).
האירוע התרחש במהלך עימות שבו השתתפה ואלרי איה, ראש הרשימה של מפלגת הרנסאנס של הנשיא עמנואל מקרון לבחירות האירופיות שייערכו ב-9 ביוני. לקראת הבחירות הללו מלמדים סקרים שאיה לא הצליחה לסחוף את הציבור, בלשון המעטה, והימין הקיצוני הצרפתי צפוי לרשום בהן ניצחון גדול.
"אני ממש מצטער שאני מתפרץ ככה", אמר אטל אחרי שנכנס לפתע לשידור של רשת הרדיו והטלוויזיה Franceinfo שאירחה את העימות, "הרגע התראיינתי למעלה וחשוב היה לי לבוא לכאן ולהביע תמיכה בוואלרי". אחר כך נשא נאום בן שלוש דקות שבו דיבר על האתגרים המצפים לאירופה בבחירות הקרובות ועל הדרך שבה אפשר לטפל מהפרלמנט האירופי בנושאים חשובים רבים כמו שינויי האקלים.
כשאטל התפרץ לשידור איה הביטה בו מהצד וניפקה צחוק שלדעת רבים הסגיר מבוכה. לפי דיווחים בצרפת בשבועות האחרונים איבדו מקרון ואטל אמון באיה ולכן החליטו להבליט עצמם יותר ויותר בקמפיין. בעקבות זאת נשאל אטל על-ידי המנחה בעימות אם הוא מודאג ממצבה של ראש הרשימה שלו: "אני מודאג בנוגע לאירופה", השיב, וציין את התחזקות הימין הקיצוני.
כשאטל סיים את דבריו קוזזו שלוש הדקות שבהן דיבר מהזמן שהוקצה במקור לאיה. רבים טענו כי במעשיו גימד אטל את המועמדת שלו, דחק אותה לשוליים – והשפיל אותה לעיני ולאוזני כול.
ראש הרשימה של מפלגת השמאל הקיצוני LFI לבחירות לפרלמנט האירופי, מאנון אוברי, פרסמה סרטון תגובה בעקבות העימות ובו אמרה כי מעשיו של אטל "הם ההגדרה המדויקת של 'הסגברה'". פירוש המילה "הסגברה" (הכלאה של "גבר" ו"הסברה") הוא בעיקרון מצב שבו גבר מנסה להסביר לאישה דבר מה באופן מתנשא, בייחוד בנושא שבו היא מתמצאת יותר ממנו. עם זאת במרוצת השנים החלה המילה לשמש גם בהקשרים רחבים יותר של תביעת בעלות גברית על המרחב האינטלקטואלי על חשבון נשים.
המועמדת ש"הושפלה": אל תחשבו בשמי, זה סקסיסטי
חברת הפרלמנט ראקל גרידו, אף היא מ-LFI, טענה גם כן שמעשיו של אטל הם ב"הסגברה", ושיותר מדויק יהיה לומר שמדובר ב-manterrupting, הכלאה של המילים man ו-interrupting, שפירושה התפרצות והפרעה מצד גבר תוך שהוא נהנה מהפריבילגיה הגברית שלו לכאורה. גם מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת מרין לה פן יצאה נגד ההתפרצות של אטל ואמרה שראש הממשלה לעולם לא היה מרשה לעצמו לעשות דבר דומה אילו המועמד של רשימתו היה גבר: "היא אולי היריבה הפוליטית שלי, אבל הדרך שבה ראש הממשלה השפיל אותה... זה היה פשוט מביש".
פרנסואה-קזביה בלאמי, מועמד מפלגת הרפובליקנים השמרנית שהיה הבא בתור לדבר בעימות אחרי איה, ניצל את ההתפרצות כדי להציג אותה כמי שאינה יכולה לעמוד באתגר לבדה, אך תקף גם את ראש הממשלה: "זה גלגל הצלה חדש מסוג 'חבר טלפוני' שנראה שאיה משתמשת בו יותר ויותר. אין ספק שאנשים סביבה חושבים שהם טובים יותר בניהול קמפיינים. יש בכל זה משהו קצת מצ'ואיסטי".
אטל כבר הואשם במהלך הקמפיין בנקיטת צעדים בוטים שמעמידים בצל את איה, למשל כשהוא – ולא היא – השתתף בחודש שעבר בעימות טלוויזיוני עם המועמד המוביל של מפלגתה של לה פן, ז'ורדן ברדלה. העימות בין ברדלה בן ה-28 לאטל בן ה-35, שהוא ראש הממשלה הצעיר בתולדות צרפת וגם ההומו הראשון מחוץ לארון שמכהן בתפקיד, נתפס כקרב על השליטה בדור הבאה של הפוליטיקה הצרפתית.
איה מצדה הגיבה במתקפת נגד ברשתות החברתיות על מי שהאשימו את אטל בסקסיזם. "ניצול לרעה של הסוגיה הפמניסטית להשגת מטרה אידאולוגית רק פוגע בה", כתבה. "סקסיזם אמיתי זה להאמין שאתם יכולים לחשוב בשמי". היא הוסיפה שהיא גאה בכך שאטל נמצא לצדה בקמפיין.
לפי סקר של מכון Ipsos שפורסם אתמול, מפלגתם של לה פן וברדלה צפויה לזכות ב-33% מהקולות בבחירות לפרלמנט האירופי בצרפת, לעומת 16% בלבד למפלגתו של מקרון.