כבאים בקליפורניה ובנבאדה שבארצות הברית ממשיכים להיאבק גם הלילה (בין שני לשלישי) בשריפת ענק שמשתוללת במדבר מוהאבי, ומעוררת שם חשש מאסון סביבתי. השריפה, שזכתה לכינוי "שריפת יורק", פרצה ביום שישי האחרון בחלק של המדבר השוכן בקליפורניה, שהוא שמורה לאומית, אבל שלשום חצתה האש את הגבול לנבאדה ועד כה כילתה שטח ענקי של 284 קמ"ר, כשהעשן ממנה מגיע עד לאזור לאס וגאס.
לשכת ניהול הקרקעות של ארה"ב, סוכנות פדרלית שאחראית על ניהול השמורה, מסרה אמש כי הכבאים נאלצים להתמודד לא רק עם להבות רגילות אלא גם עם תופעות של "טורנדו אש", שהן מערבולות של עשן ואש שנוצרות בעקבות שילוב בין חום אדיר ורוחות עזות, ויכולות להגיע לגבהים של עשרות מטרים. כמה מערבולות שכאלו נצפו אתמול בחלקה הצפוני של השריפה, וברשויות הפדרליות מזהירים כי מדובר בתופעה מסוכנת ביותר, כיוון שהן יכולות לפזר גיצים למרחקים ארוכים וכך להצית מוקדי אש חדשים.
מכיוון שהשריפה משתוללת במדבר לא נרשמו עד כה פינויים של תושבים, אבל ישנו חשש כבד מנזק סביבתי נרחב: הלהבות, שמגיעות לגובה של עד שישה מטרים, כילו שטחים נרחבים של צמחייה ייחודית, בכלל זאת עצי יהושוע רבים – אחד הסמלים המפורסמים ביותר של האזור. מדובר בצמחים שמתקשים לגדול מחדש לאחר שריפות. "זה עלול לשנות את בית הגידול הזה באופן קבוע", הזהירה איילין אנדרסון, חוקרת מהמרכז למגוון ביולוגי באריזונה.
גם ב-2020 השתוללה שריפה גדולה במדבר מוהאבי, שבה עלו באש 1.3 מיליון עצי יהושוע, ופעילים למען הסביבה פועלים מאז לשקם את האזור ולשתול בו עצים חדשים. גם משבר האקלים וההתחממות הגלובלית מאיימים על הצמחים הללו, ורק בחודש שעבר אישר הקונגרס המקומי בקליפורניה חוק שמחייב הגנה עליהם ומורה להקרים קרן מיוחדת שתוקדש לשם כך. חשש נוסף הוא שהשריפה הגדולה תפגע בבעלי החיים במדבר, בהם שועלים ושונרים.
שריפות לא מתרחשות באופן תדיר במדבר מוהאבי, ולעתים קרובות אלו שכן פורצות בו נגרמות על ידי בני אדם. הסיבה לפרוץ השריפה הנוכחית עדיין נחקרת, אבל הרשויות ציינו כי היא החלה בחלקת אדמה פרטית. לפי שעה אין עליה כאמור שליטה, ולפי הרשויות רמת השליטה עומדת על 0%. דרומית-מערבית לשם משתוללת שריפה נוספת במחוז ריברסייד בקליפורניה, ושם רמת השליטה עומדת על 20%. השריפה הזו הובילה לפינוי של יותר מ-1,300 בני אדם מאחד היישובים באזור בסוף השבוע, וכבאי אחד נפצע במהלך המאבק בלהבות.
השריפות האחרונות משתוללות על רקע גל החום הכבד בדרום-מערב ארה"ב, גל חום שמכה שם במקביל לגלי חום באזורים רבים בחצי הכדור הצפוני, שלפי מומחי אקלים הם עדות נוספת להשלכות הקשות והמיידיות של ההתחממות הגלובלית. חודש יולי היה החם ביותר בעולם כולו מאז תחילת המדידות, ולפי חוקרים ייתכן שהיה החם ביותר זה 120 אלף שנה. בפיניקס שבאריזונה ממשיכים התושבים לסבול מחום קיצוני: בעיר נרשם שיא של יותר מ-31 ימים רצופים עם לפחות 43.3 מעלות.
פורסם לראשונה: 23:58, 31.07.23