מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר בצהריים (יום ה') כי מדינות הברית הצפון-אטלנטית חוששות שרוסיה מנסה ליצור לעצמה תירוץ לפלוש לאוקראינה. סטולטנברג אמר את הדברים בעקבות חילופי האש שאירעו הבוקר בין המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה לבין הצבא האוקראיני. המורדים היו הראשונים לטעון כי צבא אוקראינה ירה לעברם פצמ"רים, וזמן קצר אחר כך טענו בקייב כי דווקא הבדלנים הם שפתחו באש, כשירו על כפר באזור לוהנסק. אחר כך דווח על קולות ירי באזור נמל התעופה של העיר דונייצק שבשליטת המורדים.
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר באוקראינה
• זה התרגיל של פוטין? הבדלנים: צבא אוקראינה פתח באש
• נאט"ו: רוסיה רק מגדילה כוחותיה. מוסקבה: איפה המלחמה שהבטחתם?
• ביידן: האיום עדיין ממשי, אם פוטין יבחר במוות – העולם יזכור
• מתקפת סייבר באוקראינה, ארה"ב: "אין סימנים לנסיגה"
גורם בכיר בממשלת אוקראינה אמר בצהריים אף הוא, לסוכנות הידיעות רויטרס, כי ההפגזות שביצעו המורדים אינן רק הפרה שגרתית של הפרת האש, מסוג ההפרות שקורות מעת לעת בקו העימות בינם לבין הצבא האוקראיני, אלא "נראות מאוד כמו פרובוקציה". זמן קצר אחר כך הצהיר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בקולו כי הירי של המורדים היה "פרובוקציה גדולה", ושרת החוץ של בריטניה ליז טראס טענה אף היא כי הדיווחים על "פעילות צבאית חריגה" בדונבאס מלמדים על ניסיון בוטה של ממשלת רוסיה להמציא תירוצים לפלישה.
הדיווח על הירי באזור החיכוך בין צבא אוקראינה למורדים מעורר עניין בעולם, משום שבשבועות האחרונים הזהיר המערב שוב ושוב כי מוסקבה והמורדים בעלי בריתה מתכוונים לביים התקפה של צבא אוקראינה על הבדלנים בחבל המריבה דונבאס, וכך לספק לרוסיה עילה לפלישה לאוקראינה. רוסיה מצדה טענה כי אוקראינה מתכוונת לביים מתקפה של המורדים, כדי לספק לעצמה תירוץ לפלוש לחבל שלהם ולהחזיר אותו לשליטתה.
הבוקר האשימו הבדלנים את צבא אוקראינה כי הוא "הפר בגסות את הפסקת האש והשתמש בנשק כבד, שהשימוש בו אסור לפי הסכמי מינסק". לדבריהם, הצבא האוקראיני ירה אל שטחיהם ארבע פעמים ב-24 השעות האחרונות. כשעתיים אחרי הדיווח על חילופי האש מסרה רוסיה כי היא "מודאגת מאוד" מהירי, והביעה תקווה שהמערב ינצל את השפעתו על קייב כדי למנוע הסלמה נוספת.
המורדים, נזכיר, כבשו את אזורי לוהנסק ודונייצק שבחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה בעיצומה של המלחמה שהחלה בינם לבין הממשלה בקייב ב-2014, בעקבות המהפכה שבה הודח נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. המורדים זוכים לתמיכה מדינית וצבאית ממוסקבה, והם דורשים עצמאות לאזורים שבהם הם שולטים. בשנים האחרונות העניקה רוסיה אזרחות רוסית ליותר מחצי מיליון תושבים בחבל הבדלנים, ובמערב חוששים שכפי שעשתה בעבר בגאורגיה, היא תנצל זאת כדי לטעון שעליה לפלוש לאוקראינה ולסייע למורדים כדי להגן על אזרחיה.
רוסיה מקרבת כוחות ואוגרת דם: "ככה לא נראית נסיגה"
הבוקר המשיכה רוסיה לדווח כי היא מסיגה מאזור הגבול שלה עם אוקראינה כוחות, מבלי להבהיר מהו היקף הנסיגה שמתבצעת לכאורה. במערב ממשיכים להדגיש כי בניגוד להצהרות מוסקבה, בשטח לא נראית שום ירידה במספר החיילים וכלי הנשק הכבדים שהציבה רוסיה באזור אוקראינה בשבועות האחרונים, וכי ההפך הוא הנכון – מספר החיילים שלה שם גדל בכ-7,000, ונרשמת התקדמות של צבא רוסיה לעבר עמדות תקיפה.
שר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין, אמר בצהריים כי המודיעין האמריקני מזהה שהצבא הרוסי בחזית אוגר מנות דם, מקרב חלק מכוחותיו לגבול האוקראיני – ומטיס כלי טיס קרביים יותר. "הייתי חייל בעצמי, וזה לא היה לפני יותר מדי זמן", אמר. "אני יודע ממקור ראשון שאתה לא עושה דברים כאלה בלי סיבה, ואתה בטח לא עושה אותם אם אתה מתכונן לארוז וללכת הביתה".
שגרירת ארצות הברית, לינדה תומס-גרינפילד, הצהירה אחר הצהריים כי הראיות בשטח מצביעות שרוסיה נעה לעבר "פלישה שעומדת להתרחש בקרוב" וכי "זהו רגע מכריע". בצעד נוסף המלמד על תחושת הבהילות בוושינגטון נמסר כי מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן משנה ברגע האחרון את לוח הזמנים שלו כדי להשתתף בישיבה המיוחדת שעורכת מועצת הביטחון של האו"ם על המשבר באוקראינה.
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, שב ודחה היום את הטענות שארצו מתכוונת לפלוש לאוקראינה, אבל ציין כי מוסקבה עוקבת מקרוב אחר המתרחש בחבל דונבאס בעקבות האירועים הבוקר. פסקוב שב וטען כי רוסיה החלה להחזיר לבסיסים חלק מהחיילים שהשלימו את חלקם בתרגילים שארצו מקיימת ליד אוקראינה, אך לדבריו השלמת הסגתם של הכוחות תימשך זמן מה: "נדרשו שבועות כדי לפרוס את הכוחות לצורך התרגילים, ויידרש זמן כדי להסיג אותם. אי אפשר לעשות את זה ביום אחד".
בצל המתיחות הודיעה אחר הצהריים שגרירות ארה"ב במוסקבה כי רוסיה גירשה את סגן השגריר האמריקני שם, ברטל גורמן. לפי שעה לא ידוע מהי העילה לגירוש, אבל וושינגטון מסרה כי בכוונתה להגיב על הצעד.
בתוך כך, רוסיה הודיעה כי תעביר היום לארה"ב את תשובותיה על ההסדרים הביטחוניים שוושינגטון הציעה לה בניסיון לשכך את דאגתה של מוסקבה מהתפשטות נאט"ו מזרחה. הקרמלין מסר כי מכתב התשובות הרוסי יפורסם בפומבי. אחת הדרישות המרכזיות של רוסיה היא שנאט"ו תתחייב שלא לצרף אליה לעולם את אוקראינה, שבה רואים במוסקבה אזור חיץ אסטרטגי בין רוסיה למערב. נאט"ו דחתה את הדרישה הזו בתוקף, ומדגישה שאמנת הברית הצבאית קובעת שכל מדינה שרוצה להצטרף אליה ועומדת בתנאי הסף רשאית לעשות זאת.
ביממה האחרונה צצו רמזים ראשונים לכך שבניסיון להביא לסיום המשבר עשויה אוקראינה להחליט לזנוח את כוונתה להצטרף ביום מן הימים לנאט"ו – כוונה המעוגנת בחוקה האוקראינית. נשיא אוקראינה זלנסקי ציין היום כי יש בנאט"ו מדינות שאינן רוצות בהצטרפות אוקראינה, אם כי לא נקב בשמן: "לא כל חברות נאט"ו רוצות שאוקראינה תצטרף. זו לא החלטת העם האוקראיני מתי נצטרף, כי זה לא תלוי רק בנו. 30 מדינות צריכות להגיע להסכמה כללית בעניין הזה".