ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן כינסו בצהריים (יום ה') מסיבת עיתונאים במלון וולדורף אסטוריה בירושלים. שני המנהיגים חתמו על "הצהרת ירושלים", שאורכה ארבעה עמודים, ובה הם מתחייבים "לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני לעולם".
לפיד אמר במסיבת העיתונאים כי "השנה האחרונה - עם הפלישה הלא מוצדקת של רוסיה לאוקראינה, עם התעצמות איום הגרעין האיראני, עם איומי הטרור ברחבי העולם - הזכירה לכולנו משהו: כדי להגן על החופש, לפעמים צריך להפעיל כוח. בצד השני של הטרור עומדים אנשים שלא יהססו לנצל כל חולשה. אנשים שלא משחקים לפי הכללים. אלה מאיתנו שזכו להיוולד אנשים חופשיים, לפעמים אינם מבינים את עוצמת השנאה מאחורי ההתקפה על הדמוקרטיה. מה עשינו להם? מה גורם להם לרסק מטוסים לתוך מגדלים בניו יורק ולירות טילים על גני ילדים בשדרות?
"דרך החיים שלנו היא האיום המרכזי עליהם", הוסיף לפיד. "היא הדבר שגורם למשטר האיראני לפתח את תוכנית הגרעין שלו, לחיזבאללה לכוון את טיליו לעברנו, ולארגוני הטרור לשלוח מחבלים מתאבדים לכל קצוות תבל. הם רוצים להשמיד את המדינה היחידה שיש ליהודים בעולם. לעולם לא ניתן לזה לקרות".
ביקור הנשיא - כתבות נוספות
לדבריו, "מילים לא יעצרו אותם אדוני הנשיא. דיפלומטיה לא תעצור אותם. הדבר היחיד שיעצור את איראן הוא אם היא תדע שהמשך פיתוח תוכנית הגרעין שלה יגרום לכך שהעולם החופשי יפעיל את כוחו. הדרך היחידה לעצור אותה היא להניח על השולחן איום צבאי אמין. אמרת פעמים רבות אדוני הנשיא, 'מדינות גדולות אינן מבלפות'. אני מסכים לגמרי. זה לא צריך להיות בלוף, אלא הדבר האמיתי. האיראנים צריכים לדעת שאם הם ימשיכו לרמות את העולם, יהיה לזה מחיר כואב".
לפיד הוסיף כי "מונחת לפנינו אלטרנטיבה, כאן במזרח התיכון. היא הולכת וגדלה - הולכת וצוברת כוח. אנחנו יוצרים ברית של מדינות מתונות, שמאמינות בשלום, שמאמינות שלילדינו מגיעה הזדמנות לחיות חיים טובים יותר. מכאן, מירושלים, בירתה הנצחית של ישראל, אתה נוסע ישירות לסעודיה. הביקור שלך בסעודיה חשוב לישראל ולאזור. לביטחון שלנו ולעתיד השגשוג במזרח התיכון.
"יחד איתך אנחנו שולחים לכל עמי האזור, כולל הפלסטינים כמובן – מסר של שלום. ישראל רוצה בשלום ומאמינה בשלום", אמר ראש הממשלה, וביקש מהנשיא להעביר מסר למנהיגי סעודיה, קטאר, כווית, עומאן ועיראק, שאיתם ייפגש בסוף השבוע: "ישראל מוכנה. היד שלנו מושטת לשלום. אנחנו מוכנים לחלוק את הטכנולוגיה והניסיון שלנו, מוכנים שאנשינו ייפגשו וילמדו זה על זה, מוכנים שהמדענים והעסקים שלנו ישתפו פעולה".
ביידן אמר בנאומו כי הוא "שמח להיות כאן בבירת ישראל. פגשתי כל ראש ממשלה מאז גולדה וזה תענוג לפגוש אותך ולהכיר אותך טוב יותר. יש בי אהבה לישראל מאז שביקרתי כאן כסנאטור צעיר. ישראל של היום היא לא ישראל של לפני 50 שנה. יש לה יכולות חדשות, קשרים חדשים. יש לנו מחויבות לביטחון ישראל. נוודא שישראל יכולה להגן על עצמה בעצמה. חתמנו בתקופת אובמה על מזכר ביטחוני של 38 מיליארד דולר. אני חתמתי על עוד מענק של מיליארד דולר. אתמול בחנתי כמה מטכנולוגיות כיפת ברזל וטכנולוגיות לייזר שהן קריטיות, כי כל רקטה שיורטה זה חיי אדם שניצלו".
לדברי ביידן, "ארה"ב וישראל יעבדו ביחד על פיתוח מערכת לייזר שתציל חיי ישראלים וחיילים אמריקנים. נגן ביחד על ערכים בסיסיים בעולם כולו. המלחמה של פוטין חייבת להיות כישלון אסטרטגי וחייבים להגן על אוקראינה שנהרסת באלימות רוסיות. דיברנו על כך שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני. דיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר. דנו בדרכים להתמודד עם איומים אחרים של איראן".
על הסכמי אברהם אמר ביידן כי "הנורמליזציה תשפר את שילובה של ישראל באזור ותחזק את ישראל. שילוב ישראל באזור והשלום עם שכנותיה הוא יעד אסטרטגי. מחר אטוס לסעודיה. אביא עמי מסר של שלום לאזור ולעולם כולו. ישראל צריכה להישאר מדינה דמוקרטית ויהודית. אני מאמין בזה לעומק והדרך הטובה להשיג את זה זה פתרון שתי המדינות. שני העמים צריכים להינות מצעדים שווים של חרות. אני מאמין שזה יתרום לביטחון ישראל".
ביידן נשאל האם יציב דד-ליין לשיחות עם איראן. "הצבנו בפני הממשלה באיראן מה התנאים לחזרה להסכם. אנחנו מחכים לתשובה שלהם ולא נחכה לנצח", השיב הנשיא. הוא ציין כי "אנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים. לא נאפשר להם נשק גרעיני".
בתשובה לשאלה האם ביקורו הצפוי במזרח ירושלים מהווה שינוי בעמדת ארה"ב, אמר ביידן שלא. לגבי הביקורת בארה"ב על ביקורו בסעודיה אמר ביידן: "עמדתי לגבי רצח חשוקג'י ברורה. הסיבה שאני טס לסעודיה היא הרבה מעבר, לקדם אינטרס אמריקני. אני נפגש עם תשעה מנהיגי מדינות ולא רק עם סעודיה. אני נוסע כי ארה"ב שגתה כשיצאה מהמזרח התיכון ויצרה ואקום שנכנסו אליו סין ורוסיה. אני חושב שזה גם אינטרס של ישראל. אני אעלה בביקורי גם את נושא זכויות האדם".
לפיד אמר כי "לגבי הטיסות הישירות לסעודיה, אנחנו מאוד בעד קידום נורמזליציה עם כל מדינה אפשרית. אני אתן לנשיא לוודא שזה קורה ולספר לנו על כך כשיהיה בג'דה". ביידן: "תודה רבה, אני אופטימי".
בתשובה לשאלה על הפטור מוויזה אמר ביידן: "אנחנו עובדים מאוד קשה להסיר את המכשולים בנושא הוויזה ותקוותי שתוך כמה חודשים נפתור את זה". לפיד אמר שהוא מקווה שהאופוזיציה תגלה אחריות ותעזור לאשר את חוקי הוויזה.
איראן, הסכמי אברהם והסיוע הביטחוני
ב"הצהרת ירושלים" נכתב כי "ארה"ב חוזרת על מחויבותה האיתנה לשמר ולחזק את יכולתה של ישראל להרתיע את אויביה ולהגן על עצמה בעצמה כנגד כל איום או שילוב של איומים. ארה"ב חוזרת ומדגישה כי ההתחייבויות הללו הן דו-מפלגתיות ומקודשות, וכי אינן רק מחויבויות מוסריות, אלא גם מחויבויות אסטרטגיות בעלות חשיבות לביטחון הלאומי של ארה"ב עצמה".
על הגרעין האיראני נכתב כי "ארה"ב מדגישה כי חלק בלתי נפרד מהתחייבות זו היא המחויבות לעולם לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, וכי היא מוכנה להשתמש בכל רכיבי העוצמה הלאומית שלה כדי להבטיח תוצאה זו. ארה"ב מוסיפה ומאשרת את המחויבות לעבוד יחד עם שותפים אחרים כדי להתעמת עם התוקפנות והפעילויות מערערות היציבות של איראן, בין אם הן מקודמות ישירות ובין אם באמצעות שלוחים וארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני".
בהצהרה מוזכר גם הסיוע הביטחוני לישראל: "אין דבר המיטיב לשקף את התמיכה האיתנה והדו-מפלגתית של ארה"ב בביטחון ישראל יותר מאשר מזכרי ההבנות חסרי התקדים בדבר סיוע ביטחוני שנחתמו על ידי ממשלי ארה"ב בעשורים האחרונים. הסדרים אלה מוכיחים במילים ובמעשים שארה"ב רואה את ביטחון ישראל כחיוני לאינטרסים של ארה"ב וכעוגן של יציבות אזורית.
"ארה"ב מביעה תמיכה חזקה ביישום מלא של תנאי מזכר ההבנות ההיסטורי הנוכחי בעניין 38 מיליארד דולר, באופן המכבד את מחויבותה המתמשכת של ארה"ב לביטחון ישראל, וכן באמונה כי מזכר ההבנות הבא צריך להתייחס לאיומים המתעוררים ולמציאות חדשה. נוסף על כך, ארה"ב מחויבת לאתר סיוע נוסף בהגנה מפני טילים מעבר למזכר ההבנות, בנסיבות חריגות, כגון העימות המזוין עם חמאס במשך 11 ימים במאי 2021".
ההצהרה מתייחסת גם להסכמי אברהם: "הסכמי השלום והנורמליזציה של ישראל עם איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו מהווים תוספת קריטית להסכמי השלום האסטרטגיים של ישראל עם מצרים וירדן, שכולם חשובים לעתיד המזרח התיכון ולמטרה של הביטחון האזורי, השגשוג והשלום באזור. פסגת הנגב ההיסטורית, שיזם ואירח לפיד, הייתה ציון דרך במאמצים משותפים של ארה"ב וישראל לבנות מסגרת אזורית חדשה המשנה את פני המזרח התיכון... ארה"ב מחויבת להמשיך ולמלא תפקיד פעיל, כולל בהקשר של ביקורו הקרוב של הנשיא ביידן בסעודיה, בבניית ארכיטקטורה אזורית איתנה; בהעמקת הקשרים בין ישראל לבין שותפיה האזוריים; בקידום האינטגרציה האזורית של ישראל לאורך זמן; ובהרחבת מעגל השלום כך שיכלול עוד מדינות ערביות ומוסלמיות".
עוד נאמר כי "ארה"ב וישראל מאשרות כי ימשיכו לפעול יחד כדי להיאבק בכל הניסיונות להחרים את ישראל או ליצור דה-לגיטימציה לישראל, לשלול את זכותה להגנה עצמית, או לייחד אותה באופן בלתי הוגן בכל פורום, כולל באו"ם או בבית הדין הפלילי הבינלאומי. תוך כיבוד מלא של הזכות לחופש הביטוי, הן דוחות בתוקף את קמפיין ה-BDS".
על הסוגייה הפלסטינית נכתב בהצהרה כי "ארה"ב וישראל מתחייבות להמשיך לדון באתגרים ובהזדמנויות ביחסי ישראל-פלסטינים. המדינות מגנות את סדרת הפיגועים הנתעבת נגד אזרחי ישראל בחודשים האחרונים ומאשרות את הצורך להתעמת עם כוחות רדיקליים, כגון חמאס, המבקשים ללבות את המתיחות ולהצית אלימות וטרור. הנשיא ביידן מאשר מחדש את תמיכתו ארוכת השנים והעקבית בפתרון שתי המדינות ובקידום מציאות שבה ישראלים ופלסטינים כאחד יוכלו ליהנות ממידה שווה של ביטחון, חירות ושגשוג".
גורם אמריקני בכיר אמר אמש בתדרוך לכתבים המלווים את הנשיא כי ההצהרה "הצהרת ירושלים" מאשררת את היחסים המיוחדים עם ישראל - ומרחיבה את המחויבות הביטחונית של וושינגטון כלפי ירושלים. "ההצהרה מדגישה את הפעולות האיראניות שמערערות את היציבות האזורית, בדגש על האיום כלפי ישראל, והיא מחייבת אותנו לעולם לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני", אמר הגורם.
מוקדם יותר קיימו השניים את פגישתם הראשונה בתפקיד, שנמשכה כ-50 דקות. בתום הפגישה אמר ביידן כי השניים שוחחו על הידידות האישית שנרקמה ביניהם, וכי "בשיחה כנה" שקיימו התחייב בשם הממשל האמריקני לביטחונה של ישראל.
לפני מסיבת העיתונאים קיימו לפיד וביידן פגישה וירטואלית עם מנהיגי הודו ואיחוד האמירויות. שליט איחוד האמירויות מוחמד בן זיאד אמר במפגש כי "זאת הזדמנות גדולה לשיתוף פעולה בין המדינות עם ערכים משותפים. אנחנו מאמינים שרק שותפות יכולה להתגבר על הבעיות העכשוויות והאתגרים של שינויי האקלים". ראש ממשלת הודו נרנדה מודי בירך את לפיד על כניסתו לתפקיד והוסיף כי "כולנו חברים טובים ויש הרבה דמיון באינטרסים שלנו ובגישה".
לפיד אמר בפגישה כי "כל אחד מביא איכויות אחרות לשולחן. האתגרים מקומיים, אך הפתרונות גלובליים". ביידן אמר כי "ככל שנעבוד ביחד כך תהיה תועלת רבה יותר להשגת שלום ויציבות. דיבר על הרחבת שילוב ישראל באזור. אנו צריכים לשאול מה אנחנו יכולים להשיג ביחד".