מיום שני עד יום שישי מיכאילו עובד כעורך דין, אלכסנדר עובד כמתכנת וקונסטנטין עובד כפרילנסר בפרסום ברשת. אבל היום, בשבת, שלושתם התאספו יחד באתר בנייה נטוש בפרברי קייב כדי להתאמן כחיילי מילואים של הצבא האוקראיני, ולהיערך לאפשרות שיידרשו להתגייס אם רוסיה תפלוש למדינה.
לכוח המילואים האוקראיני הזה אין סיכוי ממשי להצליח להתמודד עם הצבא הרוסי, שהוא לא רק גדול בהרבה אלא גם מצויד טוב בהרבה, אבל אם לא בחזית, חיילים כמו מיכאילו, אלכסנדר וקונסטנטין יוכלו לפחות להגן על אתרים אזרחיים בקייב בימי המלחמה.
אל התרגיל היום הגיעו כ-70 מתושבי האזור. חלקם באו מצוידים ברובי ציד ובניסיון צבאי מימי הלחימה נגד המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה בעשור שעבר, אבל אחרים הגיעו בנעלי ספורט ובבגדי יום-יום וקיבלו לידיהם רובי-דמה עשויים מעץ. ועם ה"תחמושת" הזו – הם החלו להתאמן.
"אני מודאג", מודה קונסטנטין סבצ'וק בן ה-43, ומספר כי מאז שירותו בחבל דונבאס שבשליטת המורדים במזרח המדינה בשנים 2015-2014 הוא נמנע מלקיים קשר כלשהו עם הצבא האוקראיני. "זה לא באמת מתאים לחיים שלי, לא באמת רציתי את זה, אבל כרגע המצב הוא שצריך אותי".
המתכנת אלכסנדר מרגיש אחרת. בשנת 2014 הוא השתתף במחאת ההמונים בכיכר מיידאן שהובילה להפיכה העממית שבה הודח הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', אבל כשרוסיה הגיבה על ההפיכה הזו בפלישה לחצי האי קרים ובסיפוחו הוא לא חש מוכן להילחם. כעת המצב שונה: "אני באמצע שנות ה-30 לחיי עכשיו, וזה הזמן שלי להצטרף", הוא אומר, פניו מכוסות בצעיף כחול. "עדיף להצטרף עכשיו מאשר כשיהיה מאוחר מדי. אני רוצה להיות מוכן".
מיכאילו בן ה-39 מתנשם בכבדות אחרי שהטיל את עצמו לקרקע המכוסה שלג וקם שוב ושוב. הוא מספר שהוא נלהב מהאפשרות לצאת להילחם: "המשיכה שלי לאומנויות לחימה הייתה קיימת הרבה לפני המלחמה, ועכשיו זה מרגיש הרגע המושלם לעשות את זה", הוא אומר.
ארה"ב טענה השבוע כי פלישה רוסית לאוקראינה נראית כעת בלתי נמנעת והזהירה שהיא עלולה להתרחש בכל רגע, אבל נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טען בסוף השבוע כי ה"פאניקה", כלשונו, מוגזמת, והביע חשש שהבהלה שזורע לדבריו המערב תפגע ללא צורך בכלכלת אוקראינה, מדינה בת 41 מיליון תושבים. רוסיה הסכימה אמנם לשוב ולקיים שיחות עם נציגים אוקראינים בעוד כשבוע וחצי, כך שלכאורה לטענתו של זלנסקי יש בסיס ורוסיה אינה מתכוונת לפלוש לארצו בעשרת הימים הקרובים, אבל הכול זוכרים כי פוטין הוא מנהיג ערמומי, וכי ייתכן שמדובר בתרגיל הטעיה.
מוסקבה לא תקבע לנו
צוות המילואימניקים המגוון שהתאסף היום הגיע לאימון בפרברי קייב בשלל כלי רכב – אחד במכונית סוזוקי קטנה, אחרים ברכבי 4X4 ויש אפילו מי שבא במכונית טסלה – וגם הדעות שלהם על נשיאם זלנסקי ועל נאט"ו, הברית הצבאית העומדת בלב הסכסוך בין המערב לאוקראינה, אינן אחידות. ובכל זאת, כולם חולקים תחושה משותפת אחת: התחושה שאוקראינה, שהייתה בעבר חלק מברית המועצות והרפובליקה השנייה בגודלה בה מבחינת גודל האוכלוסייה, רוצה לקבוע כעת את גורלה בעצמה, בלי שמוסקבה תקבע אותו עבורה.
"אני רוצה שאוקראינה תתפתח בשקט, בדרכי שלום", אומר קונסטנטין. "אני רוצה שהיא תהיה מדינה משגשגת שהשלום שוכן בה, כמו פולין, כמו צ'כיה, כמו גרמניה, כמו כל מדינות אירופה". מיכאילו אומר שהוא רוצה שילדיו ייוולדו ויחיו במדינה דמוקרטית שומרת חוק: "אני רוצה שהם יידעו מה זה חופש, ויהיו מוכנים להילחם בשבילו".
אלכסנדר מספר כיצד שנים של מתיחות בין אוקראינה לרוסיה – על השליטה בחצי האי קרים, על פעילות המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס, על שאיפותיה של אוקראינה להדק את היחסים שלה עם המערב, אבל גם על אספקת הגז וההיסטוריה המרה ששתי המדינות חולקות – שינו את ארצו. "התבגרנו כמדינה", הוא אומר. "אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים ואיך להגיע לזה. עשינו רק צעדים קטנים, אבל אנחנו יודעים שאנחנו אוקראינים. אנחנו כבר לא ברית המועצות".
בינתיים המודיעין האמריקני דיווח בסוף השבוע כי ההכנות של צבא רוסיה בגבול אוקראינה התרחבו, וכי כעת מוסקבה מזרימה לאזור גם מנות דם וציוד רפואי שלא העבירה אליו עד כה. המשלוחים האלה יאפשרו לה לטפל בנפגעים אם וכאשר יחל מבצע צבאי. שלושה גורמים אמריקניים רשמיים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי זהו עוד סימן לכך שמוסקבה נערכת ברצינות לאפשרות של פלישה. לדברי בכירים אמריקנים בעבר ובהווה, העברת מנות דם היא פעולה שיש לה חשיבות מיוחדת בקביעת רצינות כוונותיו של פוטין: "זה לא אומר שבהכרח תהיה התקפה, אבל אתה לא תצא להתקפה לפני שיש לך את הציוד הזה מוכן", הסביר בן הודג'ס, קצין בכיר לשעבר בצבא האמריקני.
בתוך כך, חבר הפרלמנט הרוסי ויקטור ודולצקי קרא היום לאזרחים הרוסים החיים באזורים בדונבאס שנמצאים תחת שליטת המורדים הפרו-רוסים להתגייס לצבא הרוסי, קריאה המאותתת כי מוסקבה ממשיכה לפעול למען שילובם של תושבי החבל במוסדותיה. בשנים האחרונות כבר חילקה רוסיה דרכונים רוסיים לכחצי מיליון מתושבי החבל האוקראיני, עובדה העשויה לסייע לה לטעון בעתיד שהיא פולשת למזרח אוקראינה כדי להגן על אזרחים שלה מפני הצבא האוקראיני הבא לתקוף אותם.