המלחמה שהמערב העריך שתוכננה להיגמר תוך שעות חצתה את 100 הימים: על אף הצהרות שמטרת המבצע היא פירוז אוקראינה ודחיקת המעורבות של המערב ונאט"ו, גם אתמול (שישי) נמשכו הקרבות במזרח אוקראינה, והרוסים נראים נחושים בדעתם להמשיך בשליטה על המחוזות הכבושים, שבחלקם אף הוצג הרובל כמטבע רשמי שני, ונפתחו בהן נציגויות רשמיות של הקרמלין.
ההערכה הרווחת היא שהרוסים לא התכוונו לכבוש אדמות נוספות באוקראינה, כמו ששאפו להקים ממשלה פרו-רוסית בקייב ולמנוע את הצטרפותה של אוקראינה לנאט"ו.
משרד ההגנה הבריטי, שמפרסם מדי יום דו"ח מודיעיני על התקדמות הרוסים, מעריך שמחוז לוהנסק ייפול בידי הקרמלין בשבועיים הקרובים. לפי הבריטים, אחרי הכישלון בכיבוש קייב, מוסקבה החליפה אסטרטגיה והחליטה להתמקד בחבל הדונבאס - אותו היא רואה כחלק בלתי נפרד ממנה.
לפי דיווח ב-CNN, גורמים אמריקנים שוחחו בשבועות האחרונים בתכיפות עם עמיתיהם הבריטים והאירופים בניסיון לגבש בסיס למשא ומתן בין הרוסים לאוקראינים. בין התוכניות שנידונו: יוזמה איטלקית שכוללת ויתור מצד האוקראינים על ההצטרפות לנאט"ו בתמורה לערובות ביטחוניות, וכן ניהול מגעים עם הרוסים על עתידם של חצי האי קרים וחבל הדונבאס.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר כי הוא מאמין שבסופו של דבר יצטרכו הצדדים להגיע להסדר שיביא לקץ המלחמה, אך כשנשאל אם אוקראינה תצטרך לוותר על חלק משטחה עבור שלום עם רוסיה, השיב כי הוא לא מתכוון לומר לאוקראינים מה לעשות עם אדמתם. נשיא צרפת עמנואל מקרון שהתראיין לסוכנות הידיעות הצרפתית כי פוטין עשה "טעות היסטורית" כשהחליט לפלוש לאוקראינה, וציין כי הנשיא הרוסי בודד את עצמו ואת ארצו כתוצאה מהסנקציות הכבדות שהוטלו מצד העולם.
שר ההגנה האוקראיני הודיע כי חיילים אוקראינים נשלחו למדינות אחרות באירופה כדי להתאמן על מערכת רקטות חדשה שארצות הברית ובריטניה יספקו לקייב. מושל מחוז לוהנסק, סרהי חיידאי, אמר כי "ברגע שנקבל את הנשק ארוך הטווח מהמערב, אנחנו נדחוק אותם עם הארטילריה. ואז תראו איך הטירונים הרוסים יברחו".
הרוסים, מנגד, אמרו כי התערבותם של כוחות מערביים רק יוסיפו שמן למדורה, אך לא ישנו את התקדמות "המבצע המיוחד" לפירוזה של אוקראינה וסילוקם של "הלאומנים הקיצוניים". דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר אתמול בצהריים כי המבצע יימשך עד ש"כל היעדים יושגו", כלשונו. "אחד היעדים המרכזיים של המבצע הוא להגן על האנשים במחוזות לוהנסק ודונייצק. ננקטו צעדים כדי להבטיח את ביטחונם והושגו תוצאות", אמר פסקוב.
ובזמן שהטלטלה בכלכלה העולמית ממשיכה להעמיק בשל כיבוש הנמלים האוקראיניים - מנהיגים בעולם הזהירו מפני משבר מזון עולמי כתוצאה מעלייה חדה במחירי הדגנים, שאוקראינה היא מהיצואניות הגדולות ביותר בעולם שלהם. גם מנהיגים מאפריקה שנפגשו עם פוטין הזהירו אותו מחסימת הייצוא האוקראיני - אך פוטין הדלף את הטענות: "אנחנו לא מונעים את יצוא החיטה מאוקראינה, יש עוד דרכים לייצא אותו ונוכל לסייע בכך", התעקש הנשיא ואמר גם כי בניגוד לטענות של קייב, לא הוטמנו מוקשים בים השחור.
האוקראינים הודיעו כי כוחותיהם הצליחו לכבוש מחדש חלק לא קטן מהעיר הכבושה סברודונצק שבמזרח, וכוחות הצבא נצפו ברכבים משוריינים נוסעים בין עמודי עשן בכבישי העיר. באחד ממוקדי הלחימה אמר זוראב קקלידזה, מתנדב בן 22 שהגיע מגאורגיה כדי להילחם לצד המקומיים, כי אוקראינה תצליח לדחוק את הרוסים בחזרה. "זה ייקח יום, חודש, או שנה - זה לא משנה. אנחנו בצד הנכון של ההיסטוריה", אמר הלוחם.
הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי אמר השבוע כי הרוסים מחזיקים בכ-20% מארצו, כשלפני המלחמה השליטה הרוסית התמקדה ב-7% בלבד, בחבל הדונבאס ובחצי האי קרים. "הגנו על אוקראינה במשך 100 ימים, והניצחון עוד יהיה שלנו", אמר הנשיא שפרסם סרטון חדש להרמת המורל עם יועציו ומקורביו, כפי שעשה בתחילת המלחמה.
פורסם לראשונה: 00:01, 04.06.22