בשקט-בשקט, בין הדיווחים שמגיעים מסוריה בשבועיים האחרונים, פועלת קטאר כדי לבסס דריסת רגל במדינה שנבנית מחדש. על פניו מדובר בהרבה צעדים קטנים, אך עם משמעות גדולה - שיכולה להביא את הקטארים לגבול הצפוני של ישראל.
4 צפייה בגלריה
אמיר קטאר, תמים בן חמד אל-ת'אני עזב במחאה את ועידת הליגה הערבית בטוניז
אמיר קטאר, תמים בן חמד אל-ת'אני עזב במחאה את ועידת הליגה הערבית בטוניז
אמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני
(צילום: AFP)
עם נפילת משטרו של בשאר אסד בתחילת השבוע שעבר, פרסם משרד החוץ הקטארי הודעה רשמית ולפיה דוחא "עוקבת אחר ההתפתחויות בסוריה וקוראת לשמור על מוסדות ואחדות המדינה". מאז התקיימו מגעים רבים בין גורמים קטארים לבכירים שונים ומגוונים באזור, מכל הקשת הפוליטית, ודובר משרד החוץ של קטאר מאג'ד אל-אנסארי מסר כי ארצו עוקבת אחר ההתפתחויות באזור - ובראשון המלחמה בעזה והמצב בסוריה ולבנון.
"העם הסורי עומד מול הזדמנות להשיג את שאיפותיו ולהקים מולדת לכולם. יש לתמוך בבחירות העם הסורי. אנחנו קוראים לכל הצדדים בסוריה לפעול יחדיו כדי לשמור על אחדות המדינה", אמר אל-אנסארי, והוסיף כי דוחא מגנה "את החדירות של ישראל לאזור החיץ עם סוריה וההשתלטות עליו". עוד הוא הבהיר: "תפקידה של קטאר נקבע לפי סוריה ואנחנו בקשר עם כל הצדדים".
ביום שני בשבוע שעבר שוחח אמיר קטאר, תמים בן חמד אל-ת'אני, עם ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, על הדרכים לחיזוק שיתוף הפעולה בין המדינות בתחומים השונים ועל ההתפתחויות האזוריות. לפני שבוע הודיע משרד החוץ הקטארי כי שגרירות קטאר בסוריה תיפתח בקרוב, אחרי השלמת הסידורים הדרושים, וביום ראשון כבר עדכנו כי פעילות השגרירות צפויה להתחדש היום.
4 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
מנהיג המורדים אל-ג'ולאני. הצורה שבה הוא ממתג את עצמו נוחה לקטאר
(צילום: SANA / AFP)
בנוסף, ביום חמישי האחרון התקיימה שיחה בין שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י לראש ממשלת קטאר ושר החוץ, מוחמד אל-ת'אני. לפי דיווח איראני, השיחה עסקה בעיקר במתרחש בסוריה. באותו יום גם הגיעה משלחת טורקית-קטארית לדמשק, שכללה את שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן, ואת ראש מנגנון ביטחון המדינה הקטארי, חלפאן אל-כעבי. המשלחת נפגשה עם מנהיג המורדים, אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני), ועם ראש ממשלת המעבר הסורית, מוחמד אל-בשיר.
קטאר כבר עובדת על הצעד הבא באזור, וניתן לראות זאת. לאחר הפלת המשטר בסוריה, היא שלחה באופן מיידי סיוע הומניטרי למדינה, אך לא ישירות - אלא דרך טורקיה. לפני כשבוע דיווח משרד החוץ הקטארי כי הנסיכות העבירה לעיר גזיאנטפ בטורקיה סיוע שמיועד לסוריה.
"הקטארים יודעים להשתמש בטיעון ההומניטרי ככלי שרת נהדר מבחינתם", מסביר ד"ר אריאל אדמוני, חוקר במחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן המתמחה בקטאר. "במקרה הזה הם שיתפו פעולה עם הטורקים כי הם רוצים את האנשים בשטח, את אלה שמכירים מקרוב את הסיטואציה".
4 צפייה בגלריה
רג'פ טאיפ ארדואן
רג'פ טאיפ ארדואן
ארדואן. הקטארים מעדיפים שהתערבות טורקיה בסוריה תיעשה בשיתוף שלהם
( צילום: Janos Kummer, GettyImages)
תקיפות צה"ל בטרטוס שבסוריה, שלשום

לדבריו, הקטארים מודעים למגבלות שלהם: "איש קשר בשגרירות בדמשק זה נחמד, אבל טורקיה מכירה את הזירה, בין אם זה בכל הנוגע לעימותים מול הכורדים או הכוחות שעולים. היא נמצאת בגבול סוריה, היא חיה את זה והיא גם ככה הולכת להתערב במה שקורה בסוריה. הקטארים מעדיפים שההתערבות הזאת של טורקיה תיעשה בשיתוף שלהם".
לדברי ד"ר אדמוני, "בסוף, אם נחשוב על ההתנהלות הקטארית, כבר בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה הקטארים לא גיבו רק את האיסלאמיסטים, הם גם גיבו את הקואליציה וגורמים חילוניים. הקטארים, כדרכם בהרבה סכסוכים, מממנים לא מעט גורמים מתוך מטרה שתהיה להם אחיזה בקרקע. עם הטורקים הם נמצאים גם ככה בקשרים הדוקים גם צבאית וגם כלכלית, עוד מימי החרם של מדינות ערב על קטאר בין השנים 2017 ל-2021. ההימור הוא שקטאר משתפת כעת פעולה עם טורקיה כי זה נותן לה סוג של מגע עם מי שקרוב לסיטואציה ויכול לנטר אותה מקרוב".

"קטאר מבטחת השקעות עתידיות"

בימים שבהם עדיין לא ברור לאן הולכת סוריה, הקטארים, שמיומנים ב"לבטח השקעות עתידיות", מנסים את מזלם ו"יורים לכל הכיוונים". "הם מבטיחים שכל גורם שזה לא יהיה, בין אם הוא עם נטייה לאיראן או איסלאמיסטי - יצטרך את קטאר", מסביר ד"ר אדמוני. "בפורום דוחא שהתקיים לפני כשבוע, הקטארים ניהלו שיחות קדחתניות גם עם גורמי או"ם וגם עם גורמים אמריקנים ונושא סוריה עלה שוב ושוב.
"אנחנו מדברים על סוג של ניסיון להיות גם נציגה של המערב באזור, לא רק של האיראנים. קטאר לא בכדי היא בין הראשונות שפותחות שגרירות בסוריה, כדי שלא משנה לאיזה כיוון ילך המשטר - היא תוכל לוודא שהאינטרסים שלה נשמרים, גם הכלכליים". אדמוני הוסיף כי קטאר לא רוצה להצטייר כרגע כיותר מדי אופורטוניסטית, אבל היא פוקחת עין ומוודאת שכלל הגורמים באזור יודעים קודם כל שהיא "אשת הקשר".
הצורה שבה מנהיג המורדים אל-ג'ולאני ממתג את עצמו כעת נוחה לקטאר, שמקדמת את הרעיון שאיסלאם הוא לא בהכרח טרור. "קטאר מקדמת גם באמצעות התקשורת וגם באמצעות הצהרות של ראש הממשלה ושר החוץ שלה את הרעיון שהם נגד טרור, אך אסור להתנגד לכלל האיסלאם", הסביר ד"ר אדמוני. "לכן, לא יהיה קשה אם אל-ג'ולאני ימכור את עצמו כך עכשיו. לקטארים זה לא יפריע. הם לחלוטין מתלבשים על הנרטיב הזה".
4 צפייה בגלריה
אריאל אדמוני
אריאל אדמוני
ד"ר אריאל אדמוני
נזקי התקיפות הישראליות בלטקיה, אתמול

בכל הנוגע לקשרי קטאר-איראן, ד"ר אדמוני אמר כי היחלשות הציר השיעי-איראני היא לא משהו שיגרום לקטאר לנטוש את הציר. "קטאר יודעת לא לזלזל בגורמים גם כשהם בשקיעה. כאשר בעשור האחרון חמאס היה כביכול יותר בעל נוכחות בעזה, הם המשיכו וממשיכים עדיין לדבר עם הרשות", הסביר. לדבריו, בקטאר ממשיכים לתקשר עם הגורמים השונים במטרה שהסורים אולי יצטרכו אותם בשביל האיראנים בהמשך, או שהאיראנים יצטרכו אותם - או בכלל המערב.
דפוס הפעילות של קטאר מוכר לישראל מרצועת עזה, ולכן מטריד. מדובר במדינה שמציגה את עצמה כגוף תומך ומתווך, אך מתחת לפני השטח האינטרסים אחרים. בינתיים זה הצליח לה בזירות השונות, ולפי צעדיה ובחירותיה - לא נראה שהיא הולכת לעצור בדרך לביסוס מעמדה בזירה הסורית.
ד"ר אדמוני הוסיף: "בסוף, כשדובר משרד החוץ של קטאר מנמק למה הגיעה המשלחת הקטארית לטורקיה, הוא אומר שהמטרה שלה הייתה לתאם סיוע הומניטרי, אבל הרי מי שהגיע במשלחת הזו הוא ראש מנגנון ביטחון המדינה הקטארי. אתה לא שולח את ראש המודיעין לתאם עניינים הומניטריים. יש מספיק סוכנויות הומניטריות בקטאר שיכולות לתאם את הדברים האלה".
פורסם לראשונה: 23:11, 17.12.24