בדיוק שנה לאחר שסודן הצטרפה להסכמי אברהם לכינון יחסים עם ישראל, מדיווחים המגיעים היום (ב') מהמדינה האפריקנית עולה כי הצבא מנסה לתפוס בה את השליטה המלאה ולבצע הפיכה. אחרי שבבוקר דווח כי ראש ממשלת סודן עבדאללה חמדוק הושם במעצר בית וכי כוח של הצבא כיתר את ביתו, כעת אומרים אנשיו כי הצבא עצר אותו והעביר אותו למקום "לא ידוע". הוצאתו של חמדוק מהבית באה אחרי שסירב להפצרות הצבא שיביע תמיכה בהפיכה המתחוללת, ואחרי שבמקום זאת קרא לאזרחי סודן לצאת לרחובות, להפגין נגדה ולמנוע אותה בדרכים לא אלימות.
ברשת "אל-ערבייה" דווח כי נמל התעופה הבינלאומי בבירה חרטום נסגר, וכי כעת לא יוצאות ממנו או נכנסות אליו טיסות בינלאומיות. החיבור לאינטרנט בחרטום נחסם. גורמים אזרחיים בסודן קוראים לשביתה כללית ולאי-ציות אזרחי במחאה על ההפיכה הצבאית המסתמנת, ולפי דיווחים ותמונות אזרחים כבר יצאו הלילה והבוקר והבעירו צמיגים ברחובות הבירה ובעיר נוספת. הצבא חסם את התנועה בנקודות ביקורת רבות ברחבי חרטום, ולפני הצהריים דווח כי מפגינים פרצו מחסומים ונכנסו לרחוב המקיף את מטה הצבא. דווח כי אש נפתחה שם לעברם, וכי יש לפחות 12 נפגעים. נוסף על כך, לדברי משרד ההסברה כוח צבאי הסתער על משרדי הטלוויזיה והרדיו בעיר אומדורמאן.
על פי הדיווחים מסודן, במהלך הלילה נעצרו לא רק שרים בממשלה האזרחית של המדינה, אלא גם נציגים אזרחיים ב"מועצת הריבונות" - הגוף המנהל את סודן מאז ההפיכה הצבאית שאירעה בה בתחילת 2019 ושבה הודח הרודן עומר אל-באשיר. המועצה הזמנית הזו מורכבת משני גורמים, צבאי ואזרחי, וסוכם כי היא תשלוט במדינה עד לקיום בחירות, אולם מועד לקיום בחירות כאלה טרם נקבע.
ארה"ב מודאגת, האיחוד האירופי: "לחזור למסלול"
בשבועות האחרונים נערכו בסודן הפגנות נגד "מועצת הריבונות" בדרישה לפזר אותה ולמנות במקומה ממשלה אזרחית לחלוטין, ובשטח נרשמה מתיחות רבה בין שני הגורמים המעורבים במועצה, וזה הרקע לגל המעצרים הלילה. המתיחות בין שני מרכיבי ההנהגה - הצבאי והאזרחי - התגברה על רקע קריאות מצד כמה חברים בממשלה הזמנית וב"מועצת הריבונות" להעביר סמכויות רבות יותר לגורמים האזרחיים בשלטון על חשבון אלה הצבאיים או להקים ממשלה אזרחית לגמרי. לפני כחודש כבר סוכל ניסיון הפיכה של אנשי צבא בסודן, ואז הסתיים האירוע במעצרם של עשרות קצינים וחיילים.
היום בצהריים, שעות אחרי הדיווחים הראשונים על מעצר ראש הממשלה והשרים, התייצב עבד אל-פתאח אל-בורהאן, איש הצבא המנהיג את מועצת הריבונות, מול המצלמות, ובנאום לאומה אמר כי הצעדים שננקטו היו נדרשים, משום שהסכם חלוקת הכוחות בין הצד הצבאי לצד האזרחי הפך למאבק כוחות שאיים על שלומה וביטחונה של סודן. הוא טען כי הצבא ימשיך בתהליך המעבר לדמוקרטיה עד להעברת השלטון לידי ממשלה אזרחית, והבטיח שבחירות יתקיימו לכל המאוחר ביולי 2023. בינתיים הכריז על מצב חירום, פיזור המועצה הריבונית והממשלה והדחתם של מושלי המחוזות. הוא הצהיר כי עד לקיום בחירות תשלוט בסודן "ממשלה עצמאית".
במסגרת ניסיונות הגישור שנערכו לאחרונה בין הצד הצבאי לצד האזרחי במערכת השלטון הסודנית הגיע למדינה השליח האמריקני לאפריקה, ג'פרי פלטמן, וערך סדרת שיחות עם גורמים שונים. פלטמן נפגש עם ראשי ההנהגה, ובדברים של שגרירות ארה"ב בחרטום צוין כי הוא הביע את התחייבות ארצו לסייע לתהליך המעבר הדמוקרטי ואת תמיכת וושינגטון בשלטון-המעבר הנוכחי עד להתקדמות אל השלב הבא. פלטמן ניסה להאיץ בבכירים לקדם רפורמות דמוקרטיות ולהיענות לדרישות האזרחיות, אולם לא נראה כי הצליח להשיג הסכמה בין הגורמים השונים.
הבוקר כבר מסר פלטמן כי ארה"ב "מביעה דאגה עמוקה" מההתפתחויות בסודן. שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, פרסם אף הוא הודעה, ובה הביע דאגה עמוקה מההתרחשויות ואמר כי נראה שמתחוללת הפיכה בסודן. "האיחוד האירופי קורא לכל הגורמים המעורבים ולכל השותפים האזוריים לחזור למסלול ולתהליך המעבר לדמוקרטיה", מסר. גם האו"ם, האיחוד האפריקני והליגה הערבית פרסמו הודעות גינוי.
יצוין כי ההסכמה על מעבר הדרגתי לדמוקרטיה אחרי הדחת אל-באשיר היא שאפשרה לסודן לצאת משלושה עשורים של בידוד בינלאומי ולהשתחרר מעולן של סנקציות רבות שהטילה עליה ארה"ב. חזרה לשלטון דיקטטורי עלולה להביא לבידודה מחדש.
פורסם לראשונה: 07:03, 25.10.21