מועצת הביטחון של האו"ם תדון הערב (ב') בבקשה הפלסטינית לחברות מלאה באו"ם. העצרת הכללית של האו״ם מתכנסת כעת לדיון מיוחד בנושא המלחמה בעזה, שלאחריו תקיים מועצת הביטחון של האו"ם דיון בבקשת הרשות הפלסטינית. שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, הניף בנאומו בעצרת את תמונת אדולף היטלר והמופתי אל-חוסייני מ-1941: "האו"ם, בהפרה מוחלטת של האמנה שלו, שוקל לאכוף את הקמתה של מדינת טרור פלסטינית. זו לא תהיה מדינה רגילה, אלא מדינה פלסטינאצית". ynet העביר את הדיונים והנאומים בשידור ישיר.
"אם היטלר היה חי היום, הוא היה שר בשבח האו"ם", אמר ארדן בנאומו בעצרת הכללית באו"ם. "אם זה ייקרה, האו"ם ייזכר כארגון שנחטף על ידי טרוריסטים ומפרי זכויות אדם. אתמול ציינו חצי שנה לטבח 7 באוקטובר. חמאס ביצע את הטבח הנרחב והמזעזע ביותר מאז השואה. משפחות שלמות נמחקו וקהילות הפכו לעפר". ארדן הצביע בנאום על קבוצה של פצועי צה"ל שנלחמו בעזה ונמצאים בעצרת, והציג אותם כגיבורים. בקהל נשמעו מחיאות כפיים. "מה הצעד הבא, לתת לדאעש חברות מלאה?", תהה ארדן.
ארדן הניף תמונה נוספת, מרגע חטיפתה של נעמה לוי בת ה-19, שבו היא מובלת בכוח על ידי מחבלים וכשעל מכנסיה כתמי דם: "נשים ישראליות הפכו לקורבנות של אונס שיטתי ואונס קבוצתי, ומעל ל-250 חטופים נלקחו לעזה על ידי חמאס. למרות זאת, אנו לא מתכנסים היום כדי לגנות את הפשעים הללו. אנו לא מתכנסים כאן כדי לגנות את חמאס".
הדיון מתקיים בעקבות פנייה של הפלסטינים למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ונעשה בתיאום עם מלטה - הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, שבה חמש חברות קבועות ועשר מתחלפות. בנאומו, השגריר ארדן צפוי לפרט מדוע יש לדחות על הסף את בקשת הפלסטינים לקבל מעמד מלא של מדינה חברה באו"ם.
לאחר נאומו, ארדן יכנס תדרוך עיתונאים בשעה 11:30 (18:30 שעון ישראל) בכניסה למועצת הביטחון, שבו יסביר מדוע, לדבריו, "הבקשה הפלסטינית מעוותת מהיסוד ומנותקת מהמציאות, ומדוע הרשות הפלסטינית, כרשות תומכת ומממנת טרור, שאינה שולטת בשטחה, אינה עומדת בשום קריטריון לקבלת מעמד מדינה".
הרשות הפלסטינית מוגדרת מאז 2011 כ"מדינה משקיפה" באו"ם, מאז שבקשתה המקורית להצטרף כחברה מלאה לא צלחה. כדי להתקדם להצבעה על הצטרפות בעצרת הכללית של האו"ם, הפלסטינים יצטרכו לקבל את התמיכה של תשע מתוך 15 המדינות החברות במועצת הביטחון, ללא וטו של אחת מחמש החברות הקבועות - ארה"ב, בריטניה, צרפת, סין ורוסיה.
לפי נוהלי האו"ם, לפני הצבעה במועצת הביטחון צריכה להתמנות ועדה מיוחדת שתגבש המלצות. רק אם אותה ועדה ממליצה בחיוב על הצירוף, המועצה מצביעה על ההמלצה. גם אם תתקיים הצבעה במועצת הביטחון, כלל לא בטוח שהפלסטינים יצליחו לגייס רוב של תשע מדינות. שש מדינות ככל הנראה יתמכו בבקשת ההצטרפות הפלסטינית: סין, רוסיה, אלג'יריה, גיאנה, מוזמביק וסיירה לאון. שתי מדינות נוטות לתמוך - סלובניה ומלטה.
אם הבקשה תקבל את הרוב הנדרש, ארה"ב תידחק לפינה ותצטרך להכריע אם היא מנצלת את זכות הווטו שלה. לפי הערכות, ולאור המדיניות המסורתית של ארה"ב, סביר להניח שאם הפלסטינים יצליחו להביך את האמריקנים ולכפות הצבעה, האמריקנים יטילו וטו.
אם הבקשה תאושר במועצת הביטחון, תתקיים הצבעה בעצרת הכללית. הפלסטינים יצטרכו תמיכה של שני שלישים מהמדינות החברות שנציגיהן יהיו נוכחים בעצרת. אישור הבקשה בעצרת מעניק באופן מיידי למדינה הפונה מעמד של חברה מלאה באו"ם.
כבר בשנת 2011 הפלסטינים הגישו בקשה לחברות מלאה באו"ם, אך הצעד נכשל לאור חילוקי דעות בוועדה המיוחדת של מועצת הביטחון, שלא הצליחה לקבוע אם יש להמליץ על צירוף הפלסטינים. כישלון מהלך ההצטרפות הוביל לאימוץ החלטת עצרת האו"ם 67/19, שהעניקה לפלסטין כאמור את המעמד "מדינה לא-חברה" באו"ם ("Non-Member State").