עיקר המחלוקת סביב המשא ומתן לשחרור החטופים נסובה כעת סביב מספר החטופים שישוחררו במסגרת השלב ההומניטרי. המספר 34, שהופיע אתמול (ראשון) בדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס מפי גורם רשמי בחמאס, לא מדויק. ישראל עומדת על מספר מסוים של חטופים ולא מוכנה לזוז ממנו - ויש קונצנזוס בקרב ראשי זרועות מערכת הביטחון לגביו שהוא המינימום, לבד מגופות שיושבו לישראל.
במהלך היממות האחרונות הייתה התקדמות טובה במגעים בין הצדדים. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן אף אמר הבוקר כי הוא "בטוח" שהפסקת האש קרבה, והמטרה היא "להגיע לקו הסיום ולהוציא חטופים מעזה תוך שבועיים" - כלומר, עד השבעתו של דונלד טראמפ. מה שחשוב כעת לצוות המו"מ הוא שקט תעשייתי - מישראל, מארה"ב ובכלל. מנגד, בחמאס יש דינמיקה פנימית ברורה: כשאין מנהיג אחד, כל גורם פוזל לשני כדי לוודא שלא ייחשב לחלש או לוותרן - כוחות שונים מושכים לאינטרסים שונים.
פעם, בהקשר אחר, שאלתי איש מקצוע שמצוי בעסקה שכזו למה בפשטות לא להציע יותר אסירים פלסטינים. הוא אמר לי - אם נציע 10 יותר, הם יחזרו אחרי יומיים ויגידו 20, וכך הלאה.
בכל שלב יכולים הצדדים לפוצץ את הסיכומים שהושגו, שגם הם לא חלוטים. אבל ברור לגמרי שהניסוחים על סיום המלחמה הם עמומים למדי - וחמאס מבין זאת. הוא גם מבין שייתכן שנשיא ארה"ב הנבחר טראמפ לא יאפשר את חידוש המלחמה במלוא עוזה, אם תיכנס לתוקף הפסקת אש.
במובן מסוים, זו נקודה חשובה ביותר: חמאס מניח שהחלק הראשון בעסקה ייצור דינמיקה, וממשל טראמפ יקבל לידיו את המצב החדש שאין מלחמה פעילה ויומיומית ברצועת עזה - ולא ירצה לחזור אחורה. יותר מאשר האיום של טראמפ על כך שחמאס ישלם מחיר כבד אם לא ישחרר את החטופים "עד 20 בינואר", זהו הסיכוי הזה שמניע את חמאס, וכמובן - הלחץ הצבאי ברחבי עזה. אם ישראל לא תקבל עסקה, צה"ל ייצא לשורת פעולות התקפיות ביותר ברחבי הרצועה.
אתמול אמר כאמור גורם רשמי בחמאס לרויטרס כי ארגון הטרור "אישר רשימה של 34 חטופים שהציגה ישראל, שישוחררו במסגרת עסקה". לדבריו, בחמאס אומרים כי כל עסקה תלויה בהסכמה על הפסקת אש ונסיגה מרצועת עזה, אך בשלב זה לא רואים התקדמות בסוגיות אלה מצד ישראל. מנגד, בלשכת ראש הממשלה אמרו כי בישראל לא התקבלה עד רגע זה אף רשימה, למרות שלדברי אותו גורם בחמאס היא רק "אושרה".
בשלב זה כמעט הכול סוכם בין הצדדים, למעט כאמור מספר החטופים שישוחררו בשלב הראשון של העסקה. מדובר בנושא רגיש ומשמעותי שנמצא תחת איפול כבד הן מצד ישראל והן מצד חמאס, ולכן אין ודאות לגבי היתכנות לגיבוש ההסכם.
על המשא ומתן אמרו מוקדם יותר מקורות לערוץ הטלוויזיה המצרי "אל-רד" כי "קיימת מחלוקת על מספר האסירים שישוחררו, וישנה הסכמה על חזרה חלקית לצפון עזה. קיימת גם הסכמה על נוכחות ישראלית חלקית במזרח ציר פילדלפי, לכיוון מעבר כרם שלום".
כמו כן, בעיתון הסעודי "אל-חדת'" דווח מפי מקורות כי "ישנה מגמה חיובית לקראת השגת עסקה בין ישראל לחמאס. ההסכם יהיה בנוי משלבים ויימשך חודשיים-שלושה. מדינות ערביות ומערביות ינהלו את רצועת עזה יחד עם קבוצות פלסטיניות".
פורסם לראשונה: 23:05, 05.01.25