תמונת המצב העולמית של תמיכה בישראל הופכת יותר ויותר מורכבת ככל שהלחימה ברצועת עזה נמשכת. היום (שני), חודש לתחילת המלחמה, מפרסם משרד החוץ הישראלי תוצאות סקרים מיוחדים שנערכו בקרב מדגמים מייצגים של תושבי ארצות הברית, גרמניה, צרפת ומדינות נוספות. בארה"ב מסתמן כי יחסם של אמריקנים ממשיך להיות חיובי כלפי ישראל, והם נוטים לתמיכה בפעולה הישראלית בעזה. לצד זאת, ניכרת ירידה בתמיכה בעקבות חזרתם של צעירים ושל דמוקרטים לעמדות שבהן החזיקו לפני תחילת המלחמה.
עיקרי התוצאות בארצות הברית:
- 62% מהאמריקנים תומכים במשלוח מזון, מים וציוד רפואי לעזה.
- 61% מהאמריקנים סבורים שהגנה על ישראל היא יעד חשוב, ירידה של 10% מהשבוע השני למלחמה.
- 41% מהאמריקנים מזדהים יותר עם הישראלים, לעומת 13% שמזדהים עם הפלסטינים.
- 17% בלבד מהצעירים עד גיל 29 מזדהים עם ישראל, לעומת 30% שמזדהים עם הפלסטינים.
- 40% מהאמריקנים סבורים שישראל פועלת לצמצום היקף האזרחים בנפגעים, 30% חושבים שישראל לא עושה מספיק.
- 33% מהאמריקנים הביעו שביעות רצון מתפקודו של הנשיא ביידן במלחמה, זאת לעומת 41% שאינם מרוצים.
- ככלל, הציבור פחות מאמין למידע שמופץ בכלי התקשורת ומופץ על ידי דוברים.
גם בקרב הציבור בגרמניה, שם האהדה כלפי ישראל שנויה מאוד במחלוקת, ערך משרד החוץ סקרים דומים במטרה לאמוד את הלך הרוח הכללי והתחושות כלפי ישראל. הסקרים חשפו כי מצד אחד ישנו מיעוט של גרמנים שאוהד את ישראל, אולם חלה יותר ויותר גרמנים מאמינים שקיימת קרבה ערכית בין המדינות. 50% מהמשיבים מאמינים שההשוואה בין חמאס לבין הנאצים - במקומה.
עיקרי התוצאות בגרמניה:
- רק 20% מהגרמנים אוהדים את ישראל, לעומת 48% שאינם אוהדים; 26% מהגרמנים מזדהים יותר עם הצד הישראלי, לעומת 10% שמזדהים עם הפלסטינים.
- 52% מהגרמנים לא תופסים את ישראל כנכס עבור גרמניה; 45% מהגרמנים סבורים שקיימת קרבה ערכית בין המדינות.
- 32% מהגרמנים מטילים את האשמה במצב על הפלסטינים, 11% מאשימים את הישראלים.
- 37% מהגרמנים מאמינים שהתגובה הישראלית מידתית, 21% מאמינים שהיא חזקה מדי, ו-11% שהיא חלשה מדי.
- 73% מהגרמנים מאמינים שחמאס הוא ארגון טרור; 56% מאמינים שאיראן עומדת מאחורי המתקפה.
- 56% מהגרמנים מסכימים עם הקביעה שמה שהתרחש ב-7 באוקטובר הוא פשע נגד האנושות. 31% מסכימים עם ההשוואה בין חמאס לדאעש. 50% מהגרמנים סבורים שההשוואה בין חמאס לנאצים במקומה.
- בקרב רוב הציבור הגרמני יש מודעות לקיומם של סרטוני הזוועות, וצפייה בהם מעוררת רגשות תומכים בנרטיב הישראלי. רק מיעוט זניח מקרב הגרמנים טוען שהסרטונים לא אמינים.
גם בצרפת נערך סקר עמדות ציבוריות דומה, ביוזמת הקריף - ארגון הגג של הקהילות היהודיות. תוצאות הסקר הראו תמיכה די רחבה בישראל: 43% מהצרפתים תומכים, לעומת 20% שתומכים ברשות הפלסטינית, ו-5% בלבד שתומכים בחמאס. הרוב המוחלט של הצרפתים, 72%, מאמינים שטבח דומה לזה שאירע בישראל יכול להתרחש גם בצרפת.