"אנו הצנחנים של צבא ההגנה לישראל במשלחת ברק השמיים מעל שמי יערות הפרטיזנים צונחים בשם ההתנגדות והגבורה היהודית בשואה בעקבות 37 צנחני וצנחניות הישוב היהודי שלחמו במלחמת העולם השנייה", כך פתח הבוקר (שלישי) מפקד חטיבת הצנחנים, אלוף-משנה יובל גז, ברשת הקשר את האירוע לשחזור צניחתה של חנה סנש באזור הגבול שבין סלובניה לקרואטיה.
77 שנים אחרי סנש וחבריה, בהם אבא ברדיצ'ב ויואל פלגי, שפעלו מטעם הצבא הבריטי, ובמלאות 100 שנים להולדתה, צנחו כ-100 חיילים מצה"ל ומצבאות הונגריה, סלובניה, קרואטיה ובריטניה. האירוע נערך בתום מחקר היסטורי ממושך וחובק מדינות של פרופ' שמחה גולדין מאוניברסיטת תל אביב, לפענח את חידת מיקום צניחתה של סנש.
גולדין נעזר בבישופ קרואטי ששמר מפות ישנות של נאט"ו מ-1960 ובהן סומנו נקודות צניחה באזור. גולדין פנה לצבא לשחזר את הצניחה ואף לקח חלק באירוע, כסא"ל במילואים. בנו, סרן במיל' צור גולדין מיחידת מגלן, צנח בעצמו הבוקר. השניים ציינו את הקשר בין הערבות ההדדית שהייתה אז לסנש ולחבריה, שסיכנו את חייהם כדי להציל ולו במעט מיהודי אירופה, לבין תקוותם לסגור מעגל נוסף - ולהשיב את הדר גולדין זכרו לברכה מרצועת עזה לקבר ישראל.
"יש פה ערך מאוד חשוב שמדבר על ערבות הדדית, על גבורה, שמתעמק במי אנחנו, מה אנחנו ולאן אנחנו הולכים, ובשבילי יש פה משהו עם משמעות אדירה, בטח בשביל אח שלי שלא הושב, שמבחינתנו זה המשכיות טבעית לחלוטין על כל מה שאנחנו נלחמים עליו בשנים האחרונות", אמר צור. "חנה סנש יצאה מהתופת וחזרה להונגריה כדי להשיב את המשפחה שלה, יהודים שנקלעו לשואה".
הצניחה המרכזית הייתה אמורה להתקיים אתמול אבל נדחתה ברגע האחרון בשל רוחות חזקות. לוחמי יחידות מיוחדות ביצעו אתמול גם צניחה חופשית מבצעית מגובה רב, יכולת רגישה שנשמרת למשימות מיוחדות בעומק שטח האויב.
בנוסף, ההונגרים והסלובנים חנכו אנדרטה מקומית לזכרה של סנש וחבריה. סנש הוצאה להורג לאחר משפט צבאי שנערך לה בבודפשט באשמת ריגול, לאחר שבמשך כמה שבועות לאחר צניחתה הצליחה למלא את המשימות המודיעיניות שהוטלו עליה: אספקת מכשירי קשר וציוד לפרטיזנים שלחמו בשלטון היוגוסלבי הפרו-נאצי.
סנש נקלטה על ידי הפרטיזנים שהמתינו לה ולחבריה ביערות, ובמסעה להונגריה הולדתה שבה נותרו הוריה, חצתה את הגבול ונתפסה. בעקבותיה ובעקבות צנחניות עבריות נוספות מהישוב העברי בהן חביבה רייק, צנחו הבוקר גם ארבע מדריכות צניחה ישראליות. אחת מהן היא רס"ל רותם זהבי, שתיארה בזמן צעידתה במסלול ההליכה של סנש ביערות העבותים עד כמה קשה לצנוח כך: "זה כמעט בלתי אפשרי ומאוד מסוכן, ועוד בלילה, לשטח מיוער ולא מוכר. זה נותן תחושה מחזקת כמה הרוח שלה הובילה אותה במשימה. אנחנו קומץ קטן של נשים שנמצאות פה, וכל אחת יכולה להגיד בכבוד שהולכת כמו טווס ובצדק. אני חושבת שהיא גיבורה לאומית, במיוחד כאישה. יש המון צנחניות שהיו שם שפחות מוכרות מחנה סנש, אבל היומן שהיא כתבה ותיעדה משאיר אותנו מחוברים לרגע ועוזר לנו לדעת מה שהיה שם לפני".
המשלחת כללה מפקדים בכירים מהצנחנים, בסדיר ובמילואים, שהדריכו את החיילים בשטח לצד מדריכים אזרחיים. בצניחה לקחו חלק גם מח"טי הצנחנים בעבר והאלופים במיל' ישראל זיו ודורון אלמוג. "זה ממש לשחזר את ההיסטוריה שלנו, מרגש אותי ברמה העולמית. גבורתם של הנצחנים העבריים הייתה עילאית כקבוצה של אנשים אמיצים שהתנדבו לא לשבת מנגד", ציין המח"ט הנוכחי גז.
סא"ל (מיל') אורי קלנר, המפקד על גדוד בחטיבת חוד החנית, שלף את דגל ישראל לפני המגע על הקרקע, "להזכיר לכולנו שאנחנו בשם מדינת ישראל ולמען העם היהודי בכל מקום בעולם". רס"מ אוהד מורדיאן מחטיבת הצנחנים הוסיף רגע אחרי שצנח: "תחושה מדהימה של סגירת מעגל היסטורית, תחושת שליחות שקשה להסביר".
עלות המשלחת הסתכמה בכמיליון שקל, מתוך תקציב משלחות עדים במדים לפולין שלא מומש בשנה וחצי האחרונות עקב מגבלות הקורונה. בצבא הסבירו כי מדובר במהלך ערכי משמעותי, באמצעות הרגליים ולא בשיעור בכיתה או בעוד ביקור במוזיאון: "כמעט ולא עסקו במורשת ובידיעה על הצנחנים העבריים שלחמו במלחמת העולם השנייה, עזבו הכל ונתנו כתף בלב אירופה הנאצית. במשלחת השתתפו 170 איש בסך הכל, שיחשפו את סיפורה של סנש שחוו אישית, לאלפי פקודיהם, חבריהם ובני משפחתם. עבורנו זה אימון ערכי לא פחות חשוב מתרגיל גדודי".
פורסם לראשונה: 18:58, 20.07.21