הצבא הרוסי ביצע היום (שבת) תקיפות אוויריות ברחבי אוקראינה, וירה טילים על הבירה קייב ועל ערים גדולות נוספות. הכוחות הרוסיים בשטח אמנם מתמקדים בכיבוש חבל דונבאס בדרום-מזרח אוקראינה ונערכים למתקפה גדולה באזור, אך בסוף השבוע, אחרי הטבעת ספינת המלחמה "מוסקבה" בים השחור, תקף הצבא הרוסי אזורים רבים בטילים ארוכי טווח.
ראש העיר קייב, ויטלי קליצ'קו, דיווח אחר הצהריים שאדם אחד נהרג ועוד כמה נפצעו בתקיפות אוויריות שהיו הבוקר ברובע דרניצקי שבבירה האוקראינית. "מערכות ההגנה האוויריות שלנו עושות כל מה שהן יכולות כדי להגן עלינו, אבל האויב אכזר וערמומי", אמר ראש העיר.
לפי משרד ההגנה הרוסי המתקפות נועדו לפגוע במפעל לייצור טנקים בבירה. משרד ההגנה מסר ש-16 יעדים באזור קייב "הושמדו" באמצעות טילים מדויקים וארוכי טווח. לדבריו, בין היעדים שהותקפו היו גם מחסני תחמושת. רוסיה, נזכיר, איימה בימים האחרונים להגביר את התקיפות האוויריות או שיגורי הטילים שלה לעבר קייב, בעקבות מה שהיא טוענת שהן מתקפות אוקראיניות על יישובים רוסיים סמוך לגבול אוקראינה. הממשלה בקייב מכחישה את הטענות הללו, וטוענת מנגד שרוסיה מביימת את המתקפות בגבולה. הרוסים איימו אמש ש"מספר והיקף" תקיפות הטילים על מתקנים בקייב יגדלו, מכיוון ש"כוחות אוקראיניים חיבלו בטריטוריה רוסית" לכאורה.
תיעוד ראשון של אנשי הצוות שהיו בספינה שהוטבעה
מתקפת הטילים הבוקר באזור קייב מגיעה שעות לאחר שאמש דווח על תקיפה רוסית נוספת בעיר, שבה נפגע מפעל לייצור טילים, בהם גם טילי "נפטון" ששימשו לטענת אוקראינה לפגיעה בספינת הדגל של הצי הרוסי "מוסקבה", שטבעה שלשום בים השחור. מוסקבה טענה כי המפעל, ליד נמל התעופה הבינלאומי קייב ג'וליאני, נפגע מטילים ארוכי טווח וטילים ששוגרו מהים.
מפקד הצי הרוסי, אדמירל ניקולאי יבמנוב, נפגש היום בנמל סבסטופול שבחצי האי קרים עם אנשי הצוות שהיו על הספינה "מוסקבה", ופונו ממנה אחרי הפיצוץ על הסיפון. משרד ההגנה הרוסי פרסם תיעוד של המפגש, ייתכן שגם כדי להפריך את הדיווחים האוקראיניים – שלא אומתו – על הרוגים רבים בקרב החיילים שהיו על הספינה. בדיווח של סוכנות הידיעות Tass נמסר שבמפגש בנמל אמר שיבנמוב לחיילים שהם ימשיכו לשרת בצי. בתיעוד מופיע יבמנוב יחד עם שני קצינים וכ-100 חיילים.
לפי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", כל אנשי הצוות שהיו על הספינה "מוסקבה", שמשקלה כ-12,500 טונות, פונו אחרי הפגיעה שספגה. בדרך כלל יש בה כ-500 אנשי צוות. גורמים אוקראינים טענו שחלק מאנשי הצוות שהיו על הספינה נהרגו – אך לא סיפקו הוכחה לכך.
גורמים מערביים אמרו שלשום שהטענות האוקראיניות על תקיפת הספינה "אמינות". רוסיה טענה בחמישי בבוקר שהפיצוץ בספינת הטילים אירע בגלל שריפה שפרצה על הסיפון וגרמה להתלקחת של תחמושת. בחמישי בערב עדכן משרד ההגנה הרוסי כי הספינה טבעה בזמן שנגררה אל הנמל. לפי משרד ההגנה הספינה סבלה מחוסר יציבות בעקבות הנזק שנגרם בשריפה וטבעה כשהים היה סוער.
הצבא הרוסי נכשל במשימתו לכבוש את קייב, ובסוף מרץ החל לסגת מהיישובים בפרברי הבירה ולתגבר את הכוחות בחבל דונבאס בחזית המזרחית. אחרי שחרור היישובים מהכיבוש הרוסי דיווחה אוקראינה על מעשי זוועה של החיילים הרוסים באזור. המשטרה המחוזית אמרה שבפרברי קייב התגלו עד כה יותר מ-900 גופות של אזרחים, כאשר הרוב המכריע של האזרחים נורה למוות. מספר הקורבנות הגדול ביותר שנמצא היה בעיירה בוצ'ה, שם אותרו יותר מ-350 גופות.
בעקבות חידוש ההתקפות הרוסיות על קייב אמר ראש העיר קליצ'קו שהתושבים שברחו מהעיר בראשית המלחמה מתבקשים להמתין עם החזרה אליה. הוא הזהיר שהירי צפוי להימשך, ושפרברי הבירה עמוסים במוקשים וחומרי נפץ שהטמינו החיילים הרוסים שנסוגו מהאזור. "אנחנו לא שוללים אפשרות שיהיו עוד תקיפות על הבירה", אמר ראש העיר. "אנחנו לא יכולים לאסור (לחזור אל העיר), אנחנו יכולים רק להמליץ. אם יש לכם הזדמנות להישאר עוד קצת זמן בערים בטוחות יותר – תעשו את זה". ראש העיר קייב אמר שבגלל המוקשים שהטמינו הרוסים, תושבי קייב לא רשאים לבקר בפארקים וביערות באזורים שגובלים ביישובים ששוחררו מהכיבוש הרוסי.
"פעם נוספת, אני קורא לכולם: בבקשה אל תתעלמו מהאזהרות שלנו. כל תושבי קייב שעזבו ועומדים לחזור לבירה, אני מבקש להימנע מזה ולהישאר במקומות בטוחים יותר", הדגיש קליצ'קו.
לשכתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיעה שביממה האחרונה נורו טילים ופגזים רוסיים לשמונה מחוזות במדינה: דונייצק, להוסנק וחרקוב במזרח. דנייפרופטרוסבסק, פולטבה וקירובהראד במרכז אוקראינה ומיקולאייב וחרסון בדרום המדינה. למרות ריכוז הכוחות של רוסיה בחבל דונבאס (שמורכב מהמחוזות דונייצק ולוהנסק), איום המלחמה מורגש גם באזורים אחרים והירי אליהם נמשך.
בעיר חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, נהרגו אתמול תשעה אזרחים ויותר מ-50 נפצעו בתקיפות אוויריות. ביישובים נוספים במחוז דווח על שני הרוגים ושלושה פצועים. במחוז מיקולאייב דווח על אש כבדה בסף השבוע, ולפי הנשיאות האוקראינית, בתקיפות אוויריות שהיו אתמול נהרגו חמישה בני אדם ועוד 15 נפצעו. הבוקר דווח ש-39 איש נפצעו בתקיפות ביממה האחרונה. לפי אוקראינה גם אזורי מגורים, שבהם אין מתקנים צבאיים, נפגעו בתקיפות האוויריות של רוסיה.
גם במחוז לבוב במערב אוקראינה, סמוך לגבול עם פולין, דווח הבוקר על תקיפות אוויריות של הרוסים: מושל לבוב, מקסים קוזיצקי, מסר שמטוס סוחוי-35 של הצבא הרוסי המריא משדה תעופה בבלארוס השכנה, וביצע תקיפות אוויריות בלבוב. לדבריו, מערכות ההגנה האוויריות של אוקראינה הצליחו ליירט ארבעה טילי שיוט. הוא לא מסר אם היו נפגעים או אם נגרם נזק בירי הטילים.
על רקע המתקפות הרוסיות ברחבי אוקראינה דיווחה סוכנות הפליטים של האו"ם שביממה האחרונה יותר מ-40,000 איש נמלטו מאוקראינה. לפי הסוכנות, מתחילת הפלישה הרוסית 4,836,445 אוקראינים עזבו את ארצם והפכו לפליטים - ולרבים מהם "אין לאן לחזור" מכיוון שבתיהם נהרסו או נמצאים באזורי הקרבות. לפי סוכנות ההגירה של האו"ם, בנוסף למיליוני הפליטים שברחו מאוקראינה יש כ-7 מיליון אוקראינים שברחו מבתיהם - אך עדיין נמצאים בגבולות המדינה. המוני אוקראינים נהרו לעיר לבוב שבמערב אוקראינה – אזור שעד כה לא היה אחד ממוקדי הלחימה.
אוקראינה טוענת שלפי שעה היא מצליחה לבלום את התקדמות הכוחות הרוסיים בכמה אזורים בחבל דונבאס. מושל מחוז לוהנסק, סרגיי חיידאי, אמר היום שאדם אחד נהרג ושלושה נפצעו בהפגזה בלוהנסק. הוא ציין שבתקיפות נגרם נזק לצינור גז שעובר בשני יישובים שנמצאים בחזית, וששני היישובים נותרו ללא גז וללא מים. חיידאי, שקורא שוב ושוב לתושביו לברוח מהאזור, אמר שאוטובוסים עדיין עומדים לרשות התושבים שרוצים לעזוב. "תתפנו, כל עוד זה עדיין אפשרי", אמר.
בדיווח נוסף אמר המושל שהרוסים הפגיזו הבוקר בית זיקוק בעיר ליסייצ'אנסק, וששריפה גדולה פרצה במקום. לדבריו בזמן תקיפת בית הזיקוק לא היה בו דלק. חיידאי אמר שזו לא הפעם הראשונה שבית הזיקוק מותקף, והאשים את הרוסים בניסיון "להתיש" את שירותי החירום המקומיים.
האיש העשיר באוקראינה: "אבנה מחדש את מריופול"
במחוז דונייצק, הסמוך ללוהנסק, נמצאת עיר הנמל האסטרטגית מריופול – שנמצאת תחת מצור רוסי מהימים הראשונים של המלחמה. במריופול הנצורה הכוחות הרוסיים ממשיכים להתקדם בשטח, שולטים בכמה אזורים בעיר ושואפים להשלים את כיבושה – ובכך לרשום הישג משמעותי.
רוסיה טענה השבוע שכוחותיה כבשו את נמל מריופול – הנמל הראשי של חבל דונבאס – וגם את מפעל הברזל והפלדה "איליץ'". אוקראינה הכחישה את הטענות. הלחימה מתנהלת גם ב"אזובסטל" – מפעל מתכות נוסף. הבעלים של שני מפעלי הענק הוא רינאט אחמטוב - האיש העשיר באוקראינה. בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס הוא הבטיח "לבנות מחדש" את העיר ההרוסה. "מריופול היא טרגדיה עולמית ודוגמה עולמית לגבורה. עבורי, מריופול הייתה, ותמיד תהיה, עיר אוקראינית", אמר.
אתמול הודיעה אוקראינה שהיא מנסה לשבור את המצור על מריופול. "המצב במריופול קשה וסבוך. לחימה מתרחשת כעת, הצבא הרוסי קורא כל הזמן ליחידות נוספות להסתער על העיר", אמר אולכסנדר מוטוזיאניק, דובר משרד ההגנה. "עם זאת, נכון לעכשיו הרוסים לא הצליחו לכבוש את העיר לגמרי". מוטוזיאניק אמר אתמול שלראשונה מאז הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, הצבא הרוסי שמנסה לכבוש את מריופול תקף את העיר במטוסים מפציצים ארוכי טווח. הוא ציין שבנוסף הצבא הרוסי מגביר את המאמצים לכיבוש הערים פופסאנה ורוביז'נה במזרח אוקראינה.
השבוע הודיעה רוסיה שיותר מאלף חיילים אוקראינים במריופול "נכנעו", ופרסמה בהמשך סרטון שכביכול מתעד את שבויי המלחמה האוקראינים בעיר. חבל דונבאס, נזכיר, הוא מעוז הבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה שנלחמים לצד הצבא הרוסי. דניס פושילין, ראש הרפובליקה העממית של דונייצק, הזהיר היום שהחיילים האוקראינים שיישארו במריופול ויסרבו להיכנע "יושמדו".
נשיא אוקראינה זלנסקי הזהיר הערב ש"חיסול" של אחרוני החיילים האוקראינים במריופול ישים סוף למשא מתן עם מוסקבה על הפסקת אש. "המצב במריופול קשה מאוד", אמר. "החיילים שלנו מכותרים, הפצועים מכותרים. יש משבר הומניטרי – אבל למרות זאת, הבחורים מגנים על עצמם". השבוע אמר זלנסקי כי סביר להניח שבמריופול נהרגו עד כה עשרות אלפי אזרחים.
משרד ההגנה הרוסי טען הערב שנכון להיום נהרגו יותר מ-4,000 חיילים אוקראינים במריופול. לטענת דובר המשרד בכל "השטח הבנוי" של העיר כבר לא נותרו חיילים אוקראינים, והלוחמים המעטים שנותרו מכותרים במפעל "אזובסטל". לפי הדובר, "כל האזורים העירוניים במריופול טוהרו לחלוטין. כרגע, השרידים של הקבוצה האוקראינית חסומים לגמרי בשטח של מפעל 'אזובסטל'".
פורסם לראשונה: 19:40, 16.04.22