שרת התחבורה מירי רגב נפגשה היום (שישי) בבאקו בירת אזרבייג'ן עם הנשיא המקומי אילהם אלייב. הפגישה נערכה יום אחרי ששר החוץ של ארמניה אררט מירזויאן שוחח עם מקבילו האיראני עבאס עראקצ'י. לצד זאת, ראש ממשלת ארמניה ניקול פשניאן גינה את ישראל על התקיפות נגד אוכלוסייה אזרחית בלבנון. ישראל מאותתת שפניה להידוק היחסים עם אזרבייג'ן, לעומת מתיחות ביחסיה מול שכנתה ויריבתה ארמניה.
1 צפייה בגלריה
מירי רגב בביקור באזרבייג'ן, בפגישה עם הנשיא אילהם אלייב
מירי רגב בביקור באזרבייג'ן, בפגישה עם הנשיא אילהם אלייב
השרה רגב בפגישה עם נשיא אזרבייג'ן
(צילום: לשכת נשיא אזרבייג'ן)
במהלך הפגישה עם נשיא אזרבייג'ן, העלתה השרה רגב את חשיבות המלחמה בטרור, זכותה של ישראל להגן על אזרחיה, השבת החטופים משבי חמאס, וההחלטה שהתקבלה בבית הדין הפלילי הבינלאומי להוציא צווי מעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון לשעבר יואב גלנט.
מלשכת רגב נמסר כי "השרה והנשיא אלייב סיכמו על הרחבת שיתופי פעולה כלכליים ומדיניים בין המדינות. בעקבות הפגישה הנחה הנשיא לחדש את הטיסות הישירות לישראל של חברת התעופה האזרבייג'נית הלאומית אזאל (AZAL) שהופסקו במהלך המלחמה".
בהודעת לשכת שרת התחבורה צוין עוד כי "אזרבייג'ן, מדינה מוסלמית שיעית עם אופי חילוני, מהווה שותפה אסטרטגית וידידה קרובה של ישראל. בהודעת נשיא אזרבייג'ן נמסר כי רגב העבירה לנשיא אלייב את ברכתו של הנשיא הרצוג".
רגב המריאה ביום שני בלילה דרך גיאורגיה ונחתה באזרבייג'ן ביום שלישי לפנות בוקר. היא השתתפה בוועידת האקלים ונאמה שם. מלבד אלייב, נפגשה שרת התחבורה עם כמה שרים בממשל בבאקו. במהלך הפגישות דובר על הבאת עובדים זרים מאזרבייג'ן לתחומי התשתיות והבנייה בישראל, וכן על הרחבת שיתופי הפעולה בתחומי החדשנות והתפלת מים.
הסכסוך המתמשך על חבל נגורנו-קרבאך מונע יחסים דיפלומטיים בין אזרבייג'ן לארמניה. בספטמבר בשנה שעברה יצאה אזרבייג'ן למבצע צבאי בחבל שבהרי הקווקז. המורדים נכנעו לאחר יממה. ארמניה מצידה לא התערבה בלחימה, אך החלה לקלוט את תושבי החבל הארמנים שעזבו בשל החשש מאזרבייג'ן.
אזרבייג'ן דורשת לקבל בחזרה את השטחים הנטושים, הכוללים גם כמה מובלעות שמוקפות לחלוטין בשטח ארמני, ואומרת שזהו תנאי מקדים לכל הסכם שלום בין המדינות, שיביא לסיומה המוחלט את הלחימה שמתחדשת מעת לעת כבר שלושה עשורים.
ארמניה נמנעה בהצבעה שבה החליטה אתמול מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לגנות את איראן על כך שהיא אינה משתפת פעולה עימה. בהצעת ההחלטה קראה סבא"א לאיראן לספק תשובות בנוגע לשרידי האורניום שנמצאו בשני אתרים באיראן שעליהם טהרן לא הצהירה כאתרי גרעין.