בית משפט השלום בראשון לציון התיר אחר הצהריים (ראשון) לפרסום פרטים חדשים ודרמטיים אודות ממצאי חקירת הדלפת המסמכים הסודיים, ובמקביל האריך את מעצרם של החשודים - אלי פלדשטיין ונגד המילואים - בחמישה ימים. פרקליטות המדינה הגישה הצהרת תובע לפני הגשת כתב אישום נגד השניים, לצד בקשה להשאירם במעצר עד תום ההליכים.
לפי הפרטים החדשים שהותרו לפרסום, אלי פלדשטיין, דובר לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו לעניינים ביטחוניים, חשוד כי ניסה להשפיע על עסקת חטופים, ולעקוף את הצנזורה על ידי פרסום "מסמך חמאס" מיד לאחר רצח ששת החטופים במנהרה ברפיח - וההפגנות שהתגברו בספטמבר נגד הממשלה בעקבות כך.
העצור השני, נגד במילואים, העביר לפלדשטיין כמה מסמכים, בהם "מסמך חמאס" - ולאחר הפרסום שלו בעיתון "בילד" הגרמני גם נפגש עמו ומסר לו את המסמכים בעותקים קשיחים. הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, הוא זה שפנה לשב"כ וביקש לפתוח בחקירה.
ב-6 בספטמבר, נזכיר, פורסמה כתבה בעיתון "בילד" הגרמני שעסקה בעמדות חמאס למשא ומתן לשחרור החטופים, שכללה שימוש בחומרים ובמסמכים מסווגים שנלקחו שלא כדין מתוך מערכות המודיעין של צה"ל. לאחר בחינה שנערכה בצה"ל, התברר כי מדובר בהדלפה של מסמך "סודי ביותר" ורגיש, שחשיפתו, כך לפי צה"ל וגורמי החקירה, עלולה לפגוע הן בהשגת אחת ממטרות המלחמה - שחרור החטופים - והן בפעילות האופרטיבית של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה נגד חמאס, ובהקשרים נוספים.
בעקבות כך, החלה חקירה ראשונית במערכת ביטחון המידע בצה"ל - יחידת מחב"ם - בניסיון להתחקות אחר מקור ההדלפה. לאחר מספר בדיקות שנערכו בצה"ל, התגבשה תובנה כי יש מקום לפתיחת חקירת שב"כ. הרמטכ"ל הלוי פנה כאמור לשב"כ בבקשה לפתוח בחקירה, ונפתחה חקירה סמויה במטרה לאתר את הגורמים העומדים מאחורי הדלפת המסמך. גם המשטרה הייתה מעורבת בחקירה, שהחלה בניסיון לאתר את הגורם המדליף מתוך צה"ל בלבד - זאת אל מול רשימת הגורמים בצה"ל שנחשפו ל"מסמך חמאס" המסווג.
החוקרים הצליחו לאתר את הגורם שהדליף את המסמך בתוך צה"ל, ובעקבות כך נאסף מודיעין נוסף שגיבש חשד לגבי גורמים נוספים שלקחו חלק ב"ציר ההדלפה", ובהתאם לכך החל השלב הגלוי בחקירה. במהלך החקירה הגלויה נעצרו, בשלבים ובהתאם להתפתחויות, נגד במילואים, שני קצינים במילואים ונגד בקבע, וכן אלי פלדשטיין, יועץ תקשורת שמועסק במערך ההסברה הלאומי שתחת משרד רה"מ. כמו כן, מעורבים נוספים שלא נעצרו נחקרו.
"ציר הדלפה חמור שפוגע בביטחון המדינה"
בתצהיר שניסח השופט מנחם מזרחי, והותר היום לפרסום, נכתב כי "במסגרת החקירה נחשף ציר הדלף החמור, שראשיתו בנגד במילואים, אשר החליט על דעתו האישית להוציא מסמך סודי ביותר ורגיש מרשות צה"ל שלא כדין, במטרה להעבירו לדרג המדיני".
"בחודש אפריל 2024, העביר נגד המילואים עותק של המסמך המסווג לאליעזר פלדשטיין דרך הרשתות החברתיות", פירט השופט. "בנוסף, וכפי שיפורט בהמשך, בספטמבר 2024, ולאחר פרסום הידיעה בתקשורת, העביר הנגד לרשותו של פלדשטיין גם עותק פיזי של המסמך המקורי, וזאת בנוסף לשני מסמכים נוספים בסיווג 'סודי ביותר' שהועברו גם כן אליו באופן פיזי".
המסמך השני נחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", וכל שהותר לפרסום הוא שהוא הכיל מידע על פעולות חריגות מצד שחקנים באזור בתקופת המלחמה בעזה, ואפשר לחשוד שכוונו כלפי ישראל. לפי השופט, המידע הוצא בפועל מרשות צה"ל לגורם שאינו מוסמך ושאינו רשאי להחזיק בו.
השופט כתב כי "כפי שעלה בחקירה, בראשית ספטמבר 2024 החליט פלדשטיין להפיץ את המסמך האמור לגורמי תקשורת בישראל לצורך פרסום תוכנו, וזאת במטרה להשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא המו"מ המתנהל בעניין החטופים, ובפרט בסוגיית תרומתן של ההפגנות לחיזוק החמאס". פרסום המסמך, לפי השופט, "בוצע בסמוך ל-31 באוגוסט 2024 - אירוע רצח ששת החטופים ברצועת עזה, ולאחר הפגנות רבות נגד הממשלה בנושא, וכחלק מרצון לשנות את השיח הציבורי ולהפנות אצבע מאשימה כלפי יחיא סינוואר".
לאחר שהשופט מזרח הסביר אודות היסוד הנפשי של פלדשטיין למעשים, הוא פירט את צעדיו הבאים: "לשם כך, פנה פלדשטיין למספר גורמי תקשורת בישראל, אולם לאחר פנייה של עיתונאי לצנזורה בנושא - אסרה הצנזורה על הפרסום, נוכח התוכן ומקור המידע הרגיש. בשלב זה, החליט פלדשטיין לעקוף את הצנזורה ולפרסם את המסמך בתקשורת הזרה. לשם כך הוא נעזר בגורם נוסף, לטובת פרסום הידיעה בכלי תקשורת זר. במקביל, עדכן פלדשטיין מספר גורמי תקשורת בישראל אודות הכתבה הצפויה להתפרסם בחו"ל - וביקש מהם לבצע 'פולו-אפ' מיד לאחר פרסומה".
לאחר פרסום הכתבה ב"בילד" החל שיח ער בעיתונות שהטיל דופי במהימנות המסמך. "פלדשטיין היה ער לכך, וכתוצאה מהדיון, ועל מנת להוכיח כי מדובר במסמך אותנטי, הוא פנה לנגד המילואים פעם נוספת וביקש ממנו לקבל לידיו את המסמך המקורי", כתב השופט. "נגד המילואים נפגש, כאמור, עם פלדשטיין - ומסר לו עותק פיזי של המסמך המקורי וכן שני מסמכים נוספים בסיווג 'סודי ביותר'. לפי החשד, מדובר בדלף מסווג ורגיש ביותר, אשר פרסומו מהווה פוטנציאל לנזק ביטחוני חמור למערכת הביטחון ולמדינת ישראל".
השופט סיכם וכתב כי "בסיכום פרשה זו, עד כאן, חקירה שנוהלה בשיתוף פעולה מלא בין צה"ל, שב"כ ומשטרת ישראל, סוכל למעשה ציר הדלף ונמנעה הרחבת הפגיעה בביטחון המדינה".
פרטים אלה שהותרו לפרסום, יש לציין, נשענים על חומרי החקירה והראיות שנאספו בתיק והוצגו לשופט, והם עדיין בגדר חשדות. הכרעה סופית לגבי מעשי העצורים תינתן רק בפסק הדין הסופי בהליך.
הפרקליטות הגישה היום כאמור הצהרת תובע לפני הגשת כתב אישום נגד פלדשטיין ונגד המילואים, כמו גם בקשה להשאירם במעצר עד תום ההליכים. כעת יינתן לפרקליטות פרק זמן נוסף של כמה ימים להגשת כתב האישום, שבמהלכם יישארו החשודים במעצר.
בתוך כך, ל-ynet נודע כי המשטרה ניסתה לגייס עדי מדינה מבין העצורים בתיק, וניסיונות אלה גרמו לדחייה בהגשת כתב האישום, למרות שפלדשטיין הודה במעשיו כבר בראשית חקירתו - ואף הסביר כי מטרת הדלפת המסמכים הייתה להשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא המו״מ לעסקת חטופים. למרות הרצון לגייס עד מדינה, הניסיונות לא צלחו וכתב האישום יוגש ללא עדים כאלה. כמו כן, המשטרה מסרה כי עם הגשת כתב האישום יופסקו כל הליכי החקירה, שעל פי גורם משטרתי ״מוצו עד תום״.
בהצהרת התובע שהגישה היום הפרקליטות נכתב: "לאחר עיון בחומר החקירה הרב והרגיש ביחס לאלי פלדשטיין ולחשוד נוסף הנתון במעצר ושזהותו אסורה בפרסום, יש מקום לכאורה להגיש כתב אישום נגד השניים וכן לבקש את מעצרם עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם. לצורך עיון בחומר החקירה והכנת כתב אישום ובקשת מעצר עד תום ההליכים, ונוכח היקף החומר ומורכבותו, ובהמשך להחלטת בית המשפט העליון שהאריך את מעצר החשודים נוכח המסוכנות החריגה הנשקפת מהם, מבקשת הפרקליטות מבית המשפט להאריך את מעצרם של השניים בחמישה ימים נוספים, עד להגשת כתב האישום".
הפרסומים שבלב החקירה הדרמטית
רונן ברגמן חשף כבר לפני כחודשיים ב-ynet וב"ידיעות אחרונות״ כי בצה"ל נפתחה חקירה פנימית על אותם מסמכים. החקירה נועדה לבדוק מי עושה שימוש מניפולטיבי במסמכי שלל מסווגים של חמאס שנתפסו בעזה – או בכאלה שרק לכאורה נלקחו מחמאס - ומעביר אותם לתקשורת הבינלאומית כדי לנסות ולהשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא עסקת החטופים. הפרשה גרמה דאגה וכעס רב במערכת הביטחון, ואולי גם העצימה את המתח בינה לבין ראש הממשלה נתניהו ואנשיו, מתח שממילא הגיע לשיא חדש בעקבות המחלוקת העמוקה השוררת בין הצדדים סביב העסקה.
אחד מהמסמכים, שכונה "מסמך סינוואר" ופורסם ביומון הגרמני בחודש ספטמבר, פירט כביכול הנחיות אסטרטגיות לחמאס בנוגע לאופן ביצוע המשא ומתן עם ישראל בנוגע להפסקת האש והחטופים: "כיצד לענות את משפחות החטופים ואיך לתמרן את הקהילה הבינלאומית" - והכול, לפי אותו מסמך, למען המטרות הבאות: "שיקום היכולות הצבאיות לפעולה נגד ישראל, התשת המנגנון הפוליטי והצבאי של ישראל, והגברת הלחץ הבינלאומי על ישראל".
כמה ימים קודם לכן, התפרסמה כתבה בעיתון "ג'ואיש כרוניקל", שציטטה לכאורה מסמך אחר של סינוואר, המדבר על תוכנית ל"הברחת חטופים מציר פילדלפי ומשם לאיראן או לתימן".
שתי הכתבות צוטטו הן על ידי נתניהו בישיבת הממשלה ובמסיבת עיתונאים לתקשורת הזרה, והן על ידי שרה נתניהו, רעיית ראש הממשלה, בפגישה עם משפחות חטופים.
כמה ימים לאחר הפרסומים בתקשורת הזרה, חשף עיתונאי ynet ו"ידיעות אחרונות" רונן ברגמן כי שני הפרסומים, התואמים את הנרטיב שנתניהו מקדם לגבי ציר פילדלפי וחוסר הרצון של חמאס בעסקה, נסמכים האחד על מסמך שכלל לא קיים ומעולם לא נכתב, והשני על מסמך מדרג ביניים בחמאס, שלא אומץ מעולם ושאין לו שום קשר לסינוואר - ושממילא מוצג בכתבה באופן מסולף, ממנו עולה כי תוכנו הפוך למה שבאמת נאמר בו. כלומר, לא רק שעיתון גרמני קיבל מסמכים מסווגים של צה"ל, הוא גם קיבל סיכום והסבר מאוד סובייקטיבי על תוכנם.
בנוגע למסמך שעליו התבסס הדיווח ב"כרוניקל", התברר שמסמך זה לא היה ולא נברא: העיתון פרסם התנצלות, הכתבה הוסרה, ובנוסף התגלה כי שמו האמיתי של הכתב שהיה חתום עליה - אדם בשם "אילון פרי" - הוא בכלל אלי יפרח.