חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה שלשום (יום רביעי) הדאיג את משפחות החטופים. התחושות שאיתן הגיעו בני המשפחות ליום ה-300 לציון השבי הן כבדות, וחלקן ציינו כי נראה שהעסקה שלה הם מייחלים הולכת ומתרחקת. עם זאת, מידת ההשפעה של החיסול על המגעים עדיין לא ברורה, וישנם פערי גישות בין המתווכות במשא ומתן לישראל.
הבוקר אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי חיסולו של הנייה "לא עוזר" להגיע להפסקת אש וכי הייתה לו אתמול שיחה "ישירה מאוד" עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "יש לנו את הבסיס להפסקת אש, הוא צריך להתקדם והם צריכים להתקדם עכשיו", אמר ביידן בבסיס אנדרוז שבמרילנד, שם קיבל את פני האסירים האמריקנים ששוחררו בעסקה אתמול עם רוסיה. הוא הוסיף כי הוא "מודאג מאוד" מהמתיחות הנוכחית במזרח התיכון, על רקע החשש מנקמת איראן וחיזבאללה.
דברי ביידן מגיעים על רקע הביקורת החריפה שהשמיעו קטאר ומצרים בעקבות החיסול, וראש הממשלה בדוחא מוחמד אאל-ת'אני אף תהה שלשום כיצד המשא ומתן יכול להצליח כאשר צד אחד מתנקש בצד השני. הנייה, נזכיר, נחשב לדמות בולטת מאוד במגעים לעסקה מהצד של חמאס - וגורמים בארה"ב, מצרים וקטאר טענו אתמול כי הוא היה דמות "מתונה" יחסית לאחרים בחמאס בכל הנוגע למו"מ, וכי הוא נחשב לדמות שמבקשת להביא להסכם, כשאנשים כמו מוחמד דף או יחיא סינוואר הם הדוגלים בגישה קיצונית ובלתי מתפשרת יותר.
מאידך, מכיוון המודיעין הישראלי, הרי שהתמונה היא מורכבת יותר. זה זמן שגורמי מודיעין ישראלים סבורים כי ראש הלשכה המדינית של החמאס לא סייע לקידום המו"מ - אלא גרם בחלק מהמקרים להקשחת הקו של החמאס.
לפי ראייה זו, כיוון שהנייה היווה אבן נגף במו"מ, הסתלקותו תקל על אפשרות למימוש ההסכם במהירות גבוהה יותר. זאת ועוד - גורמי ביטחון ישראלים מעריכים כי ההתנקשות בהנייה עשויה ליצור לחץ ותחושת סיכון על הנהגת חמאס שמחוץ לרצועת עזה, שעד עתה נהנתה לתפיסתה מחסינות מפני התנקשות ישראלית.
בנוסף, אחרי שורת המהלומות שספג חמאס, כולל האישור הסופי אתמול שראש הזרוע הצבאית שלו מוחמד דף חוסל בחודש שעבר, גורמים בישראל ובארה"ב הבקיאים במערכת היחסים שבין הממשלה והקבינט ומערכת הביטחון מעריכים כי אף שישראל מקפידה שלא לקבל אחריות באופן רשמי על החיסול בטהרן - הפגיעה בהנייה עשויה לספק להנהגה הישראלית את עמדת היתרון הנדרשת, להקל על נתניהו לחתום על ההסכם, ולהסיר את הדרישות לסעיפים המקשים על התקדמות, ושאותם הודיעה הנהגת חמאס שתסרב לקבל באופן חד-משמעי.
כך או כך, גורמים המעורים בפרטי המו"מ אמרו אמש כי המגעים לא הוקפאו - וכי הם נמשכים. רק הבוקר דווח כי מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן שוחח עם עמיתו באיחוד האמירויות על המאמצים הדיפלומטיים שמטרתם להשיג הפסקת אש בעזה.
לדברי הגורמים, "היום היו שיחות, אתמול היו שיחות ויהיו גם מחר שיחות. בשיחות מדברים על הרבה סוגיות מרכזיות, אבל ברור שהמגעים האלה הם יותר בין ישראל לבין המתווכות ובינתיים ללא מעורבות של חמאס. לכאורה, כולם מחכים לתשובות של חמאס אחרי שישראל העבירה למתווכות ביום ראשון את תשובתה".
בכיר ישראלי ציין כי "המגעים לעסקה נמשכים וייתכן שמשלחת ישראלית תצא בשבת למצרים. בסופו של דבר, מה שיביא את העסקה יהיה הלחץ על חמאס, ועכשיו יש גורם אחד פחות להתחשב בדעתו במשא ומתן". אולם ההבנה בישראל ואצל המתווכות היא שלנוכח החיסול שמיוחס לישראל בטהרן, וכן חיסול בכיר חיזבאללה פואד שוכר בתקיפת חיל האוויר בביירות, תשובת ארגון הטרור העזתי תתמהמה.
בישראל יש חילוקי דעות בין גורמי המודיעין והביטחון בנוגע לשאלת התזמון של תשובת חמאס. לפי אחת הגישות, לנוכח המצב הנוכחי חמאס יבחר לא להחזיר תשובה במשך שבועות ואולי אפילו חודשים. מנגד, גישה אחרת אומרת שחיסול בכירי חמאס וחיזבאללה דווקא מקרבים עסקה מכיוון שמנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר, שלא נמנה עם אוהביו של הנייה, מבין שהסכם יכול להיות הסיכוי היחיד שלו לחיות, ושהחרב הישראלית מתקרבת לצווארו ורגע המוות שלו מתקרב.
עוד מבינים בישראל כי לקטאר יש בעיה להודות בעת הזאת בהמשך המגעים, כל עוד לא נערכה הלווייתו של הנייה שצפויה להיערך היום בדוחא. ההערכה היא שהקטארים יחזרו לשיחות מהר מאוד, אבל לשם כך ישראל צריכה לשמור על איפוק ועל שקט.
למרות זאת, ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם באופן חריג תמונה של דיון שקיים אתמול בלשכתו, וצירף להודעה את הכיתוב הבא: "ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים כעת דיון בנושא חטופינו יחד עם מתאם השבויים והנעדרים גל הירש, המזכיר הצבאי אלוף רומן גופמן וראש הסגל צחי ברוורמן".
בכירים בישראל נדהמו לראות את התמונה שפרסמה לשכת נתניהו מהדיון שבו לא השתתפו בכירי צוות המשא ומתן הישראלי, ובכללם ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב"כ רונן בר ואלוף (במיל') ניצן אלון. לדברי הבכירים, "נתניהו אולי רוצה להרגיע את המשפחות, אבל ברגע שחמאס יראה את התמונה הוא אוטומטית יקצין עמדות. אנחנו מתקשים להבין מה היה ההיגיון להוציא את התמונה הזאת".
בראיית הבכירים, אחרי החיסול הדרמטי של הנייה על ישראל לנהוג כעת בחוכמה ובאיפוק, ולהתאזר בסבלנות עד סיום הלווייתו של הנייה. הם ציינו כי "גם ככה חמאס לא מחזיר תשובה תוך יומיים, ואם חמאס ירצה עסקה היא תהיה, ואם הוא לא ירצה - לא תהיה".
להערכת גורמים ישראלים, ההתנקשות בהנייה לא משנה באופן עמוק את עמדת חמאס בכל הנוגע להפסקת אש - והוא נותר מעוניין בה. להערכת גורמים המעורים במו"מ, בטווח הקצר, ההתנקשות עלולה לעכב במעט את קיום המשא ומתן כאקט מחאה מצד חמאס.
פורסם לראשונה: 23:40, 01.08.24